24 Kasım 2024 Pazar

KEMAL ÇELİK: AVCILAR BU ÜLKENİN EN BÜYÜK MİLİS GÜÇLERİDİR

Kayseri Kocasinan Argıncık Atıcılık Avcılık Dernek Başkanı Kemal Çelik, 17 Ekim’de başlayan ikinci sınıf av hayvanları sezonu hakkında Hunat Tv’ye özel açıklamalarda bulundu. Avcıları dikkat etmeleri gereken konularda uyaran Çelik, avcıların ve avcılığın öneminden de bahsetti.

İkinci sınıf av hayvanları için 17 Ekim’de başlayan sezon hakkında bilgilendirme yapan Kayseri Kocasinan Argıncık Atıcılık Avcılık Dernek Başkanı Kemal Çelik, ava çıkılmadan önce AVBİS üzerinden izin alınması gerektiğini belirterek şunları ifade etti: Birinci sınıf av hayvanları için 24 Ağustos’ta sezonumuz başlamştı. 17 Ekim’de de ikinci sınıf av hayvanları (keklik, tavşan, ördek vs.)  için sezon açıldı. Kayseri’deki avcılarımızın 4’te 3’ü av sahasına çıktı. Hepsine rast gele diyorum. Limitlere, kurallara uysunlar. Avcı etiğine, ahlakına saygı göstersinler. Sürdürülebilir avcılık anlamında yaban hayatı korumak, eko sistemi korumak lazım. Av bittiği zaman avcılık da biter. Onun için limitlere uysunlar. Şimdi “Tüfeği alıyım ava gidiyim” gibi bir mantık yok. Cumartesi, Pazar ve Çarşamba günleri av açık. Salı günü sadece domuz avımız açık. Avcı ava gitmeden bir gün önce AVBİS sistemine girip işlem yapmalı. Şu an Kayseri’de 48 tane avlak var. Bunlardan 6 tanesi kapalı. Hayvanlar 1 yıl üresin diye orayı kapatıyoruz. Diğer yıl orayı açıp, başka yeri kapatıyoruz. Bugün avcılarımızın 2 tane keklik, 1 tane tavşan, 1 tane domuz, 3 tane üveyik, 6 tane ördek vurma hakları var. Bir av gününde bunlardan sadece ikisine kota alabiliyor. AVBİS’ten izin almazlarsa 382 lira kotasızlıktan ceza yerler. Vurmuş oldukları türlere göre de cezai işlem görürler.

“AVCILAR BU ÜLKENİN EN BÜYÜK MİLİS GÜÇLERİDİR”

Avcıların önemine de değinen Çelik, “Vergi borcu olan arkadaşlarımız avcı olamıyorlar. Bu konuda çok muzdaribiz. İşlemlerini yapamıyoruz. İnşallah yetkililer bu durumu ortadan kaldırırlar. Avcılarımız, av bittiği zaman, avcıların da biteceğini biliyorlar. Avcılarımız sürdürülebilir avcılığın kurallarına uyduğu zaman sorun yok. Gelecek nesillere bir şeyler bırakmak lazım. Avcılarımız doğanın dostu ve koruyucularıdır. Gelişmiş ülkelerde yaban hayatı avcılara emanet edilmiştir. Avcılar bu ülkenin en büyük milis güçleridir. TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden sonra en büyük silahlı güç avcıdır. Bugün ülkemizde 200 bin avcı vardır. Avcılarımızın adli sicilleri temizdir. Sağlık problemleri, vergi borçları yok. Her türlü tetkikten geçtikten sonra tüfek sahibi olabilmek için rapor alıyor. Avcılarımız, avlaklarına sahip çıkmalılar. Yarınlarımız çok önemli. Tarım ilaçları, zirai ilaçlar avcılarımızı gerçekten mağdur ediyor. Çünkü yaban hayatımız giderek daralıyor. Bunu Tarım İl Müdürlüğü’ne ilettik. Dap gübresi yiyen keklikler ölüyor. Gece saatlerinde biçer döverler çalışıyor. Tavşanları, keklikleri, kaplumbağaları öldürüyor bu araç. Orada yaşayan türlerin hepsine zarar veriyor. Sabah bakıyorsunuz biçer döverlerin her yeri kan içerisinde. Tarım İl Müdürümüzden rica ediyoruz, gece saatlerinde biçer döverleri çalıştırmasınlar. Bunu köylü de söylüyor. Çok zararı oluyor. Öte yandan Kayseri’de tahmini 19 bin domuz var. Bu domuzlar giderek tehlike oluşturuyor. Köyler de arazilere zarar veriyor. Bizler domuz vurmaya devam edeceğiz. Ama ben istiyorum ki, Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonunda bir sürek avı yapılsın. Hayvanları bitirmez ama en azından korkutup kaçırabilir, uzaklaştırabilir” dedi.

ÖZEL HABER: ERTUĞRUL ATABEY OK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.