22 Kasım 2024 Cuma

SADECE ÇİZMEDİK, HİSSETTİK VE HİSSETTİRDİK

Kayserili başarılı genç  ressam Yunus Emre Tezcan’ın  milli mücadele dönemlerini ve 15 Temmuz sürecini anlattığı resim sergisi yoğun ilgi görürken Tezcan, sadece resim çizmek için resim çizmediklerini ifade ederken çizdikleri her tabloda o milli ruhu yaşadıklarını ve resim severlere de yaşattıklarını söyledi.

Kayserili genç ressam Yunus Emre Tezcan ve Özel Ahmet Yapar Temel Lisesi öğrencilerinin çizdiği her tablo ayrı bir dönemi ve ayrı bir ruhu yaşatmakta. Kayseri Park Avm’de açtığı resim sergisi ilE Kayserililerin yoğun beğenisini kazanan Tezcan, toplumun  kültür ve değerlerini anlaması yolunda en güzel aracın sanat olduğunu söyledi. Tezcan, “Sergimiz milli mücadele dönemlerini konu olan tablolarımızdan oluşmakta. Bu konuyu seçerken de  bunun bir ihtiyaç olduğunu düşündüğümüz  için bu konuyu temel aldık. Günümüzdeki iletişim araçları, sosyal paylaşım siteleri ile kimliğimizi kaybetmeye başlattık. Benim mizacıma göre geleneksel olmayan hiçbir sanat akımı evrensel olamaz. Kendi değerlerimizi, kültürümüzü ve mirasımızı doğru anlamamız gerekiyor ki toplumda birlik ve beraberlik sağlanabilsin.”diye konuştu.

Sanat doğru kullanılırsa bir silahtır

Geleceği kuracak inşa edecek olan gençler olduğu için biz miraslarımızı nasıl gençlere bırakırız kaygısı içerisindeydik. Sanat doğu kullanıldığı sürece içinde geleceği barındıran bir silahtır. Dolayısıyla sadece sanat eğitimi vererek sanatçı yetiştirmek değil sanat eğitimiyle ahlak ve değer yargılarını öğretme kaygısı içerisindeyiz. Kurtuluş Savaşı, cepheler, Büyük Taarruz bizim mirasımız olan değerlerdir. 15 temmuz gibi geçirdiğimiz kötü bir olay var. Ama 15 Temmuz’daki o birlik ve beraberlik bizim için esin kaynağı oldu. Biz bunları çocuklarımıza aşıladık. Ama bu yeterli değildi. O milli, birlik ve beraberlik duygularını unutturmamız lazımdı. O nedenle eserlerimizi halkımızın beğenisine sunduk. Ve tablolarımızı gelip görenler çok beğendi, olumlu dönütler aldık.

Biz Seyit Onbaşı’yı, Ömer Halis Demir’i, Cennet Yiğit’i, Kübra Doğanay’ı çizerken onları ruhumuzda hissederek çizdik. Bu insanların yaşadıklarını ve düşündüklerini hissedip ve hissettirmek istedik. Ve bunu da başardığımızı düşünüyorum. Sanat, geçmişi aktarmada en güzel araçtır. Bu nedenle sanat ve sanatçıya verilen önem artmalıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal’in bir sözünü  paylaşmak istiyorum, “Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.