21 Eylül 2024 Cumartesi

EN SAĞLIKLI ET: PASTIRMA

Kayseri’nin en ünlü lezzetlerinden pastırma, uzmanlar tarafından en sağlıklı et olarak gösteriliyor. Pastırmacı esnafı Hakkı Layık, konuyla ilgili Hunat Tv’ye yaptığı özel açıklamada “Pastırma içine hiçbir hile kabul etmez. Etin en doğal halidir” dedi.

“Kayseri” denince akla ilk sırada gelen pastırmanın virüse ve hastalıklara karşı etkili olduğu da son günlerde uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Gerek doğallığıyla gerek de lezzetiyle vazgeçilmez bir yiyecek olan pastırma biraz cep yaksa da insanlar severek tüketiyor. Pastırmacı esnafı Hakkı Layık, “Pastırma en sağlıklı et diyebiliriz. Çünkü imalat aşamasında içine hiçbir hile kabul etmez. Etin en doğal halidir. Pişirilip tüketilen etlere göre protein oranı yüksektir. Pişirdiğimiz etin zararlı bakterileri ölürken, yararlı vitaminleri de ölüyor. Ama pastırma, güneş ve tuz ile piştiği için kesinlikle böyle bir şey mümkün değil” dedi.

Pastırma çeşitlerinden de bahseden Layık, “En iyi et bölümü sırt, antrikot ve bonfile olarak üçe bölünür. Diğer parçalar da var ama onlar tüketim açısından sert olur. Sırt yağsız olur. Yağsız isteyenler, gurbetçi kardeşlerimiz bu parçadan yapılan pastırmayı alırlar. Antrikot biraz yağlı olur. Kayserili vatandaşlarımız da genellikle bu parçadan yapılan pastırmayı tüketirler. Vitamin olarak ikisi de aynıdır” ifadelerini kullandı.

Hakkı Layık, pandemi döneminde satışlarında çok azalma olmadığını söylerek, şu ifadeleri kullandı: Satış oldu ancak gurbetçi kardeşlerimiz gelemediği için beklenen oranda satış olmadı. Kayseri insanı gerek ticari açıdan şehir dışına götürdü, gerek evinde tüketti. Pandemi döneminde çok etkilenmedik.

“KASTAMONU’NUN, KAYSERİ’DEN ÖNCE PASTIRMA TARİHİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Kayseri’nin Kastamonu ile yıllardır yaşadığı pastırma polemiği hakkında da yorum yapan Hakkı Layık, “Kastamonu’nun, tarih açısından Kayseri’den daha eski olduğunu düşünmüyorum. Evliya Çelebi, 1649 yılında Seyahatnamesi’nde Kayseri pastırmasını ve yağlamasını methediyor. Kastamonu’nun bu tarihten önce pastırma geçmişi olduğunu zannetmiyorum. Verilere dayalı konuşuyoruz. Bu araştırılmış bir şey” diyerek sözlerini noktaladı.

ÖZEL HABER: ERTUĞRUL ATABEY OK

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.