Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) bünyesinde, eğitim, seminer ve proje faaliyetlerini daha sağlıklı yürütmek ve üyelerine daha kaliteli hizmet vermek amacı ile kurulan KAYSO Akademi Platformu eğitim faaliyetlerine devam ediyor.
KAYSO Akademi kapsamında bu haftaki “Liderlik” konulu eğitim, OSTİM Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi İİBF Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünsal Sığrı tarafından video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirildi.
Toplantıya KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Meclis Başkanı Abidin Özkaya, Yönetim Kurulu Üyeleri ve KAYSO Akademik Danışmanı Doç. Dr. Özgür Demirtaş’ın yanısıra KAYSO üyeleri katıldı.
Prof. Dr. Sığrı konuşmasında, liderlik, liderin güç kaynakları, liderlik gelişim yol haritası ve kurumsal gelişimde liderlik yol haritası gibi konulara değinerek, bir metafor ile liderler ve yöneticilerin alet ve edevat çantalarındaki sahip oldukları çeşitlilikler oranında başarıya ulaşacaklarını, bu kapsamda birden çok yetkinliğe sahip insan kaynağının işletmeler açısından önemini vurguladı.
Günümüzde T tipi insana ihtiyaç olduğuna değinen Prof. Dr. Sığrı, “T tipi insan, derinlemesine bilgi ve beceri sahibi olan, bir konuda uzmanı olan, yani bir şeyin her şeyini bilen, her şeyinde bir şeyini bilen insandır. Bir konunun kompetanı olmak ama farklı farklı konulardan da anlamak gerekir. Hepimiz bunun için uğraşıyoruz. Çünkü günümüzün problemleri çok karmaşık. Bu problemleri çözmeye tek bir alan, tek bir uzmanlık yetmiyor. Önemi olan farklı bakış açılarını bir araya getirebilmek. Bu değerler bir kişide olmaya bilir. Ama bu değerlere sahip kişileri bir araya toplar, iyi bir ekip kurabilirsiniz. Bu da büyük bir zenginlik olur” dedi.
Lider’in yetkinliğini, “Takipçilerine yarar sağlayacak yönde yol gösteren ve peşine takan kişi” olarak açıklayan Prof. Dr. Sığrı, lidere zor dönemlerde ve değişim dönemlerinde ihtiyaç olduğunu söyledi.
Yönetici ile lider arasındaki farkı anlatan Prof. Dr. Sığrı, “Yönetici günlük işleri takip eder ve çarkların dönmesini sağlar. Lider ise, zor dönemlerde ve değişim dönemlerinde ortaya çıkar. Geleceği planlar. Bazen iyi bir yönetici olmayanlar iyi bir lider olabilir ama bizim idealimiz, iyi bir insan, iyi bir yönetici ve üzerine liderlik inşa etmektir. Gerektiğinde de liderliği kullanmaktır. Liderleri en iyi test eden zamanlar kriz dönemleridir. Liderin en önemli özelliklerinden bir tanesi de bilgi ve uzmanlıktır” diye konuştu
Liderliğin yol haritası hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Sığrı şunları söyledi; “Bir lider yada yönetici önce fark etmeli. Artık Batı’da kurumsal farkındalığı artırmak için bilinçli uygulamalar yapılıyor. Ardından farkındalığı yüksek olmalı. Yani içinde bulunduğu anın farkında olmalı. Çevresinde, sektöründe hatta dünyada neler olup bittiğini bilmeli. Kendine öz muhasebe yapmalı ve kendini hesaba çekmeli. Rol model almalı. Sektördeki en iyi örneklerle kendini kıyaslama yapmalı. Asla geç kalmaktan korkmamalı, ilk adımı atamamaktan korkmalı. Çünkü balık ne zaman tutulursa o zaman tazedir” ifadelerini kullandı.