25 Kasım 2024 Pazartesi

PROF. DR. ALEV ÇAKMAKOĞLU KURU: “HOCALI, TÜRKLÜĞÜN BİR MESELESİDİR”

Ermeni çetelerde canice katledilen Azerbaycan’ın Hocalı kasabasındaki soydaşlarımız anılmaya devam ediyor. Gazi Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru’nun fikir öncülüğünü yaptığı “Karabağ’da Talan, Hocalı’da Soykırım” adlı sergi ilk durağı olan Kayseri’ye geldi. Sergiyi Kayseri Ülkü Ocakları İl Başkanı Serdar Turan’da gezdi.

Hocalı Katliamı’nın yıldönümünde vahşice kaydedilen soydaşlarımızın unutulmadığını göstermek amacıyla bir resim sergisi düzenlendi. Tren vagonunun içerisinde kurulan serginin ilk durağı Kayseri. Erzincan ve Erzurum’a da gidecek olan serginin son durağı Kars olacak. Sergiyi, Kayseri Ülkü Ocakları İl Başkanı Serdar Turan’da gezdi. Gezi sonrası duygu ve düşüncelerini anı defterine aktaran Turan, sergiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Karabağ’da Talan, Hocalı’da Soykırım” adı verilen serginin fikir öncülüğünü ise Gazi Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru üstlendi. Hocalı katliamını unutturmamak adına yıllardır mücadele içerisinde olduğunu ifade eden Çakmakoğlu Kuru: “28 yıldır bizler acılarımızı yaşarken bir taraftan da hak ve adalet arayışındayız. Karabağ şu an tamamen işgal altında. Ermenilerden dünya kamuoyunda hesap soruyoruz. Tarihçilerimiz belgeleriyle, bilgileriyle ellerinden geleni yaptılar. Ben sanat tarihçi olarak, arkadaşlarım da sanat eğitimcisi ve sanatçı olarak, bizlerde üzerimize düşen görevi yapalım. Bizim üzerimizde Türk Milletine mensup olmanın sorumluluğu vardı. Bizleri akademisyen yapan, bizlere emek veren bir millete karşı vefa borcumuz, sorumluluğumuz vardı. Hani diyoruz ya, şehitlerin emanetine sahip çıkacağız. İşte bu durum şehitlerimizin emanetine sahip çıkma şeklimizdir. Gelecek nesillere anlatacak, dostumuza, düşmanımıza anlatacak bir etkinlik planladık. Türk Sanatı Öğrenci Topluluğuyla birlikte bir mektup hazırladık. Karabağ’da talan var, Hocalı’da soykırım! Bu mektup, sanatçı arkadaşlarımıza benim imzamla gitti. Bizler orada Karabağ’ın işgal altında olduğunu söyledik ve sanatçılara birer fotoğraf gönderdik. Sanatçılarımız içlerinden geldiği gibi o fotoğraflardan esinlenerek resim yaptılar” dedi.

Geçtiğimiz yıl serginin Gazi Üniversitesi’nde görücüye çıktığını ifade eden Çakmakoğlu Kuru: “Bizler geçen yıl bu sergiyi üniversitemizde açtık. Bu serginin, insanlara Hocalı’yı anlatmak konusunda etkili bir dil olduğunu fark ettik. Çünkü, bu eserlerde hissettiklerimiz ve bildiklerimiz bir araya gelince, Hocalı’nın bizim tarihimiz açısından ne denli büyük bir yere sahip olduğunu gördük. Bizler bu olaya Azerbaycan’ın kendi meselesi diye bakmadık. Bu mesele, yeryüzünde yaşayan bütün Türklerin meselesidir. Türk Milleti’nin hak arayışıdır bu. Bu eserleri yola çıkartmaya karar verdik. Bir ulaşım aracaı düşünüldüğünde aklıma kara tren geldi. Bu tren, soykırımın bir aracı, sembolü. Bu tren, Kırım Türkleri’nin, Ahıska Türkleri’nin sürgün edildiği kara tren. Umarım hassasiyetle hazırladığımız bu güzel sergi vatandaşlarımız tarafından da beğenilir ve Hocalı’nın bizilerin meselesi olduğu anlaşılır” ifadelerini kullandı.

HABER: SALİH ZEKİ ÇETİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.