Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 81 ilde başlatılan ‘Ben Olsaydım’ temalı Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı başladı. Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, bağımlılıkla mücadelede istenilen düzeyde olmadıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 81 ilde başlatılan ‘Ben Olsaydım’ temalı Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı başladı. Kayseri Valiliği himayesinde ve İl Sağlık Müdürlüğü organizasyonunda 13-14 Nisan tarihlerinde Kadir Has Kongre Merkezi’nde düzenlenecek çalıştayın açılışına, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cüneyd Özdemir, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İl Sağlık Müdürlüğü idarecileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, rehber öğretmenler, polisler ve davetliler katıldı.
‘HİÇ KİMSE ‘BU BENDEN UZAKTADIR, BANA GELMEZ’ DEMESİN’
Vali Şehmus Günaydın yaptığı konuşmada, “Birçok kurumumuz bu konuyla ilgili çalıştı, çalışıyor ve çalışmaya da devam edecek. Ama ne yazık ki bir özeleştiri yapmak gerekirse gerek sivil toplum örgütleri gerek kamu kurumlarının yaptığı çalışmalarda istenilen sonuçlar alınmadı. Bu süreç çok dinamik bir süreç, sürekli değişkenlik gösteriyor. Bizim de bu değişen koşul ve şartlara göre mücadele yöntemleri geliştirmemiz lazım. Hiç kimse ‘bu benden uzaktadır, bana gelmez’ demesin. Hepimizin kapısına gelebilir, hepimiz bunu yaşayabiliriz. Biz bu konuda bir metot geliştireceksek aileleri dinlemek zorundayız. Çünkü bu konuda bu olayı yakından yaşayan, sıkıntıları en derin şekilde yaşayan ailelerdir. Biz bu aileleri dinlediğimiz zaman yol ve yöntem bulma konusunda önemli mesafeler kat etmiş olacağız. Ayrıca tedavi sonrasında ailelere yönelik yapılacak çalışmalar da çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
Çalıştayda açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Benli ise; “Bağımlılık kullanılan bir madde veya yapılan bir davranış üzerine kontrolün kaybedilmesi olayıdır. Tütün, alkol ve madde kullanımının yanı sıra kumar ve teknoloji gibi davranış bağımlılığı kişileri toplumdan koparan, ruh ve beden sağlığını bozan, özellikle gençlerimizi etkileyerek geleceğimizi tehdit eden bir durumdur. Bunun için bağımlılıkla topyekun ve çok yönlü mücadele etmek gerekmektedir. Ülkemizde, arzın önlenmesinde emniyet güçlerimizin yapmış olduğu çalışmalar, eğitim ve bilinçlendirmede ise milli eğitim, diyanet ve diğer kurumların yapmış olduğu eğitimler, tedavi ve rehabilitasyonda ise AMATEM ve YEDAM gibi merkezlerde yapılan çalışmalar gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.
Açılış konuşmaların ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Asdemir, Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop, Uyuşturucu Bağımlılıklarla ve Alkolizmle Mücadele Derneği (UYUMDER) Başkanı İbrahim Uzunköprü, bağımlılıkla mücadele konulu sunumlarını gerçekleştirdi.