21 Eylül 2024 Cumartesi

KIRTASİYECİLERİN UMUTLARI RAFLARDA KALDI

Pandemi gölgesinde başlayan eğitim öğretim yılı, online yapılması nedeniyle kırtasiye sektörünü olumsuz etkiledi. Geçen seneye oranla yüzde 70’lik bir gelir kaybına uğradıklarını söyleyen kırtasiyeci esnafı Kemal Eğilmez, neredeyse hiç iş yapamadıklarını belirterek, sektör için gerekli destekleri alamazlarsa salgından sonra toparlanamayan iş kollarından biri olacaklarını söyledi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs salgını, eğitim hizmetlerinin yavaşlaması nedeniyle kırtasiye sektörünü de derinden etkiledi.  Uzaktan eğitim sürecinde faaliyetlerini yavaşlatmak zorunda kaldıklarını belirten Kubbealtı Kitap Evi sahibi Kemal Eğilmez,  ”Kırtasiyeciler olarak 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci döneminden bu yana neredeyse hiç iş yapamadık.2020-2021 eğitim öğretim yılında da online eğitim sebebiyle satış yapamadık,  ürünlerimiz raflarda kaldı. Kırtasiyeciler olarak pandemi de en çok zarar gören sektörlerden biriyiz çünkü bizim sermayemiz öğrencilerimiz. Malum şuan yasaklar var ve online eğitim görüyorlar bu sebepten satışlarımızın %70’i düştü. Durum böyle olunca pek fazla alım yapmadık, stok ürünleri satıyoruz” dedi.

“MARKETLER SATIŞI, KENDİ SEKTÖRLERİNDEN YAPMALI”

Ulusal marketlerin sektörel bazda her alanda satış yaptıklarını belirten Kubbealtı Kitap Evi sahibi Kemal Eğilmez, market fiyatları sebebiyle çoğu zaman müşterilerle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Vatandaşın kaliteli ürünü anlayamadığını ifade eden kırtasiye esnafı Kemal Eğilmez, “ Vatandaşlarla fiyat konusunda çoğu zaman karşı karşıya geliyoruz. Vatandaş kaliteyi bilmiyor oysaki ucuz etin yahnisi yenmez. Sıkıntılı süreçler geçiyoruz biz istiyoruz ki herkes kendi işini yapsın. Ben burada bi ayakkabıcının ayakkabısını satmıyorum ya da bir terzinin kıyafetlerini satmıyorum sadece kırtasiye satıyorum diğer satıcıların da bu şekilde davranmasını istiyorum. Dileriz ki değişik isimler altında daha çok ulusal marketler türemez. Zaten olanlar bize yetiyor.  Her şeyi ellerinde bulunduruyorlar. Bizim mevsimimiz geliyor kırtasiye satıyorlar yaz mevsimi geliyor tatil eşyaları satıyorlar. Bu olayı da düzenleyecek bir kısıtlama olması gerekir. Toptan fiyatına perakende satanlar var ben onlarla nasıl mücadele edeyim.  Ne bakkal ne de kırtasiyeci kalır. Büyük firmalar zaten internet üzerinden satış yapıyorlar. Bu tür olaylardan dolayı sıkıntımız büyük ve bu sıkıntıları gerekli mercilere iletmeye çalışıyoruz lakin derneğimiz bile yok. Tüm bu olaylar ve zorluklar üst üste geliyor, bizler de idare etmeye çalışıyoruz” dedi.

“KDV’LER TAM DÜŞÜRÜLSÜN”

KDV’nin tam anlamıyla düşürülmesini istediklerini belirten kırtasiye esnafı Kemal Eğilmez, KDV’lerin düşürülmesiyle fiyatların aşağı çekileceğini, düşen fiyatların da vatandaşların menfaatine olacağını ifade etti.

KDV indiriminin kitaplara uygulandığını dile getiren kırtasiye esnafı Kemal Eğilmez, “Hükümetimiz kitap konusunda KDV’yi %0’a indirdi. Sadece roman tarzı kitaplarda değil yardımcı ders kitapları ve soru kitapçıklarında da uyguladı. Kırtasiye nezdinde baktığımızda sulu boya, kuru boya, öğrencinin temel ihtiyacı olan kırtasiye malzemelerinde %8 KDV uygulanıyor.  Tabi ki KDV’nin düşürülmesini isteriz. Biz de fiyatlara bu indirimi yansıtırız vatandaşlarımızın menfaatine olur. Bir orta yol bulup vatandaşla devlet birlikte bu dönemi bir şekilde atlatmalıyız. Bizim tek sıkıntımız satışlarımızın düşmesi. Pandemi öncesi buralar öğrenci kaynardı ama o süreci maalesef şu an yaşayamıyoruz” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

HABER:DİLEK BİLGİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.