Sağlığı tehdit eden en önemli etkenlerden birisi sigaranın koronavirüse yakalanan vatandaşların hastalığın daha ağır seyretmesine neden oluyor. Medical Palace Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Şengül, sigaranın sadece koronavirüsü ağır geçirmesine değil birçok hastalığa açık davet vererek enfeksiyonlara karşı vücudu savunmasız bıraktığını söyledi.
Sigara, her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açmaktadır. Covid-19’un 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alması nedeniyle insanları korumada en önemli etken sigarayı bırakmak oluyor. Sigaranın koronavirüsün bulaş riskini artırması ile birlikte bütün enfeksiyonlara karşı vücudu savunmasız bıraktığını belirten Medical Palace Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Şengül; “Sigara içen kişilerde sadece Covid enfeksiyonu ile birlikte bütün enfeksiyonlara karşı akciğerlere karşı vücudu savunmasız bırakıyor. Sigara içimine bağlı üst solunum yollarında ve alt solunum yollarında ki koruyucu hücrelerinde değişiklik yapıyor ve normal de dışarıdan irritan dışarı atma eğilimi gösterir. Fakat sigara içen kişilerde bu hücre yapısı bozulur, titrek tüyler ortadan kalkar. Dolayısıyla sigara içen kişilerin solunum yolları kapısı açık bırakılmış bir ev gibi her an hırsız içeriye girebilir. Bir ara basına ‘Sigara içenlerde Covid enfeksiyonu az görülüyor’ gibi haberler çıksa da işin mantığa baktığımız zaman böyle bir şey mümkün değil ve enfeksiyon geçirme riski daha yüksek” ifadelerini kullandı.
“DIŞARIDA SİGARA İÇMENİN YASAKLANMASI ÇOK DOĞRU BİR KARARDI”
Koronavirüste açık alanda maske indirerek içilen sigarada bulaş riskinin artmasıyla birlikte açık havada sigara içme yasağı gelmişti. Yasakların yerinde bir karar olduğunu vurgulayan Dr. Şengül; “Zaman içerisinde yasaklar yerine oturdu. Maske zorunluluğu getirilmişti, daha sonra sigara içmek de açık alanda yasaklandı. Açık alanda sigara içme yasağı çok doğru bir karar oldu. İnsanlar sigara içme bahanesiyle maskelerini indiriyorlardı tabi bu da doğru bir şey değil. Dışarıya üflüyorsun daha fazla nefes veriyorsun, daha fazla bulaş riski oluyor. Bulaş aşısından baktığımız zaman dışarıda sigara içmenin de yasaklanması çok da güzel oldu” dedi.
“DAVRANIŞ TEDAVİSİ YAPMAZSAK ALIŞKANLIĞI ORTADAN KALDIRAMAYIZ”
Sayısı ve içim süresi arttıkça bağımlılık artan ve zararlı etkileri de zaman içinde belirginleşen sigaranın alternatif yollarını anlatan Şengül sözlerine şöyle devam etti; “Aslında herkes sigarayı bırakmak istiyor ama doğru yolu bilmiyor. Daha evvel sigarayı bırakma denemelerinde başarısız oldukları için ‘yine başarısız olacağım’ düşüncesi ile bu işe tekrar girmiyorlar. Bağımlılarına neden sigara içtiklerini anlatırsak ve yaptıkları yanlışları anlatırsak bu iş çok kolay olur. Sigaradan uzaklaşınca tabi birtakım şikayetleri olacak ama yoksunluk şikayetlerinin derecesine göre elimizde ki alternatif tedavileri sunarsak o kişi daha çabuk sigarayı bırakır. Medikal tedavi dediğimiz bir tedavi yöntemini sigara bırakmak isteyen hastalarımıza uyguluyoruz bunun yanında sigarayı bırakırken kullandığımız bir ilacımız var onları öneriyoruz. Sigarayı bıraktırma sürecinde davranış tedavisi de gerekiyor, yapılmazsa bu alışkanlığı ortadan kaldıramayız o yüzden mutlaka davranış tedavilerini hastalarımızın öğrenmesi gerekiyor. Ben hastalarıma davranış tedavilerini nasıl yapacaklarını öğretiyorum, bunu öğrenmesi için de işi beyin de bitirmesi gerekiyor. Neden sigara içtiğini, neden keyif aldığını, neden konsantre olduğunu bilirse sigara içen bir kişi o bırakma eylemini çok daha kolay yapar.”
“HER GÜN SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN EN DOĞRU GÜNDÜR”
Sigara bağımlılarının sigarayı bıraktıktan sonra nikotinin vücuttan atılma sürecini değerlendiren Medical Palace Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Şengül; “İçilen son sigara itibariyle vücudumuzda değişiklikler oluyor. 8 saat sonra vücudunuz %93 oranında nikotinden temizleniyor, 72 saat sonrasında %100 oranında nikotinden temizleniyor ve 12 saatte artık sizin oksijen alma oranınız yükseliyor. Karbondioksitiniz düşüyor, kalp atışlarınız ve tansiyonunuz normale geliyor. 24 saat içerisinde vücut nikotinden temizleniyor ama bir nikotin bağımlılığı var dolayısıyla ne kadar vücuttan temizlendiğini düşünsek de sigara içimiyle beyinde birtakım uyarılar var ve bizim o bağlanma noktalarını duyarsızlaştırmamız lazım. 5 ila 8 günler arasında kişi 3 kez 3 dakika süren aşırı sigara içme isteği duyacaktır 10. günde en az 2 kez olacak şekilde 3 dakikanın altında bir istek duyacaktır, artık 15 gün geçtikten sonra hastanın tat alma duyusu, koku alma duyusu normale dönmeye başlayacaktır. İlk 15 gün vücutta ki nikotinden temizlenme ilk 15 gün içerisinde bu yoksunluk şikayetlerini en fazla hissedecek en zorlandığı dönemdir ama 15 günden sonra hasta her gününü daha iyi geçirecektir. Artık 3 hafta ile 3 ay kalp krizi geçirme riski bile azalmaya başlayacak, bir yıla girdikten sonra kalp krizi geçirme riski ancak hiç sigara içmeyen birisine göre %50 azalır ama akciğer kanseri açısından düşünürsek hiç sigara içmeyen birisinin seviyesine ancak %30, %50 oranında gelebiliyor. Bu yüzden sigarayı ne kadar erken bırakırsak, o kadar kardır. Hiçbir zaman iş işten geçmiş değildir, o yüzden her gün sigarayı bırakmak için en doğru gündür, o an sigarayı bırakmak için doğru andır” ifadelerini kullandı.
HABER: SERAP KAYHAN