Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış pastırma da Kayseri’nin lider olduğunu söyledi. Hunat Tv ekranlarında yayınlanan Günün Konuğu programında konuşan Başkan Bağlamış, pastırma da Kayseri’nin lider olduğunu ve bu konu da Avrupa Birliğinden 2020 yılında coğrafi işaret alacaklarını ifade etti.
Hunat Tv Genel Yayın Yönetmeni Kürşat Açıkgöz’ün sunduğu Günün Konuğu programına konuk olan Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, kurban bayramı ve pastırmaya dair önemli açıklamalarda bulundu.
“KURBANLIK FİYATLARINDA ARTIŞ OLMADI”
Kurban fiyatlarının artmadığını ve pandemi süreciyle birlikte hayvan pazarlarında gerekli tedbirlerin alındığını belirten Başkan Bağlamış, “Ülkemizin hem kurbanlık hemde normal büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı ortalama 1 yıl yetecek kadar var. Kurban da vatandaşlarımızın hiçbir endişesi olmasın. Kurbanlıklarını normal bir şekilde tedarik edebilecekler. Pandemi süreciyle birlikte Kurban Bayramında alınması gereken önlemler var. Vatandaşlarımızın bu önlemlere uymalarını ve dikkate almalarını istiyoruz. Kurban fiyatları konusunda fiyatlarımız artmadı diyebiliriz. Yem fiyatlarının artışı sebebiyle baktığımızda büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışında fiyatların artması gerekiyordu. Geçen yıla oranla neredeyse yaklaşık olarak fiyatlar aynı. Büyükbaş hayvanda canlı kilogram fiyatı perakende de 24 ile 25 lira aralığında. Hisse fiyatı ise 2 bin lira ile 3 bin lira aralığında. Küçükbaş hayvanda ise, canlı kilogram fiyatı 27 lira ile 28 lira aralığında. Küçükbaş hayvanın ise fiyatı bin 500 lira ile 2 bin lira aralığında. Gayet makul ve vatandaşlarımızın altından kalkabileceği bir fiyat. Bu yıl önlem alacağımız bir yıl olduğu için öncelikle buradan Büyükşehir Belediyemize ve Tarım İl Müdürümüze teşekkür ediyorum. Bu pandemi süreciyle birlikte mevcut Kayseri’deki hayvan pazarları ile ilgili çalışmalar yapıldı. Hayvan pazarlarına tek giriş ve çıkış olmasını istedik. Burada ki amacımız vatandaşlarımız sahaya girmesini ve yoğunlaşmasını önlemek. Girişlerde dezenfektan stantları oluşturuldu. Bununla birlikte maske ve eldiven tedarik edilip ateş ölçülecek. Vatandaşlarımıza uyarılarda bulunduk. Bir önceki yıllara göre çadırlar iki metre aralıklı oluşturuldu. Mevcut çadırların üçte ikisi kadar çadırlar oluşturulabildi. Maskesiz kesinlikle hayvan pazarına girilmeyecek” ifadelerini kullandı.
“KESİM YERLERİNDE GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI”
Kurban kesim yerlerinin hijyenik olduğunu ve vatandaşların bu konuda dikkat etmesi gerektiğini belirten Başkan Bağlamış, “Kurban kesim yerlerinde hijyen olmayan yerler Tarım İl Müdürlüğümüz tarafından tespit edilmektedir. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmaları noktasında uyarıyorum. Hem Kocasinan Belediyemiz hemde Melikgazi Belediyemiz çok güzel çalışmaları var. Hayvan kesimi ile ilgili ve hayvan eklerini bağışlamayla ilgili. Karpuzatan ve diğer ilçelerimizde kombinalarımız bulunmakta. Bunun dışında belediyelerimizin de hijyen açısından oluşturduğu yerler var. Vatandaşlarımız buraları tercih etsinler. Geçmiş yıllarda çocuklarımız ile birlikte kurban hizmeti almaya giderdik. Çocuklar merak eder ve bu vacip görevi yerine getirirken kalabalıklar oluşuyordu. Bu yıl mümkünse 7 hisseli bir kurbanda vekaleti bir kişiye verelim. Belirlediğimiz tek kişi kurban hizmetini alsın. Bir araya gelmemeye gayret gösterelim ve sosyal mesafeyi koruyalım” ifadelerini kullandı.
“PASTIRMA DA LİDER KAYSERİ”
2000 yılında Kayseri’nin pastırma ile alakalı coğrafi işareti aldığını ve Avrupa Birliği tarafından gerekli denetim ve gözetimlerin ardından bir coğrafi işareti daha alacaklarını belirten Başkan Bağlamış, “Türkiye il sınırları içerisinde herhangi bir ilimiz, herhangi bir üretmiş olduğu ürünle alakalı olarak bir işaret alınabilir. Sürekli yenilenen bir işaret değil ve sadece bir sefer alınabilmekte. 2000 yılında biz Türkiye içerisinde ki coğrafi işareti Ticaret Odamızın aracılığıyla aldık. Kayseri pastırması ve sucuğu ile ilgili 2000 yılında Tarım Bakanlığımızdan coğrafi işaretimizi aldık. O günden bugüne kadar demek ki Kastamonu ili coğrafi işareti almamış ve 2020 yılında almış. Bu telaş edilecek bir durum değil. Bizim telaş etmemiz gereken Avrupa Birliğinden coğrafi işareti alabilmek. Bununla ilgili Ticaret Odamız 2017 yılında Kayseri pastırması ile ilgili coğrafi işaret alabilmek adına Avrupa Birliğine müracaatı oldu. Avrupa Birliği yaklaşık 3 yıl denetim ve gözetim yapmakta. Bu yıl bizim denetim ve gözetimlerimiz bitiyor. Allah nasip ederse 2020 yılının sonuna doğru veya 2021 yılının ilk aylarında Avrupa Birliğinden Kayseri Pastırmasının coğrafi işaret tescilini almamız durumunda Türkiye’de tek coğrafi işaret tescilli olarak pastırma üretimi bizde demektir. Kastamonu ilinin almış olduğu coğrafi işaret Tarım Bakanlığımız tarafından verilen ve bütün şehirlerimize de verilebilecek bir belgedir. Bununla ilgili vatandaşlarımızın tedirgin olmasına gerek yok. Her platformda söylüyorum şehrimiz, 81 vilayeti temsil eden pastırma, sucuk ve mantıda liderlik yapmakta. Resmi rakamlarda da açıkladığımız üzere Kastamonu ile bizim tek bir tane firmamızın ürettiği toplam üretimi kadar üretim yapamamakta. Bizim üretmiş olduğumuz pastırmanın yüzde 10’u kadar pastırma üretemiyor. Kastamonu ili zinde kalmak için Kayseri ilimizi alet ederek bir yerlere müracaat ediyor. Cumhurbaşkanımıza da pastırma ikram ederek Kastamonu ilinin ismini zikrettirdiler. Aslında baktığımızda tatlı bir rekabet oluşmakta. Biz pastırma üretimimizi yüzde 20 daha arttırdık. Hangi platformda olurlarsa olsunlar Kayseri Pastırması diye ürünlerini satıyorlar. Şehrimiz ve vatandaşlarımız bu noktada endişe duymasın. Kayseri pastırma, sucuk ve pastırma da lider bir şehir. İlimiz her zaman Allah nasip ederse ülkemize liderlik yapmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Haber: CENGİZHAN KOCA