22 Kasım 2024 Cuma

ZAMLI İLAÇ TARİFESİNE DÜZENLEME GELİYOR

Türkiye’de bir zam haberi de ilaç sektöründen geldi. Tüm ilaçların fiyatlarına Euro kuru güncellemesi ile yüzde 37,43 oranında zam yapıldı. 19 Şubat’tan itibaren geçerli olacak zamlı fiyatlar ile vatandaşlardan panik olmamalarını isteyen Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uzm. Eczacı Uğur Nuri Akın, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gerekli düzenlemeleri yapacağını ifade etti.

Geçtiğimiz ay yüzde 30’un üzerinde zam yapılan ilaç fiyatlarına bir kez daha zam yapıldı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan (TİTCK) yapılan açıklamaya göre, ilaç fiyatlarında kur artışı yapıldı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan (TİTCK) yapılan açıklamada, “Tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 Euro değeri 4,5786 TL’den 6,2925 TL’ye artırıldı” denildi. Zamlı fiyatlar, 19 Şubat’tan itibaren geçerli olacak. Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uzm. Eczacı Uğur Nuri Akın, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gerekli düzenlemeleri yapacağını ve vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kapsamında ilaç hizmeti aldıkları vakit ceplerinden çok büyük rakamların çıkmayacağını ifade ederek; “Vatandaşlarımızda şu an ‘her şeyde zam geldi ilaca da mı zam geldi’ algısı var. Kısmen de olsa haklılar ama ilaca son bir yılda herhangi bir zam gelmemişti. Bizim ilaçlarımız fiyatlandırılırken referans fiyat uygulaması uygulanıyor. Bununla birlikte zaten Euro kuru sabit bir şekilde baz alındı. Bu sebeple birçok eczane ekonomileri de sıkıntı yaşıyordu. Eczane ekonomilerinin yanında da bizler birçok ilacı bulmakta zorluk yaşıyorduk. Geçtiğimiz yıllarda genellikle aralık ve ocak ayında yaşadığımız ilaç yoklarını artık ekim-kasım ayından itibaren hissetmeye başladık çünkü reel Euro kuru ile birlikte uygulanan Euro kuru arasındaki makas bir hayli fazlalaşmıştı. Bundan dolayı ilaç fiyat kararnamesine göre Sağlık Bakanlığınca ilaçların yüzde 37, 43 oranında bir zam söz konusu oldu. Hemen hemen tüm vatandaşlarımız yakın zamanda eczanelere gitmiştir ve birçok ilacı bulmakta zorluk yaşamışlardır. Biz her gelen vatandaşa ‘bütün bunların sebebi bizler değiliz, tamamıyla ilaç fiyatlandırma politikası ile alakalı’ şeklinde açıklama yaptık. Üretici firmaların denetlenmesini istedik, üretim yapmayan firmalara gerekli yaptırımların yapılmasını istedik. Görüşmeler devam ediyordu hem Türk Eczacılar Birliği hem de Kayseri Eczacı Odası olarak bizler bunun bir halk sağlığı sorunu olduğunu defalarca dile getirdik. Sayın Bakanımıza gerekli açıklamaların yapılmasını telkininde bulunmuştuk. Doğru ve net bir şekilde aslında ‘ilaç yok’larının nasıl olduğunu ve nereye doğru evirildiğini gösterir bir şekilde açıklama gereği duymuştuk. Bundan dolayı 20 Şubat itibariyle güncellenmiş olacak, vatandaşlarımız bu noktada bir panik yapmasınlar. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu’da gerekli düzenlemeleri yapacaklar. Zaten Genel Sağlık Sigortası kapsamında ilaç hizmeti aldıkları vakit ceplerinden çok büyük rakamlar çıkmayacak. Bizim istediğimiz hem kamu kurumu zarara uğramasın hem de vatandaşın cebinden çok fazla para çıkmasındı. Tabi ki bu üretici firmalar için yeterli olacağını ümit ediyoruz, bizler eczane ekonomilerini 2’inci plana attık, halk sağlığı diyerek halk sağlığını önceledik ve ‘en yakın sağlık danışmanıyız’ dedik. Bu açıklanan zam oranı ile birlikte birçok ilacın tekrardan gündeme geleceğini umut ediyorum. Bununda takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

“ECZACILAR OLARAK İLACI VATANDAŞA EN ETKİN ŞEKİLDE ULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

İlaçlarda güncellenmiş fiyat listesinin uygulanacağı 19 Şubat tarihine kadar eczacıların ilaç temininde vatandaşların ise ilaca ulaşma noktasında zorluk yaşamaması için üretici firmaların denetlenmesi gerektiğini ifade eden Uzm. Eczacı Akın; “Daha önce belirttiğim gibi aslında biz bunu ekim-kasım ayından itibaren yaşamaya başladık. Birçok ilacın temininde zorluk yaşıyoruz. Örneğin bir ilaca günde 100 defa ihtiyaç hasıl oluyorsa ve haftada 100 adet geliyorsa ilaç var demek değildir, bu da ilaç yok demektir. Çünkü arz-talep meselesidir, bu yüzden vatandaşlarımıza mümkün olduğunca ilaçlarını bulmaya çalışıyoruz. Bulamadığımız noktada hekimle iletişime geçip tedavi şeklinin değiştirilmesini talep ediyoruz. Böylelikle sağlık hizmetinin devamlılığını sağlamış oluyoruz. İnşallah bu süreç son bulur ve zamlar artık yılda bir defa değil de yılda 3-4 defa olacak şekilde yani yüzde 37’lik oranı 3’e 4’e bölseler üretici firmalarda Türkiye pazarında böylelikle bir an da çekilme kararı almazlar diye düşünüyorum. Yine tekrarlamak istiyorum bu işin gerçek sorumluluğu sahibi kim ise onların araştırılması gerekiyor. Eczacılar olarak bizler vatandaşa ilacı mümkün olduğunca hızlı ve etkili bir biçimde ulaştırmak istiyoruz. Bunun haricinde zaten stokçuluk vs. konularla bir arada anılmaktan da son derece rahatsızız. Bizler Sağlık Bakanlığı tarafından yılda 2 kez denetleniyoruz, bu noktada da gerekirse firmalar bakanlık tarafından denetlensinler. Yılda kaç defa üretim yapılıyordu, son zamlarla herhangi bir üretim oldu mu, sonrasında üretim yapılacaksa ona göre bir yaptırım uygulanabilir. Hatta üretim yapılmış bekletiyorlarsa, ulaştırmıyorlarsa da buna göre bir cezai müeyyide ile uygulamalara geçebilirler” şeklinde konuştu.

HABER: SERAP KAYHAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.