Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı Uğur Nuri Akın, Hunat TV ekranlarında Söz Sende programına konuk oldu. Başkan Akın, bilinçsizce çöpe atılan atık ilaçların suya ve toprağa karışmasını önleyecek bir projeleri olduğunu ifade ederek Kayseri’ye ilaç imha merkezinin kurulması gerektiğini söyledi.
Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı Uğur Nuri Akın, Hunat TV ekranlarında Serap Kayhan’ın hazırlayıp sunduğu Söz Sende programına konuk oldu. Atık ilaçlar konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiği ifade edilen programda Başkan Akın, atık ilaçların çöpe atılmaması gerektiğini ve Kayseri Eczacı Odası’nın Kayseri’ye ilaç imha merkezi kurulması projesinin olduğunu söyledi. Başkan Akın, Kayseri’de ilaç imha merkezi kurulmasının çevre illerden de kazanç getireceğinin altını çizerek şöyle konuştu; “Atık ilaç konusunda Kayseri Eczacılar Odası, İl Sağlık Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyemizle ortak bir projede bulunduk. Önceki dönem İl Sağlık Müdürümüz Ali Ramazan Bey de buna çok sıcak bakmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç Beyle de bu konuyu konuştuk ve aslında mutabakata varmıştık. Ancak, bu bir prosedür işi. Kayseri Eczacılar Odası’nın koordinatörlüğünde, Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü’nün denetiminde ve belediyemizin sponsorluğunda yapılacak. Bizlerin belirlediği konumlara atık ilaçların konulması gerekiyor. Sağlık ocakları veya eczaneler olabilir. Vatandaşlarımıza bu konuda bilgilendirici mesajlar ve kamu spotları olabilir. Böylelikle bu ilaçlar toplanacak, kilitli dolaplar olacak. Dışardan müdahale edilme imkanı olmayan bir sistem geliştirmemiz gerekiyor. Aksi halde başka suiistimallere de sebep olabilir. Sonrasında il sağlık müdürlüğünün denetiminde imhası için belediyemiz ile anlaşıp belediyemiz götürüp imha edecek. Hatta bu imha merkezinin Kayseri’de olması noktasında da sıklıkla çaba sarf ediyorum. Kayserimize bir ilaç imha merkezinin kurulması çok maliyetli olabiliyor. Ancak Kayserimizin de bunu kaldırabileceğini düşünüyorum. Bu sayede çeşitli çevre illerden de kazançlar olabileceğini söylüyorum. Aslında doğu ile batı arasında bir merkez olarak bakarsak maliyetini çok çabuk çıkaracak bir proje. Tabii bütçeler ister istemez bir yıl öncesinden planlanıyor. Bu proje araya sıkıştırılabilir mi bence yapılabilir. Bu projenin de hayata geçirilirse eğer Kayseri’ye büyük bir hizmet olacağını düşünüyorum. Zaten bu konuyla alakalı belediyelerde de yasal düzenlemeler var. Atık ilaçların toplanması ve imhası belediyelerimizin sorumluluğunda ancak koordinasyon ve denetleme mekanizmasının da eczacı odası ve il sağlık müdürlüğünde olması gerekiyor. Çok sıcak baktıklarını biliyorum inşallah en kısa sürede bunu da sonuçlandıracağız” dedi.
“ATIK İLAÇLARIN İMHASI KOLAY DEĞİL”
Atık ilaçların imhasının kolay olmadığını vurgulayan Başkan Akın, vatandaşların atık ilaçları sağlık ocağı ya da eczanelere bırakabileceklerini ifade ederek; “Bir ilacın imhası kolay değil. O yüzden vatandaşlarımıza ilaçları lütfen dışarı ve çöplere atmayın diyoruz. Çünkü toprağa, suya karıştığı vakit, bizler haricinde birçok canlıyı da ilgilendiriyor. Öyle bir durumda bu ilaçları imha edecek Türkiye’de iki yer var. Bu ilaçlar ücreti karşılığında imha edilebiliyor. Eczacılarımızın birçoğu bu ilaçları bu şekilde imha ediyorlar. İkinci seçenek olarak ise sağlık ocaklarına bırakılabilir. Vatandaşlarımız bilinçsizce ilaçlarını çöpe atmasınlar, imhası konusunda sağlık ocaklarına veya eczanelere danışabilirler” şeklinde konuştu.