25 Kasım 2024 Pazartesi

ESTETİĞİN VE SAĞLIĞIN BİRLEŞTİĞİ YER: BÜNYAN

Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun, Bünyan’ın değerlerinden ve adını tüm dünyaya duyuran, zarif desenleri ile göz dolduran Bünyan Halısı’nın tekrar canlandırılması noktasında halk eğitim merkezi iş birliğinde dokunan halıları, müze içerisinde sergileneceğini söyledi. Gilaburu hasadının da geçtiğimiz günlerde yapıldığı Bünyan’da Başkan Altun, iklimsel nedenlerden hasadın az olmasına rağmen verimin iyi durumda olduğunu ifade etti.

Bünyan’ın adını tüm dünyaya duyurduğu Bünyan Halısı’nı canlandırmak adına halk eğitim merkezleri ile beraber çalışma yaptıklarını ifade eden Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun, dokunan halıları müze içinde sergileneceğini söyledi. Pandemi nedeniyle uygulamayı ertelediklerini söyleyen Başkan Altun; “Bünyan halısı bizim çocukluğumuzun değeridir. Dışarıda kendimizi ifade ederken Bünyan deyince insanlar özellikle ‘Bünyan halısı çok meşhur’ diyor fakat makine halısına ekonomik anlamda yenik düştüğümüz için 10-15 sene içerisinde biraz kaybettik. Yani biliyorsunuz makine halıları çok uygun fiyata ama Bünyan Halısı kadar sağlıklı olmayan halılar var. Şimdi biz bunu tekrar nasıl düzenleriz, nasıl tekrar canlandırırız noktasında arkadaşlarla görüştüğümüzde, istişarelerde bulunduğumuzda öncelikle ‘Bir müze kuralım’ dedik. Elektrik santralinin içinde 1927 yılında yapılmış ve dünyadaki ilk santrallerden birisi Bünyan’dadır. Elektrik santralinin içerisinde bir lojman vardı. Bu da TEİAŞ’a, Ankara’ya bağlı. Onu talep ettik, verecekler. O çok eski bir lojmandı, müze haline dönüştüreceğiz, Özellikle halının materyalleri, o zamanın tezgahları, şimdiki tezgahlar hepsini burada toplayıp insanlara sergilemek istiyoruz. Bünyan’a yabancı bir insan geldiğinde, gelsin müzemize baksın. Bünyan Halısı’nın nasıl dokunduğunu, ipinin nasıl olduğunu, dokuyanların nasıl dokuduğunu göstermek istiyoruz. Böyle bir uygulama yapmayı düşünüyoruz. Pandemi nedeni ile biraz erteledik ama inşallah faaliyete geçiriyoruz. Halk eğitimle ara ara kurslar yapıyoruz. Bünyanlı hanımefendiler annelerinden, teyzelerinden, ablalarından öğreniyorlar ama unutmasınlar diye halk eğitim merkezlerinde kurslar vererek. Canlandırmalarını sağlıyoruz” dedi.

“GİLABURUYU HERKESE TANITMA NOKTASINDA İLERLİYORUZ”

Sağlığa birçok faydası bulunan gilaburunun hasadı geçtiğimiz günlerde yapılmıştı. Gilaburunun tıp ve kimya alanında kullanılmaya başlandığını ifade eden Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun; “Bu yıl hasat dönemi iklimsel bir olgudan dolayı geçen yıla göre biraz daha azdı ama yine de verim iyi. Gilaburu ekonomik yönde her sene artıyor. Bunda da en büyük katkı bizlerin tanıtımıdır. Biliyorsunuz gilaburu da şu anda acayip bir şekilde talep görüyor. İnşallah tıp dünyasında da, kimya sanayinde de yavaş yavaş kullanılmaya başlandı. Biz de coğrafi işaretinde olduğumuz için özellikle bu gilaburunu herkese tanıtma noktasında, Ender Saraç Bey’e gönderdik o da sağ olsun yayınladı, bunu herkese tanıtma noktasında ilerliyoruz. Hatta Amerika’da gilaburu ile ilgili yapılan çalışmanın sonuçlarını bize de gönderecekler. Bunların sonuçlarına göre de hareket edeceğiz inşallah” diyerek sözlerini noktaladı.

HABER: SERAP KAYHAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.