20 Eylül 2024 Cuma

DAVETSİZ MİSAFİR EBABİL

Kayseri’nin Talas ilçesinde yaşayan Yasemin Akkaya geçtiğimiz günlerde evinin bahçesinde Ebabil kuşu buldu. Bulduğu kuşu önce veterinere götüren Akkaya, sonrasında kuşu elleriyle besledi. Sağlık durumunun iyi olduğuna emin olduktan sonra ise kuşu doğaya bıraktı.

Ebabil kuşlarının genel özelliği yaşamlarını havada devam ettirmeleridir. Hatta öyle ki bazı araştırmalara göre su ihtiyaçlarını dahi havada karşılayıp havada uyurlar. Ömürlerinin büyük kısmını uçarak geçiren ebabiller, Fil Suresi’nin anlattığı ve birçok dini hikayeye konu olmuş kuşlardır. Kuran-ı Kerim’de de yer alan Ebabil kuşları; Kabe’yi yıkmak için gelen; dönemin en acımasız ve İslam düşmanlığı yapan Ebrehe ve kalabalık fil ordusunu ayakları ve gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak bozguna uğratmışlardır.

Evinin bahçesinde böylesine kutsal sayılan ebabil kuşunu bulan Yasemin Akkaya kuşu ilk bulduğunda uçamayacak kadar güçsüz ve zayıf olduğunu belirtti.  İlk bakışta ebabil kuşu olduğunu anlayıp internetten araştırmaya başladığını ifade eden Akkaya; “Kuşu bulduğumda ilk olarak veterinere götürdüm. Çünkü sağlık durumu hakkında bilgi sahibi değildim, yaralı olabilirdi. Veteriner, sağlık durumunun iyi olduğunu fakat ebabil kuşunun doğası gereği yardım almadan uçamayacağını söyledi. Bu sebeple kuşu evime götürerek önce güç toplaması için biraz besleyip su verdim. Birkaç gün konuk ettim. Kuvvetlenip uçabilecek hale geldiğinde ise doğaya bıraktım” dedi.

Kuşu doğaya bırakınca kuştan ayrıldığı için çok üzüldüğünü söyleyen Akkaya, onun doğaya ait olduğunu ve sağlıklı bir şekilde özgürlüğüne kavuştuğu için ise mutluluk duyduğunu ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.