21 Eylül 2024 Cumartesi

SMMMO BAŞKANI YEDİKAYA’DAN BORÇ YAPILANMA KANUNU DETAYLARI

Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte borç yapılanma kanunu kapsamında başvurularda hız kazandı. KYK öğrenim kredisi, MTV, vergi borcu, emlak vergisi gibi birçok borç için gelen yapılanma detaylarını anlatan Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yedikaya, yapılandırma tarihinde son günün 31 Aralık olduğunu söyledi. Başkan Yedikaya, tüm vatandaşların kendilerini ilgilendiren konularda yapılandırma başvurusunu yapabileceklerini söyledi.

Tarihin en kapsamlı yapılandırma kanunu olarak bilinen borç yapılanma kanunu sürecinde vatandaşlar başvurularını gerçekleştirmeye devam ediyor. Birçok vergi borcu için 18 taksit imkanı sunulması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yedikaya, vatandaşların yapılandırmayı çok geciktirmeden yapmaları konusunda uyarılarda bulundu. 31 Aralık tarihinin yapılandırmanın son günü olduğunu hatırlatan Başkan Yedikaya; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduktan sonraki süreçte, yapılandırma kanunu dönem dönem kes, kopyala, yapıştır olarak sürekli tekrarlanıyor. Yapılandırma için son gün 31 Aralık. Şurada toplasanız 3-4 günlük bir sürecimiz kaldı. Tüm iş insanı ve vatandaşlar kendilerini ilgilendiren konularda yapılandırma başvurusunu yapabilirler. 7256 sayılı kanun, belediyelerden özel idarelere kadar, gelir vergisi kanunundan kurumlar vergisi geçici, motorlu taşıtlar vergisi gibi çeşitliliği çok olarak çıkarılmış bir kanundur. Dolayısıyla çok gecikmeden yapalım, peşinde çok büyük avantajları var. Faizin %90’ına kadar olan kısmı siliniyor. Peşin ödemek isteyen vatandaşlar için maddi anlamda çok büyük getirisi olacaktır. 18 taksite kadar da her 2 ayda bir olmak üzere toplam 36 aya kadar yapılandırmalarını yapabiliyorlar. Artık son düzlüğe girdik lütfen ihmal edilmesin. Çünkü süreç pandemiden dolayı biraz sıkıntılı, şu anda devletler; iş insanları ve odalarına çok büyük destekler sağlıyor. Dolayısıyla devlet böyle bir yapılandırmayı tekrardan ne zaman, ne şekil çıkartır bilemeyiz. 31.12.2020 son tarih olması nedeniyle lütfen vatandaşlarımız ihmal etmesinler. Her türlü borçlarıyla ilgili kurumlara gidip gerek internet üzerinden gerekse dilekçe olarak yapılandırmalarını yapabilirler. Burada pandemi dolayısıyla kesilen cezalar bu yapılandırmaya girmiyor. Tütün ve alkol yasağıyla alakalı cezalarda aynı şekilde yapılandırma kapsamına girmemekte. Bu cezalardan dolayı kurumları meşgul etmesinler diyerek hatırlatmış olalım” ifadelerine yer verdi.

“YIL SONU STOK SAYIMI MUTLAKA YAPILMALI”

Pandemi sürecinde çalışmalarını ve yıl sonu hazırlıklarını değerlendiren Başkan Yedikaya, muhasebeci ve mali müşavirlerin pandemi nedeniyle mesleklerini zor şartlar altında icra ettiklerini söyledi. Başkan Yedikaya; “Meslektaşlarımız bu yıl pandemi dolayısıyla çok zor şartlar altında mesleklerini icra etmeye çalıştılar. Bunu da yaparken devletinin, milletinin yanında olduğunu sağlıklarını hiçe sayarak göstermiş oldular. Yılsonu geliyor. Buradan hem meslektaşlarımıza hem iş insanlarına söyleyelim; 31.12.2020’de stok sayımlarını mutlaka yapsınlar unutmasınlar çünkü bir yılın kar, zararı bu sayımlarla belli olacak. Özellikle iş insanları mizanlarını, mali müşavirlerinden almamışsa mutlaka alsınlar. Borçlarını, alacaklarını yılsonu itibariyle teyitlerini yapsınlar. Mizanları üzerinde kendilerini ilgilendiren durumlar varsa meslektaşlarımızda gerekli istişareleri yaparak düzelmeleri yapsınlar. Pandemi süreci dünyayı ve ülkemizi ciddi anlamda çok zorladı. Özellikle devletler, iş insanlarına dış ülkelerle rekabet edebilmek için çok büyük avantajlar sağladı. Devletimizde bu konuyla ilgili dönem dönem fayda sağlamıştı. En son desteklerinde hem KDV indirimi olsun, hem kira desteği olsun, hem gelir kaybı desteği olsun bunlarla ilgili süreçleri uygulamaya koydu ve KDV indirimlerindeki süreci de tarih olarak uzatılmasını sağlayarak iş insanlarının yanında olduğunu gösterdi” dedi.

HABER: SERAP KAYHAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.