Fiyat artışının önüne geçmek, yerli tüketimini artırmak için başlattığımız ‘yerli malı bilinsin’ çağrımıza yönetmeliğe eklenen düzenleme ile destek geldi.
Türkiye Gazetesi’nin zam furyasının başladığı günden itibaren başlattığı, tüketicinin gücünü kullanmasını tavsiye eden çağrılarımız tek tek karşılığını buluyor. İlk çağrı, evinin bütçesini yapan, harcamalarını yöneten kadınlara yönelikti. “Fırsatçıyla savaş kadının işi” dedik, ihbar çağrısında bulunduk. Ardından çok sayıda okurumuz gazetemizi fotoğraf yağmuruna tuttu. Gramajı düşürüp gizli zam yapan, ardından ikinci bir zamla fiyatını ikiye katlayan, 1 kilogram olduğunu bildiğimiz çay, yoğurt gibi ürünlerin paketlerini aynı boyda tutup içindeki miktarı önce 900, sonra 800 grama indiren, üstüne bir de zam yapan şirketlerin ürünlerini gördük. Üstelik taşıma hariç dövizle hiçbir ilgisi bulunmayan şirketlerin yaptığı bu fırsatçılığa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan büyük tepki gösterdi ve “Fırsatçılar iflah olmaz, fırsatçıya izin vermeyeceğiz” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı maliyeti aynı oranda artmadığı hâlde fahiş zam yapanlara karşı denetim başlattı, bu şekilde davrananlara 50 bin lira ceza verileceğini açıkladı ve bu kararı ‘Tüketiciyi aldatıcı eylem’ kapsamına aldı, ardından birçok işletmeye baskın yapıldı, ceza verildi. Ardından döviz zammına bahane gösterilen döviz kiraları için adım atıldı, gayrimenkul kiralama ve satın almalarda TL’ye geçilmesine dair yönetmelik yayınlandı.
Döviz bahanesiyle fahiş zam yapanlar ifşa edilirken, ekonomiye destek için yerli malı çağrısını yaptığımız haberimizde “Yerli malı bilinsin, fiyatı düşsün” çağrısı yaptık. Hem hükûmete hem piyasaya yaptığımız çağrı hemen karşılığını buldu. Okurlarımız bir malın üretim yerine dair işaret örneklerini gönderdiği gibi, Türk Malı işareti için kullanılacak logo tasarlayanlar da oldu. Dün de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ‘yerli bilinsin’ çağrımız için yeni bir karar aldı. Yayınlanan yönetmelikle etiketlerde Türk Malı işaretinin kullanılması mecburi hâle getirildi. Yönetmelikte, etiketlerde fiyat değişim tarihlerinin de belirtilmesi mecburiyetine de yer verildi. Kararı değerlendiren ve tüketicinin fırsatçıyla savaşında yanında olan Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54. maddesinde yer alan ‘ürün menşei yazılması’ mecburiyetinin yönetmelikle güçlendirilip güncellendiğini, çok yerinde olduğunu belirterek, “Çağrınızın karşılık bulması takdire şayan” açıklaması yaptı.