Kayseri toplu taşıma araçlarında engelleri vatandaşlara büyük engel. Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Başkanı Ömer Yazıcı, otobüs ve tramvaylarda ve otobüsler engelli vatandaşların sorun yaşadığını belirtti.
Özellikle yeni tramvaylarda oturma ve peron-kapı boşluğunun çok aralık olmasından yakınan Yazıcı: “Engelliler için tramvayların oturma durumları çok elverişli değil. Engelli koltuklarında insanlar oturuyor. Eğer kişi duyarlı bir vatandaşsa yeri bize veriyor. Eğer vatandaş duyarsızsa bir kaç kez oturmak için ya da tekerlekli sandalyemizi oraya koymak için izin istiyoruz. Tramvay peronları vekapıları arası boşluk çok fazla. Küçük tekerlekli sandalyeler geçemiyor. Tekerleklerimiz araya sıkışıyor. Yeni getirilen tramvaylar çok yüksek. Biniş şansımız hiç yok. Çalışanlar da aynı şekilde. Bize yardım konusunda çok gönülsüzler. Yazın okullar kapanınca öğrenciler geçici olarak yardımcı olma görevini üstleniyorlar. Fakat işlerini çok iyi yapmıyorlar. Bizlere daha çok ‘engel’ oluyorlar” dedi.
Yazıcı sözlerine şöyle devam etti: “Turnikelerdeki geçiş yerleri tramvay seferleri bitmeden kilitleniyor ve oralardan geçiş sağlayamıyoruz. Tramvaya binmemiz imkansız bir hal alıyor. Bunun çözümü İstanbul’da yapıldığı gibi, engelli kartlarımızı turnikeye okuttuğumuzda otomatik kilidin açılması. Fakat bu sistem pahalı olduğu için Kayseri’de kullanılmıyor.”
“Yeni belediye otobüsleri bizlerin binişi için daha rahat yapılmış. Fakat Cumartesi-Pazar günleri Anafartalar’da engelli otobüs seferleri yok. Seferler sadece hafta içi yapılıyor. Biz bu konuda belediyemizden yardım bekliyoruz. Hafta sonunda da otobüse binmek istiyoruz. Kaldırımlarda da sadece tek noktada engelli iniş-çıkış yeri var. Yukarı çıktığımız yerden aşağı inmek durumunda kalıyoruz. Diğer tarafa da bir iniş yapılsa daha rahat olur” diyerek sözlerini noktaladı.
Bizler toplum olarak hepimiz birer engelli adayıyız. Bu sebeple gözleri görmeyenlerin yerine görmeli, kulakları duymayanların yerine duymalıyız. Yürüyemeyen bir vatandaşımızın ayakları görevini üstlenmeliyiz.