25 Kasım 2024 Pazartesi

ERÜ HASTANELER BAŞHEKİMİ PROF. DR. GÜNEY: “VATANDAŞIMIZI KAN VERMEYE DAVET EDİYORUM”

Korona virüs tedbirleri ve Ramaza ayının da gelmesiyle birlikte vatandaşlar kan vermek için hastanelere gitmemeye başladı. Erciyes Üniversitesi Kan Bankası stoklarının azalmasıyla birlikte Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney, vatandaşları kan vermeye davet etti.


Dünyayı etkisi altına alan korona virüs ülkemizde de etkisini göstermeye devam ediyor. Salgına karşı tedbirlerin alınması ve Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte vatandaşlar kan vermek için hastanelere eskisi kadar çok uğramıyor. Bu durum da Erciyes Üniversitesi Kan Bankası stokları azalmaya başladı. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Musa Karakürkcü, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Cevat Yazıcı, Erciyes Üniversitesi Hastanesi Kan Bankası Sorumlusu Doç. Dr. Ekrem Ünal ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kan Bankası Ünite Sorumlusu Uzm. Biyolog Mehmet Yay vatandaşları kan vermeye davet etti.

“SALGIN SÜRECİNDE YANIMIZDA OLAN HERKESE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM”
Pandemi sürecinde Erciyes Üniversitesi Hastanesi’nin yaptıklarından bahseden Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney: “Ülkemizde 11 Mart’ta ilk görülen vaka ile Tıp Fakültemiz Hastanelerinde gerekli çalışmaları başlattık ve ilk olarak 18 Mart 2020 tarihi itibariyle hasta kabulüne başladık. Rektörlüğümüz bünyesinde oluşturulan kovkom Pandemi kurulunda aşağıda sayacağım önlemler kararlaştırıldı ve uygulamaya geçildi. Çocuk ve Erişkin Acil Solunum Yolu Enfeksiyon Hastalıkları Poliklinikleri ve Kliniklerini oluşturduk. Bu bölümde dönüşümlü olarak görev yapacak hekim ve diğer sağlık personellerini görevlendirdik. Polikliniklerdeki kalabalığı azaltmak amacıyla acil ve randevulu hastalar dışında hasta kabulünü durdurduk. Hasta ziyaretlerine kısıtlama getirdik. Günlük Pandemi Kurulunu toplayarak gerekli önlemleri aldık. Gerekli tıbbi malzeme ve kişisel koruyucu malzemelerimizi gözden geçirdik. COVİD-19 şüphesiyle gelecek olan hastalar için gerekli enfeksiyon önlemlerini aldık. Sağlık çalışanlarımızın izole olabilmeler için ücretsiz konaklama ve yemek temini sağladık. Yoğunbakım ziyaretlerini iptal ettik, hasta bilgilendirmelerini telefonla yapmaya başladık. COVİD-19’la mücadele kapsamında, hastanelerimize hayırsever kişi ve firmalar tarafından, entübasyon kabini, numune alma dolabı, televizyon, mini buzdolabı, çamaşır ve kurutma makinası, koruyucu ekipman olarak siperlikli maske, gözlük ve tulum ile sağlık çalışanlarımıza yönelik yiyecek ve içecek katkısı sağlanmıştır. Bu süreçte katkı sağlayan kişi ve firmalara teşekkürlerimi sunarım. Kayseri valimiz ve İl sağlık müdürümüzle koordineli bir şekilde süreci işletiyoruz” dedi.

Ramazın ayı ve salgın boyunca kan bağışının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Karakürkcü: “Ülkemiz ve tüm Dünya ülkelerinin karşı karşıya olduğu koronavirüs enfeksiyonu (COVID-19 pandemisi) nedeniyle zor bir süreçten geçmekteyiz. Kan, tek kaynağı yalnızca insan olan, sürekli ve alternatifi olmayan bir ihtiyaçtır. Ancak gerek hastalığın yayılmasını azaltmak amacıyla alınan izolasyon önlemleri gerek ise toplumda yaygınlaşan “hastalık bulaşır mı” endişesi kan bağışı sayısında ciddi azalmaya yol açmıştır. Pandemi ile durma noktasına gelen kan bağışlarına sokağa çıkma yasakları ve de Ramazan Ayı’da eklenince kan bağışları tamamen durmuştur. Erciyes Üniversitesi Hastaneleri bir bölge hastanesi olup, tedavi gören hastalarımızın büyük bir kısmı şehir dışından gelmektedir. Kan ürünlerinin kısıtlı raf ömürleri nedeniyle sürekli yenilenmesi gerekmektedir. Acil olmayan cerrahi işlemlerin ertelenmesi gibi, hastanelerde alınan çeşitli önlemler kan ihtiyacında bir miktar azalma sağlamı olsa da; başta kronik kan hastalıkları; (Kemik iliği nakli, talasemi, lösemi, diyaliz, vb..) olmak üzere yoğun bakım hastaları, acil operasyon ihtiyacı olan hastalarda kan ihtiyacında herhangi bir değişim olmamıştır” dedi.


Erciyes Üniversitesi Hastanelerinin COVİD-19 salgınında kilit bir rol oynadığı vurgulayan Karakürkcü: “Bu süreçte Erciyes Üniversitesi Kan Merkezimiz, COVID 19 enfeksiyonunda etkinliği tespit edilmiş geçirilmiş hastalardan elde edilen immun plazma hazırlanmasında ülkemizde devreye giren merkezlerden biridir. Erciyes Üniversitesi Kan Merkezimiz bağışçı için gerekli güvenlik önlemlerini de alarak kan bağışı çalışmalarını ara vermeden sürdürmektedirler. Bu dönem içerisinde (28 Mart – 28 Nisan 2020) bir önceki yıla göre elde edilen kan ve kan ürünü bağışlarında %50 den fazla düşüş yaşanmıştır. Bu durum, özellikle daha az bulunan kan gruplarında ya da trombosit Süspansiyonu gibi raf ömrü kısa kan bileşenleri ile ilgili yetersizlikler yaşanmasına neden olmaktadır. Hastanelerimizde sürekli kan ihtiyacı olan hastalarımızda bu durumdan etkilenmektedirler” diye konuştu.
Kan verme sürecinin önemine değinen Karakürkcü: “Pandemi başlangıcı ile birlikte bu ihtiyaca dikkat çekmek için başta Türkiye Kan Merkezleri Transfüzyon Derneği olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu kan bağışına dikkat çekmek için bildiriler yayınlamıştır. Dayanışma ihtiyacının arttığı bu zor günlerde gönüllü bağışçılarımıza “yaşamsal” bir görev düşmektedir. Kan bağışınızı engelleyecek yoksa lütfen Kan Bağış Merkezlerine kan bağışlayın! Unutmayın ki Kan Bağış Merkezlerinde hijyen ve izolasyon gibi gerekli koruyucu önlemler alınmış ve sizlere enfeksiyon bulaşma riski yok denecek kadar düşüktür” diyerek sözlerini noktaladı.
HABER: SALİH ZEKİ ÇETİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.