23 Kasım 2024 Cumartesi

BANKALARIN YILLIK KREDİ KARTI AİDATLARINDAN KURTULABİLİRSİNİZ!

Günümüzde birçok tüketici kredi kartı kullanıyor. Bankaların müşterilerine gönderdiği hesap özetine yıllık kart aidatı bedeli yansıtılması üzerine vatandaşlar, bankaların kredi kartı aidatı almasının yasal olup olmadığını araştırıyor. Hukukçu Merve Aygün Çetin, müşterilerin kart aidatı konusunda bilgilendirilmediği takdirde her türlü yasal haklarını kullanmakta özgür olduğunu söyledi.

Milyonlarca vatandaşın cebinde olan kredi kartlarına aylık hesap özetlerinin yanında bankalar yıllık olarak kart aidatı ücreti yansıtıyor. Her yıl sonu yaklaşırken yansıtılan kart aidat bedelleri 200 TL’yi bulurken tüketiciler ise yansıtılan bedelin yasal olup olmadığını araştırıyor. Kredi kartı başvurusu esnasında müşteri temsilcilerinin tüketicileri kart aidatı konusunda bilgilendirmesi gerektiğini dile belirten Hukukçu Merve Aygün Çetin, bilgi verilmediği takdirde vatandaşların her türlü yasal haklarını kullanmakta özgür olduklarını söyledi.  Tüketicilerin kart aidatlarını iptal etmeleri için izleyecekleri 2 yol olduğunu söyleyen Hukukçu Çetin; “Bankalar nezdinde işlemlerin muhatabını bireysel müşteriler ve ticari müşteriler olarak ikiye ayırabiliriz. Bankaların aidat ücreti bakımından şüphesiz ki en çok mağdur olan kesimin bireysel müşteriler olduğu açıktır. Bireysel müşterilerin sahip oldukları kredi kartlarına istinaden bankaların yıllık olarak aidat ücreti kesintisi yaptığını görmekteyiz. Tabi bu sözleşme içinde yani kredi kartı çıkaran vatandaşların imzalamış oldukları sözleşme içinde yıllık aidat olarak yer almamaktadır. Yıllık üyelik ücreti olarak da karşımıza çıkabilir.  Bu nedenle kredi kartı sözleşmesi yapan, kredi kartı başvurusu yapan vatandaşlarımızın sözleşmeler nezdinde okuma imkanları varsa aidat ve yıllık ücretli üyelik ibarelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Merkez Bankası’nın yayınlamış olduğu finansal ilişkileri ilişkin yani müşterilerden talep edilebilecek ücrete ilişkin tebliğe göre bankaların yıllık üyelik ücreti aidat adı altında ücret kesmeleri yasal olarak görünmektedir. Ancak burada çok önemli bir ayrım vardır, kredi kartı başvurusu yaparken başvuru yapılan bankanın müşteri hizmetleri, müşteri temsilcileri kredi kartı sözleşmesi imzaladığınız muhatap tarafından yıllık aidat kesintisi veya yıllık üyelik ücreti kesintisi yapılacağına dair açıkça bir beyanda bulunulması gerekmektedir. Bankaların önümüze sunmuş oldukları 7-8 sayfalık afaki sözleşmeler müşteriler bakımından genel işlem koşulu olarak mevzuatımızda adlandırılmaktadır. Genel işlem koşulları ise haksız şartlar taşıyorsa yani tüketiciyi mağdur edecek şartlar taşıyorsa iptal edilebilir özelliğe sahiptirler. Bu nedenle banka müşterisi eğer ki aidat kesintisi yapılacağına dair açıkça bilgilendirilmediyse her türlü yasal hakkını kullanmakta özgürdür. Yapılabilecek işlemlerden birisi bankaya başvurmaktır, şayet bankadan olumsuz bir netice gelirse Bankalar Birliği’ne bağlı olan Bireysel Müşteri Hakem Heyeti başvurusu da yapabilmektedirler. Bunun yanında ek olarak vatandaşlar tarafından daha çok bilinen diğer bir başvuru türü ise ilçe Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir” ifadelerini kullandı.

“BANKALAR, MÜŞTERİ TALEBİNE GÖRE KART TÜRÜ SUNMAK ZORUNDADIR”

Müşterilerin ücretsiz kart talebinde bulunmasına rağmen bankalardan değişiklik yapılmadığı takdirde Bireysel Müşteri Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapılması gerektiğini söyleyen Hukukçu Merve Aygün Çetin sözlerini şöyle noktaladı; “Bankalar yasal olarak kredi kartı başvurusu yapan müşterilerine aidat kesintisi yapmadıkları bir kart hizmeti sunmak zorundadırlar. Eğer ki kredi kartı sözleşmenizde aidat ücreti konusunda bilgilendirildiyseniz ve kabul edilmişse artık aidatlı bir şekilde kredi kartı kullanımı gerçekleşiyor fakat bankada aidat kesintisi yapılmasının istenmediği belirtildiğinde banka aidat kesintisi yapılmayan kredi kartı türünü limit değişikliği yapmadan sunmak zorundadır. Banka tarafından size sunulan kredi kartı hizmeti aidatlıysa ve talebinize rağmen değiştirilmiyorsa Bireysel Müşteri Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapılmalıdır. Bunun yanı sıra bankaya da yazılı başvuruda bulunarak veya müşteri temsilcilikleri aracılığıyla şikayet ve taleplerinizi bildirerek muhatabı bulunduğunuz işlemi değiştirme hakkınız vardır. Bankanızdan olumsuz yanıt gelmesi halinde yapılacak işlem Bireysel Müşteri Tüketici Hakem Heyeti ile Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmak olacaktır.”

HABER: SERAP KAYHAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.