5 Kasım 2024 Salı

ALTINKAYA: “BASIN BİRLİK İÇERİSİNDE OLMALI”

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle Atatürk Anıtına çelenk bıraktı. Günün önemine ilişkin basın açıklaması yapan Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, mesleğin zorluklarına değindi ve Kayseri’deki basın mensupları arasında birlik sağlamasını istediğini dile getirdi.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Münasebetiyle program gerçekleştirdi. Program Atatürk Anıtına çelenk koyma, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’nın basın açıklamasıyla devam etti. Programa Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Kayseri İl Yönetim Kurulu ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Programda konuşan Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya: “Bugün 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü. 27 Mayıs darbesinin ardından gazetecilerle ilgili bir kanun çıktı. Cumhuriyet tarihinin bizim mesleğimiz açısından en önemli kanunu bu kanundur. 1971 Muhtırasına kadar bizim meslektaşlarımız en geniş haklara sahip oldu. Bir darbenin hemen akabinde meslektaşlarımıza verilen haklar, maalesef kademe kademe bugüne gelene kadar ki süreçte alınmaya başladı. 1961-71 arası her 10 Ocak Basın Bayramı olarak kutladık. Fakat 71 sonrası yaşadığımız sıkıntılardan dolayı bunu bir bayram olarak değil, gün olarak kutluyoruz. Bugün geldiğimiz noktada Türk Basını hem yerel de hem yaygın basın da çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Sizler bu işin içerisindesiniz, bu sıkıntıyı çekiyorsunuz. 2018’den bu yana 200’ün üzerinde gazete ve televizyon kapatıldı. Yaklaşık 10 bin meslektaşımız işsiz kaldı. Basın sektöründe işsizlik oranımız %30 civarında. 10 bin tane gazetenin son 15 ayda işsiz kaldığını söyleyebiliyoruz. İletişim fakültesi mezunları ağırlıklı olarak asker veya polislik sınavlarına hazırlanıyorlar. Bizlere verilen yıpranma hakkımızda 2008’de çıkan kanunla elimizden alındı. Fakat bizlerin mecliste yaptığı girişimlerle bu hakkın yarısını 2012’de geri alabildik. Fakat hakkın yarısı parlamento tarafından gasp edildi. Bizlerin emeklilik süresi 22,5 yıl oldu. Gazeteci bir ay da 26 gün gazeteci muamelesi gözüküyor. Pazar günleri gazetecilik sigortasının dışında tutuluyoruz. Biz bu günler ne yapıyoruz? Ülkemizin sıkıntıları bittiğinde inşallah yeni bir düzenlemeyle çok geniş ve tamamen yeni bir basın kanunu konusunda meclis çalışmasını yapacak. Fakat önce gündemin durulması gerekiyor” dedi.

Sosyal medyanın büyük kitlelere hitap ettiğini ve bu durumda basının işini zorladığını dile getiren Altınkaya: “Dijital dönüşüme bakarsak yerel medyanın ayakta kalması çok zor. Bizler de bu devrime ayak uydurmalıyız. Mevcut gazetelerin, radyoların, televizyonların bu değişime açık olması gerek. Son 1 yıl da gazetelerin aldığı ilan %31 oranında düşüş yaşamış durumda. Bu ilerleyen yıllarda artış gösterecek. Dijital devrim karşısında direnmek yerine ayak uydurmalıyız. Gazetelerin bülten haberciliğinden uzak durması gerekiyor. Dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor. Bizlerin sektöründeki rekabet diğer sektörlere göre çok acımasız. Kayseri’deki gazeteler birleşmediği taktirde önümüzdeki dönemde ciddi sıkıntılar yaşayacaklar. Birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde durmalıyız. Azim ve kararlılıkla yürürsek nice güzel günler görürüz. Ben tekrar Çalışan Gazeteciler Gününüzü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

HABER: SALİH ZEKİ ÇETİN

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.