25 Kasım 2024 Pazartesi

AYDEMİR: “KALİTESİZ ÜRÜNLERLE İNSANLARA ZARAR VERMEYİN”

Hunat TV ekranlarının sevilen programı Güngör’ün Günlüğü’nün bu haftaki konuğu Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir oldu. Güngör Kalpaklıoğlu’nun hazırlayıp sunduğu programda; Aydemir, Kayseri’deki gıda denetimi hususlarını anlattı. Aydemir, haksız rekabeti ortadan kaldırmak için yeni açılan yerlerle tanışıp sektörde fırsat eşitliği yarattıklarını dile getirdi.

Oda faaliyetleri ve üyeleriyle büyüdüklerini ifade eden Aydemir: “Odamız 1979’da kuruldu. Oda faaliyetlerimizle, oda üyelerimizle çoğalan bir kurumuz. Bine yakın üyemiz var. Lokanta,pastane ve çiğ köfteciler bize dahil. Halk sağlığı bizim için önemli. Yaptığımız hizmetleri daha kaliteli, daha düzgün daha kriterlerine uygun bir hale getirirek yaşam sürdürmeye çalışıyoruz. Biz denetleme yetkisine sahip olan Tarım ve Orman Bakanlığımızın yani Kayseri olarak da İl Tarım Müdürlüğümüz ve Belediyelerin zabıta müdürlükleriyle kontrol altındayız. Bir üyemiz bize iş yeri açmak istediğini söylediğinde bizlere danışır, önce iş yerini kurmadan önce tapu fotokopisini alıp ilgili birimde ruhsat müdürlüğüne başvurup herhangi bir sorunu var mı diye kontrol ediyoruz” dedi.

“İNDİRİMLİ ANLAŞMALAR İMZALADIK”

İnsanları bilinçlendirdiklerini ve yemek sektöründe kriterleri baz alarak esnafın parasının korunduğunu söyleyen Aydemir: “İnsanlar ben burayı kebapçı yapayım, pastane yapayım derdi. Dekorunu yapmak için paralar harcardı ama iş yeri kriteri buna uygun değilse , mesken sorunu varsa veya baca, havalandırması yok ise sıkıntılar yaşıyor. Bu sefer bizlere geliyorlardı. Biz artık işimizi hakkıyla yapalım diye, bilgilendirerek bilinçlendirerek her şeyin doğrusunu yapma amacıyla onları yönlendiriyoruz. Sosyal hayatta da bütün üyelerimizin yanındayız. Hizmet sektöründe olduğumuz için tatil, gezme gibi zaman ayırma durumumuz yok. Bizim olmazsa olmazımız iş yeri ilaçlama. İşyeri ilaçlama firmasıyla indirimli protokoller imzaladık. Özel hastanelerle indirimli ve birinci derece yakınların da faydalanacağı bir indirimlerle protokol imzaladık. Onun yanında kadın doğum hastanesiyle indirimli bir protokolümüz oldu. Diş hekimlikleriyle hatta güzellik salonları, spor salonlarıyla dediğim gibi bizim gezme gibi durumumuz olmadığından dolayı tatile ihtiyacı ya da yolcu otobüs bileti, uçak bileti, ev araç gereçleri gibi indirimli alma konusunda protokoller imzaladık. Kayseri için gastronomi alanında düşündüğümüz projelerimiz var” ifadelerini kullandı.

“BU İŞİ YAPIYORSAK KAYIT OLACAK, RUHSAT OLACAK”

Aydemir, Ruhsatsız işletmelerle mücadele ettiklerini ve yeni açılan kurumlarla tanıştıklarını bu sayede haksız rekabeti ortadan kaldırmaya hedeflediklerini söyledi. Aydemir: “Haksız rekabet oluyor ruhsat olup da denetlemeye gelen insanlar oluyor ama adresin yok, nasıl denetlesinler. Mesleki olarak yanlış, neden? Ben bu işi yapıyorum ama kriterlerini yerine getiremiyorum. Burada ne oluyor? Gıda terörü diyoruz ya bu ona yol açmış oluyor. Kayıt yok ruhsat yok. Bu işi yapıyorsak kayırları, kriterleri devletimiz neyi öngördüyse uygun yapılmasını söylüyorum. Bu şekilde birçok kşiyi ruhsatladık ve aykırı olanları gerekli yerlere bildiriyorum” dedi.

Üyelerinin işlerini kolaylaştırmak ve onların giderlerini azaltmak adına çalışmalar yaptıklarını dile getiren Aydemir: “Üyelerimizin sosyal anlamda nelere ihtiyaçları var ise, mesela bizim iş yerimizde en çok kullandığımız su ve temizlik yapıyoruz hijyen olmazsa olmazımız. Şuan gerçekten kira öder gibi su parası, elektrik parası ödüyoruz. Bunlar için biz çalışmalar içerisindeyiz, görüşmeler yapıyorum. Bizleri dikkate alıp da lokanta ve pastane üreticilerine de böyle indirimli bir program hazırlayıp onların da işlerini kolaylaştırma ya da daha rahat daha güzel hizmet sunma anlamında yardımcı olurlar çünkü şehir bizim Kayseri bizim. Hakikaten kira öder gibi su parası ödüyoruz. Ben bunun bir çok girişimini yaptım inşallah bunda da üyelerimizin gönlünü kazanırız” diye konuştu.

 

“BİR YERİ YAPARKEN BİR YERİ BOZMAYIN”

Yapılan kermeslerle de ilgili açıklamalard bulunan Başkan Aydemir: “Biz kermese de hayır yapmaya da karşı değiliz yanlış anlaşılmasın. Bu gün sınırı 3 günse 4 günse biz 1 hafta yapalım der uzatırız. Benim kermeslerdeki kastım şudur: 20 gün burdan aldım 20 gün Kocasinan’dan aldım, Melikgazi’den aldım deyip de 40-50-60 gün uzatmanın da bir mantığı yok. Bir yeri yaparken bir yeri bozmayalım diyorum ben. Öğrenciye yardım, kuran kursu,camii gibi yardımlar yapılırken tabi ki yapalım ama diğer taraftan da o bögledeki bizim aynı sektördeki esnaflarımızı üzmesinler diyorum. Kirasını, vergisin sgksını ödemekte zorluk çeken esnafımıza zarar vermesinler.Yalnızca damak tadı uygun olması değil gittiğiniz bir işletmede güler yüz, hijyen, mekanın ferahlığı, nezihliği  de gerekiyor. Kalitesiz ürün satıp kimse insan sağlığıyla oynamasın ve de mesleğini hakkıyla yapan meslektaşlarına zarar vermesin” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.