Kayseri Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Kamil Ünal, Kayseri Şehir Hastanesi, Kayseri Nimet Bayraktar Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ve Kayseri Devlet Hastanesi’nde görevlendirilen sağlık personellerinin alanı dışında görevlendirildiğini ve çalıştırıldığını belirterek, sorunların giderilmesi konusunda ilgili yerlere başvuruda bulundu. Ünal başvuru dilekçesinde, “Anayasamızın 18. Maddesinde Hiç kimse zorla çalıştırılamaz, angarya yasaktır.” hatırlatmasında bulundu.
Sağlık personellerinin unvanlarına uygun şekilde çalıştırılması gerektiğini kaydeden Ünal dilekçesinde şu ifadelere yer verdi, “Anayasamızın 18. Maddesinde ‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz, angarya yasaktır’ ile 50. Maddesinde ise ‘Dinlenmek çalışanların hakkıdır’ hükümleri yer almaktadır. Ebe, hemşire, diş protez teknisyeni ve sağlık memuru-toplum sağlığı memurları ile sağlık hizmetleri sınıfında çalışanların belirlenmiş görev yetki ve alanları göz önüne alınarak görev ve unvanlarına uyguna olarak çalıştırılmaları gerekmektedir. 02/03/1954 tarih ve 8640 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6283 sayılı hemşirelik kanununun 4. Maddesinin 1. Fıkrasında ‘Hemşireler tabip tarafından acil haller dışında yazılı olarak verilen tedavileri uygulamak, her ortamda bireyin, ailenin ve toplumun hemşirelik girişimleri ile karşılanabilecek sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını belirlemek ve hemşirelik tanılama süreci kapsamında belirlenen ihtiyaçlar çerçevesinde hemşirelik bakımını planlamak uygulamak denetlemek ve değerlendirmek ile görevli ve yetkili sağlık personelidir.’ İfadesi yer almaktadır. Ayrıca 08/03/2010 tarih ve 27515 sayılı resmi gazetede yayınlanan hemşirelik yönetmeliği ile sağlık hizmeti sunulan kurum ve kuruluşlarda görev yapan hemşirelerin çalışma alanlarına, pozisyonlarına ve eğitim durumlarına göre görev, yetki ve sorumlulukları belirlenmiştir.”
Mevzuata aykırı olarak yapılan görevlendirmelerle kamu zararı oluşturan ilgililer hakkında idari ve yasal işlemlerin yapılmasını talep eden Ünal dilekçesinde; “Bu itibarla ebe hemşire, diş protez teknisyeni ve sağlık memuru-toplum sağlığı memurları ile sağlık hizmetleri sınıfında çalışanlar hizmet sınıfları dışında, özellikle de genel idari hizmetlerde görevlendirilmektedirler. Bu görevlendirmeler sonucunda sahada aktif olarak çalışan sağlık hizmeti sınıfındaki personellerimizin iş yükleri artmakta, personel yetersizliğinden dolayı fazla mesai ile çalışmak zorunda bırakılmakta, anayasal hakkı olan dinlenme hakkı elinden alınmakta ve ödenen nöbet ücretleri sonucunda kamu zararı oluşmaktadır. Mevzuata aykırı olarak yapılan bu görevlendirilmelerin bir an önce iptal edilerek ebe, hemşire ve sağlık memuru-toplum sağlığı memurları ile sağlık hizmetleri sınıfında çalışanların asli görev alanlarına döndürülmesinin sağlanması, kamu zararı oluşturan ilgililer hakkında idari ve yasal işlemlerin yapılması hususunda gereğini arz ederiz.” ifadelerine yer verdi. HABER:SELMA KÖSEDAĞ