1 Kasım 2024 Cuma

Büyükşehir Belediyesinden Kayseri’ye Yeni Kütüphane

Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 800 kişi kapasiteli, 33 bin kitabın yer aldığı kütüphane törenle açıldı.
Açılışa Başkan Mustafa Çelik’in yanı sıra, Vali Süleyman Kamçı, 2. Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Tuğgeneral Selçuk Aygün, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, ilçe belediye başkanları, bürokratlar, yazarlar ve vatandaşlar katıldı.
Türkiye’de okuma alışkanlığının gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında yok denecek kadar az olduğunu belirten Vali Süleyman Kamçı, yeni nesle okuma alışkanlığı kazandırmanın, ebeveyn ve öğretmenler kadar kamu kurumlarının da sorumluluğunda olduğunu belirtti. Okuma alışkanlığını kazanan bireylerin daha başarılı olduğunu da belirten Vali Kamçı, bu bağlamda kütüphanelerin kent yaşamlarında önemli olduğunu dile getirdi. Vali Kamçı, söz konusu hizmetlerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’e teşekkür etti.
“DURMAK YOK HİZMETE DEVAM”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Her gün bir açılış ya da temel atma töreni yapıyoruz. Geçen Pazar günü Tomarza’da açılışlar yaptık, pazartesi günü Asri Mezarlıkta bazı projelerin temelini attık, bugün kütüphane açılışındayız, cumartesi günü Felahiye’de açılışlar yapacağız, pazartesi günü Sahaniye Kentsel Dönüşüm Ofisini açacağız. Dolayısıyla durmak yok, hizmete devam.” dedi.
Sözlerine halkımızın okuma alışkanlığı ile ilgili tespitlerde bulunarak devam eden Başkan Mustafa Çelik, şöyle konuştu: “Yüce dinimizin ilk emri olmasına rağmen okuma alışkanlığını bir türlü kazanamadığımız bir gerçek. Herkes, okuyamamasına gerekçe olarak kendisine göre bahaneler üretiyor. Bizler de yerel yönetimler olarak bu bahaneleri ortadan kaldırmak istiyoruz. Bunun için de bir dizi projeyi hayata geçireceğiz. Bu projelerimizden birisi olan 800 kişilik son derece modern Kent Kütüphanemizi hizmete açıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.”
Türkiye’de okuma alışkanlığının yetersizliğini vurgulayan pek çok araştırma olduğunu dile getiren Başkan Çelik, “Bunlardan birisi olan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO’nun, dünyadaki okuma alışkanlıklarıyla ilgili raporunda Türkiye, kitap okuma oranında dünya ülkeleri arasında 86’ncı sırada yer alıyor. Bir başka araştırmaya göre ülkemizde bir yılda kitaba ayrılan süre bir günlük televizyon izleme süresiyle aynı. Araştırmalara göre, günde ortalama 6 saat televizyon izleyip 3 saat internette geziniyor; ama buna karşılık ne yazık ki, okumaya yılda sadece 6 saatimizi ayırıyoruz. Kayseri’nin yeri de farklı değil.” diye konuştu.
“YENİDEN MAKARR-I ULEMA ŞEHRİ OLARAK ANILALIM”
Kayseri’nin geçmişinde Makarr-ı Ulema (Alimler Şehri) sıfatı bulunduğunu hatırlatan ve Kayseri’nin yine Alimler Şehri olarak anılmasını istediklerini ifade eden Başkan Mustafa Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:
“Okumak iyi bir gelecek için en güzel yatırımdır. Yerel yönetimler için de insanlara iyi bir gelecek sağlayacak projeler en güzel yatırımlardır. Bu kapsamda açılışını yapacağımız 800 kişilik kütüphanemiz başta gençlerimiz olmak üzere Kayseri halkına iyi bir gelecek sağlamak için faaliyet gösterecek bir eğitim yuvası olacaktır. Son derece modern bir şekilde donattığımız kütüphanemizde 15 bin basılı, 15 bin elektronik, 3 bin de sesli kitap bulunuyor. Ferah ders çalışma üniteleri, kitap cafe, bilgisayar odası, şifreli emanet dolapları ve masaj koltuklarının da yer aldığı kütüphanemizde 50 adet güncel dergi ile gazeteler de yer alacak. Üç kattan oluşan, üyelik sistemi ve turnikeli geçiş sistemi ile hizmet verecek olan kütüphanemiz toplam 1500 metrekare büyüklüğe sahip. Burada hem kütüphane hem de etüt imkanını bir arada sunacağız. Açılışını yapacağımız kütüphanemizin hemşehrilerimize okuma alışkanlığı kazandıracak projelerimizden sadece biri olduğunu belirtmiştim. Kayseri’ye kazandıracağımız 24 saat açık kent kütüphanesi için de çalışmalarımız sürüyor. 24 saat açık Kent Kütüphanesi haline getireceğimiz Meryem Ana Kilisesi’nin restorasyon çalışmaları başladı. Teşhir-tanzim projemiz de büyük ölçüde tamamlandı. Daha çok ihtisas kütüphanesi olarak hizmet verecek olan kütüphanemizde yaklaşık 50 bin kitap bulunacak. Gerek bireysel gerek grup çalışmalarının yapılabileceği Kent Kütüphanemizde, dijital servislerden elektronik kitap ve dokümanlara da ulaşılabilecek. 24 saat açık kalacak kütüphanemizi de 2017 yılının Sonbaharında hizmete açmayı planlıyoruz. Okuma alışkanlığının gelişmesine yönelik bir başka projemiz de Mobil Kütüphaneler olacak. İnsan yoğunluğu bulunan alanlarda kent mobilyaları uygulamamız başladı. Mobil kütüphaneler, Bürüngüz Camii yanında başladığımız kent mobilyası uygulamasını kültürel anlamda destekleyecek bir unsur olacak. Şehrin birçok noktasına mobil kütüphaneler koyarak insanların boş vakitlerinde kitaba yönelmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.”
“OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK ÖNEMLİ BİR SORUMLULUK”
Konuşmaların ardından 800 kişilik kütüphanenin açılışı yapıldı. Açılıştan sonra Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, Vali Kamçı ve Başkan Çelik’e Kültür Bakanlığı yayını olan Yavuz Sultan Selim Divanı’nı hediye etti. Başkan Çelik daha sonra Kayseri’nin en modern kütüphanesini katılımcılara gezdirdi. Vali Kamçı ve Başkan Çelik, bir ara kütüphaneden yararlanan çocuklarla sohbet etti.(İHA)

1 (İHA/KAYSERİ-İHA)

2 (İHA/KAYSERİ-İHA)

4 (İHA/KAYSERİ-İHA)

8 (İHA/KAYSERİ-İHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.