>> SGK kapsamında 52 ilacın geri ödeme listesinden çıkarılmasına tepki yağarken bir tepki de Kayseri Eczacı Odası’ndan geldi. Düzenlemenin iptalini isteyen Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın: “Bu aslında çok tehlikeli gelişmelere yol açabilecek bir durum. Bunu tamamiyle reddediyoruz. Gerekirse Sosyal Güvenlik Kurumu’na dava açacağız.” dedi.
Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayınlanan “Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile eklem ve kas ağrısı tedavisinde kullanılan jel ve merhemler, ağrı ve iltihap tedavilerinde kullanılan spreyler ve ağız spreyleri gibi 52 ilaç, SGK’nın geri ödeme kapsamından çıkarıldı. Bu ilaçlara ilişkin eşdeğer ilaç taban fiyat uygulaması da yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürüldü.
52 ilaç artık paralı oldu
Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 52 ağrı kesici ilacı geri ödeme listesinden çıkarmasına tepki göstererek düzenleme iptal edilmediği takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu’na dava açacaklarını aktarırken: “Çok üzülerek büyük teessürle öğrendiğimiz bir haber Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yayınlandı. 52 tane antienflamatuar özellikli ilaçlar sprey formları, jel formları ödeme listesinden kaldırıldı. Bu aslında çok tehlikeli gelişmelere yol açabilecek bir durum. Bunu tamamiyle reddediyoruz. Gerekirse Sosyal Güvenlik Kurumu’na dava açacağız. Hem Kayseri Eczacı Odası olarak hem de birliğimiz olarak konunun takipçisiyiz. Neden çünkü vatandaşın cebinden daha fazla para çıkmasına sebep olacak. İkinci bir diğer önemli nokta ise reçetesiz ilaç kapsamının genişletilmesi ilaçların eczane dışına çıkabilmesine olanak sağlayacak bazı gelişmelerin zeminini hazırlıyor. O yüzden de bu tür gelişmelerin mutlaka Türkiye Eczacı Birliği’nin görüşü alınarak yapılması gerektiğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
“Sağlıkta tasarrufa başka yöntemlerle geçilmeli”
Konunun takipçisi olduklarını belirten Başkan Akın konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Sağlıkta tasarrufa başka yöntemlerle geçilmesi gerekiyor. Hem vatandaşın cebinden daha fazla çıkacak. Aynı zamanda bu genelgenin içerisinde de eşdeğer taban oranı yüzde 5’e indirildi. Bu da bir çok ilaçta ilaç fiyat farklarının daha çok olacağı anlamına geliyor. İlaçta tasarruf etmek istiyorsak öncelik olarak daha başka formüller bulmak gerekiyor. Bu formüllerle alakalı bizler de Türkiye Eczacılar Birliği de çalışmaya hazır, sürecin de takipçisiyiz. Umut ediyorum ki bu karardan geri dönülür ve iptal edilir. İleriye yönelik tehlikeli gelişmeleri biz başından kesmezsek mesleğimiz adına çok daha tehlikeli sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. O yüzden tekrar ediyorum birliğimiz bu konunun takipçisi, muhtemelen hukuki bir sürece gireceğiz. Bizler de Kayseri Eczacı Odası olarak da gerektiği taktirde meslektaşlarımız adına bu davayı takip edip gerekirse biz açacağız.”
Başkan Akın’dan aşı uyarısı
Pandemi sürecinde geldiğimiz noktada tek çözümün aşılanmak olduğunu vurgulayan Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın : “Ülkece gerçekten çok zor bir süreçten geçiyoruz. Eczacılar olarak bunun zararlarını gören grupların en önünde geliyoruz ister istemez. Çünkü Türkiye’de ilk kaybettiğimiz vatandaşımız da bir eczacıydı. Yine bölgemizde maalesef 2 meslektaşımızı kaybettik ki vatandaşın hizmetine sunulması için bugün onlardan biri adına da 112 Acil Servis İstasyonu açıldı ailesi ve çocukları tarafından. Bu işin hakikaten ciddiye alınması gerekiyor. Covid 19’un şakası yok. O yüzden de biz her bulduğumuz fırsatta, her platformda dile getiriyoruz. Diyoruz ki maske, mesafe, hijyen hayatımızın bir parçası olmalı, olmak zorunda. Yoksa diğer türlü normalleşerek ya da normalleştiğimiz sanarak hiçbir yere varamayız. Vakalar da maalesef yine çok hızlı bir şekilde artmış durumda. Bunun önüne geçebilmek adına da bizim yapacağımız ilk iş aşılanmak. Biz aşı karşıtlığını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Çünkü hiçbir zaman bilimsel temele dayalı olarak gelmiyorlar. Tamamiyle kulaktan dolma bilgilerle ve sosyal medyadan elde edilen kirli bilgilerle bunu savunuyorlar. Bizim de en büyük mücadele kaynaklarımızdan birisi de bu. Ondan dolayı da tüm vatandaşlarımıza aşılarını olmaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Eczanelerimize geldiklerinde vatandaşlarımızı yönlendiriyoruz, aşılarla alakalı bilgilendirme yapıyoruz. Çünkü bizler bu sağlık sektörünün en öndeki piyadeleriyiz. O yüzden de bizler sağlık danışmanlığı rolümüzü yapmak adına mutlaka bu tür söylemleri dile getirmemiz gerekiyor. Aksi halde vatandaşlarımız tam anlamıyla bilinçlenmiyor, aşı karşıtlığı durumu oluşuyor, aşıya tereddütle bakabiliyorlar. Bizler buradaysak bu tereddütlerin tamamını ortadan kaldırmak için varız. Tabi vatandaşlarımızı düşündüğümüz kadar Kayseri Eczacı Odası olarak meslektaşlarımızı da düşünüyoruz. Sürecin en başından bu yana bizler eczacımızın yanında olmaya gayret gösterdik. İlk reaksiyon veren odalardan biriyiz bu konuda. Gerek güvenlik şeridinin gerek koruyucu ekipmanların dağıtılması ve aynı gün tüm belediye başkanlarımızla görüşüp eczanelerimizi dezenfekte edilmesini sağladık. Birebir nöbetçi eczanelerimizi gezerek hem vatandaş tarafında nasılız hem eczane tarafında nasılız bunların araştırmasını yapıp görüş alışverişinde bulunduk. Ve gördük ki hakikaten meslektaşlarımız büyük bir özveriyle çalıştılar. Bu vesileyle de kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza tüm sağlık emekçilerimize de bir kez daha Allah’tan rahmet dilemek istiyorum. Hep birlikte atlatacağız, hep birlikte bu işin üstesinden geleceğiz.” şeklinde konuştu.
HABER: SELMA KÖSEDAĞ – KAMERA: NACİ GÜLTEKİN ŞEKER