Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı özellikle okul öncesi ve ilkokula yeni başlayan çocuklarda artış gösteriyor. Erken tanı ve tedavi ile iyileşmenin mümkün olduğunu söyleyen Psikolog Merve Buzkan, tedavi sürecinde iki farklı yöntem kullandıklarını söyledi.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocuklarda tanı konulan psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Toplumda tanısı ve tedavisi zor olmayan fakat sabır isteyen bir süreç olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusunda merak edilenleri Psikolog Merve Buzkan anlattı. Buzkan, erken tanı ile tedavi etmenin mümkün olduğunu söyleyerek; “Dikkat eksikliği, yaş ve gelişimle düzeyi ile uyumlu olmayan dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik ile kendini gösteren nöropsikiyatrik bir bozukluktur. Çocuklarda akademik bozukluk olarak karşımıza çıkabiliyor. Eğer çocuk okulda zorlanıyorsa, dersin başına oturmakta zorlanıyorsa, derse dikkatini vermekte zorlanıyorsa ve öğretmenleri tarafından dersi takip etmede güçlük, daha fazla yerinde duramama, hiperaktivite veya dikkat dağınıklığı ile ilgili bize bilgiler veriyorsa bu konu dikkate alınmalıdır. Bir psikiyatrist tarafından değerlendirilmelidir” dedi.
TEKNOLOJİ, DİKKAT DAĞINIKLIĞINI BÜYÜK ORANDA ETKİLİYOR
Çocuklarda aşırı teknoloji kullanımının dikkat eksikliğine neden olduğunu söyleyen Psikolog Merve Buzkan, mümkün olduğunca ekran kullanımına maruziyetin azalması gerektiğini ifade ederek; “Dijitalleşmenin etkisi çok büyük çünkü şu anda çocuklar erken yaşta telefon, tablet ve ekran kullanımına maruz kalabiliyorlar. Erken yaşta maruz kalmaları dikkati büyük oranda etkiliyor. Mümkün olduğunca ekran kullanımına maruziyet azaltılmalıdır. Bu durum dikkat dağınıklığını daha da tetikler hale gelebilir” dedi.
TEDAVİDE 2 AYRI YÖNTEM KULLANILIYOR
Dikkat eksikliğine eşlik eden hiperaktivite varlığında farklı tedavi yöntemleri uygulanabildiğini, ilaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemleri bulunduğunun altını çizen Buzkan; “Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde 2 seçenek mevcut. Birinci olarak ilaç tedavisini öneriyoruz. Aynı zamanda ilaç kullanmak istemeyen aileler içinde farklı müdahale seçeneklerimiz var. Bunlardan biri de bilişsel ve bedensel müdahale programları, dikkat toplama çalışmaları öneriyoruz. Çocuğun zorlandığı işlevlerini geliştirmesine yönelik hedefi olan bir programdır. Aynı zamanda dikkatini güçlendirmesine yönelikte kullanıyoruz. Bizler tedavi sürecinde faydalarını görüyoruz” dedi.
Tedavi yöntemi olarak ilacı tercih etmeyen aileler için alternatif tedavi yönteminin detaylarını anlatan Psikolog Merve Buzkan sözlerini şöyle noktaladı; “Bilişsel ve bedensel müdahale programlarını kullanıyoruz. Bu program ile çocuğumuzun yürütücü işlevlerini hedef alıyor. Yürütücü işlevlerinin gelişimine ve desteklenmesine katkı sağlıyor. Aynı zamanda bu programla birlikte dikkat güçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Çocuğun dürtüsünü kontrol etme, dikkatini toplayabilme ve bilişsel becerilerinin gelişimine destek oluyor.”
HABER: SERAP KAYHAN