22 Kasım 2024 Cuma

KAYSERİ VALİLİĞİ’NDEN TARİHİ ERMENİ KARARI!

Hrant Dink Vakfı tarafından, 18-19 Ekim tarihlerinde Kayseri’de yapılmak istenen “Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi Konferansı’na” Kayseri Valiliği tarafından izin verilmedi. Bunun ardından bazı haber siteleri ve HDP’li Garo Paylan Kayseri Valiliğini hedef aldı.

HRANT DİNK VAKFI’NDAN AÇIKLAMA

Hrant Dink Vakfı tarafından  yapılan açıklamada “18-19 Ekim 2019’da Kayseri’de yapılması planlanan bilimsel toplantı 1850-1950 yılları arasında Kayseri ve çevresindeki yerleşim birimlerinde yaşanan toplumsal, ekonomik, kültürel, kentsel ve mimari değişimlerin akademik boyutunu içeriyordu.

Konferansla konunun daha ayrıntılı bir biçimde anlaşılması ve bu konuda yapılan çalışmaların akademik dünyaya tanıtılması amaçlanmıştı. Konferans için oluşturulan uluslararası bilim komitesi, Amerika, Fransa, Yunanistan ve Ermenistan’ın yanı sıra Türkiye’nin farklı illerinden toplam 27 bilim insanının tebliğlerini seçmiş ve Kayseri’de sunum yapmaları için Kayseri’ye davet edilmişlerdi.” açıklamalarına yer verilirken Kayseri Valiliği’nin aldığı karar eleştirildi.

HDP’Lİ PAYLAN’DAN KAYSERİ AÇIKLAMASI

Konu hakkında bir haber sitesine açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan “Kayseri pek çok anadolu şehri gibi Ermenilerin ve diğer milletlerden insanların çokça yaşadığı bir şehirdi. Şimdi ise hafızası da yok edilmeye çalışılıyor. Hafızanın canlanması için çalışan derneklerin ve vakıfların çalışmaları da engelleniyor. Maalesef Türkiye’de uzun süredir tekçi bir anlayış var. Hrant Dink Vakfı gibi bir vakıflar tarihleri, tarihi bilgileri tekrar canlandırmak isterken devlet bunu engelliyor. Devlet engelliyor. Kayseri de bu tekçi yasaklardan etkilenen bir şehir haline geldi” ifadelerini kullandı.

KAYSERİ VALİLİĞİ PROVOKASYONUN ÖNÜNE GEÇTİ

Valiliğin verdiği karar sonrası bilimsel çalışma adı altında Kayseri’de “Ermeni Soykırımı” propagandası yapılmak istendiği ortaya çıktı. Bununla birlikte Kayseri’de yapılacak büyük bir provokasyonun önüne geçildiği anlaşıldı.

KONFERANSIN İÇERİĞİ SADECE BİLİMSEL Mİ!

Yapılan haberlerde ve açıklamalarda konferansın içeriği hakkında detaylı bilgiler verilmezken, Hrant Dink Vakfı’nın 4 Nisan’da yaptığı tebliğ çağrısında Kayseri ile ilgili çok ilginç  ifadeler yer aldı.

Bilimsel çalışma adı altında Kayseri’de yapılmak istenen konferansın tebliğ çağrısında 1914 yılında yapılan nüfus sayımına göre Kayseri’de “184.292 kişi (% 70) ile Müslüman, 26.590 Rum Ortodoks (% 10.1) ve 48.659 Ermeni nüfus (% 18.5)” bulunduğu iddia edildi.

“1915’DE KAYSERİ ERMENİLERİ SURİYE ÇÖLLERİNE SÜRÜLMÜŞ”

Aynı tebliğde yine, “1915’de Kayseri Ermenileri Suriye çöllerine sürülmüş ve 1923’de imzalanan Lozan Antlaşması sonrasında yapılan Türk – Yunan Nüfus Mübadelesi ile çoğu Türkçe konuşan Karamanlı Rumlar Yunanistan’a yollanmıştır.” İfadelerine yer verildi.

Hrant dink Vakfı’nın tebliğ çağrısında bu ifadelerin yanı sıra Kayseri’deki değişim “travmatik” olarak ifade edilirken, “Kayseri’nin 1850-1950 yılları arasındaki hikâyesi, aynı zamanda ülkemizin yaşadığı toplumsal değişimin özeti olarak da ele alınabilir. Dolayısıyla Kayseri ve çevresinin yaşadığı ‘travmatik’ dönüşümlerin kapsamlı ve eleştirel perspektifle ele alınabilmesinin önünü açan, ‘disiplinler arası’ niteliği ağır basan uluslararası akademik çalışmaların bu konferansta yer bulmasını tercih ediyoruz.” çağrısında bulunuldu.

KOMİTEDE PKK BİLDİRİSİNE İMZA ATAN AKADEMİSYENLER DE VAR!

Hrant Dink Vakfı’nın Kayseri’de düzenlemek istediği konferansın akademik komitesinde ise dikkat çeken isimler yer aldı. 11 Ocak 2016’da PKK’ya destek niteliği taşıyan ‘Barış Bildirisi’ni imzalayan bin 128 akademisyenden Hülya Adak ve Leyla Neyzi’nin bu konferansın akademik komitesinde yer alması ise dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.