Her yaş grubunu etkileyen ve çoğunlukla diş problemleri nedeniyle ortaya çıkan derin boyun apsesi ihmal edilmesi ve erken teşhis edilmemesi halinde ölümle sonuçlanabiliyor. Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Mehmet İlhan Şahin, derin boyun apsesinin nefes borusunu tıkayarak solunum sıkıntısına neden olduğunu söyledi.
Genellikle diş problemleriyle çene, çene altında, boyunda ve yüzün iç kısımlarında şişlik olan hastalar, derin boyun apsesi ile karşı karşıya kalıyorlar. KBB Uzmanı Dr. Mehmet İlhan Şahin, her yaş grubunda görülen ve ihmal edilmesi halinde ölümle sonuçlanan derin boyun apsesinin riskli bir hastalık olduğunu söyledi. Solunum sıkıntısına neden olan derin boyun apsesinin ciddi sonuçlar doğurduğunu ifade eden Şahin; “Derin boyun enfeksiyonu dediğimiz bir grup hastalıktan oluşuyor. Hastalar genellikle çenede, çene altında, boynunun herhangi bir yerinde, yüzünde ya da boğazının iç kısımlarında şişlik, ağrı beraberinde yüksek ateş şikayetleri ile başvuruyorlar. Bunların çoğunlukla sebebi diş problemleri oluyor. Çürük dişler, gömülü dişler, diş enfeksiyonları apseleri ya da diş eti iltihabı, dişe yönelik çekim, dolgu gibi birtakım işlemler sonrası ortaya çıkabiliyor. Bademcik iltihabı, farenjit, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra olabiliyor. Yine ağıza, boğaza ve yemek borusuna yönelik birtakım cerrahi işlemler, endoskopi gibi girişimsel işlemler sonrası ortaya çıkabiliyor. Ne yazık ki çoğu kez vatandaşlarımız ihmal ediyorlar bu durumu. Özellikle diş kaynaklı olanlarda diş apsesidir bir süre antibiyotik hap kullanayım atlatırım gibi düşüncelerle ihmal ediliyor. Bize başvurduklarında tablo çok ilerlemiş olabiliyor. Hatta maalesef solunum sıkıntısına gidebilen bu nedenle boynundan delik açılan hastalar olabiliyor. Ne yazık ki yoğun bakıma yatırdığımız hatta kaybettiğimiz hastalarımız olabiliyor. Tablo ciddi olabiliyor. Şeker hastalığınız varsa bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığınız, böbrek yetmezliği varsa özellikle tablo daha da ciddi seyredebilir. Bu nedenle şişlik, ağrı, ağız ve çeneyi açamama, yutkunma zorluğu gibi durum varsa ihmal etmeden bir KBB doktoruna gitmek lazım. Bazen diş hekimlerimiz ya da aile hekimlerimiz antibiyotik veriyorlar, 2-3 gün kullandınız ve geçmediyse yine ihmal etmemeniz gerekiyor” dedi.
Apse oluşumunda cerrahi olarak iltihabın boşaltıldığını ifade eden KBB Uzmanı Dr. Mehmet İlhan Şahin, tedavi sürecinde yüksek dozlu antibiyotikler kullanılması gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle noktaladı; “Eğer bir apse oluşumu varsa apseyi cerrahi olarak boşaltıyoruz. Bunun yanında damardan yüksek dozlu antibiyotikler vermemiz gerekiyor. Netice itibariyle hastalarımıza tablonun ciddiyetini anlatıyoruz. Çünkü giderek ilerleyen akciğere inebilen ciddi bir enfeksiyon. Tedavisinde de ciddi davranmak gerekiyor. Hastalarımızı hastanede tedavi etmek gerekiyor.”
HABER: SERAP KAYHAN