5 Kasım 2024 Salı

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI KAYSERİ İL TEMSİLCİSİ TÜRKASLAN: “HİJYEN KURALLARI VİRÜSLE MÜCADELE BÜYÜK ROL OYNUYOR”

Korona virüsüyle mücadele devam ediyor. Virüsün ülkemize girişinden sonra Sağlık Bakanlığı öncülüğünde bir çok tedbir alındı. STK’lar da bakanlığa destek vererek halkı bilinçlenirmeye çalışıyor. Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Gıda Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Ergül Türkaslan, gıdaların hijyeninin virüs tehtidini etkilediğini dile getirdi.
Korona virisüyle mücadele kapsamında Gıda Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Ergül Türkaslan bir basın açıklaması düzenledi. Türkaslan: “Tüm Dünya’yı ve Ülkemizi yakından ilgilendiren ve CORONA VİRÜS (COVİD-19) vakası, onlarca ülkede binlerce kişide etkisini gösterirken T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA’nın, 10.03.2020 tarihinde yaptığı açıklama ile ülkemizde de görüldüğü bilgisi halkımızda da büyük tedirginlik yaratmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından da “PANDEMİ” olarak ifade edilen bu bulaşıcı hastalık ile ilgili kamuoyunda “Gıdalarda bulunabilir mi?” ve “Gıdalar ile yayılması mümkün müdür?” sorusunu akla getirmektedir.  Gerek , Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) gerekse Amerika Gıda ve İlaç Otoritesi (FDA) ve Amerika Tarım Birimi (USDA) yaptığı araştırmalar sonucunda eldeki veriler çerçevesinde virüsün gıdalar ile bulaşmadığını ifade etmişlerdir. Çin’den ve diğer ülkelerden ithal edilen veya ülkemizde üretilen gıdaları, COVID-19’un yayılması ile ilişkilendirecek hiçbir kanıt bulunmadığını göstermektedir. Bir başka deyişle COVID-19’un iletiminde gıda veya gıda ambalajının rolü olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak kimi diğer virüslerde olduğu gibi, COVID-19da yüzeylerde belirli sürelerle de olsa hayatta kalması mümkündür. Yine gerek WHO, gerekse ülkemiz Sağlık Bakanlığı açıklamalarından virüsün sıcaklığa dirençli olmadığı bilinmektedir” dedi.
Korona virüsünden hjijyen kurallarına uyulmasıyla korunulacağını dile getiren Türkaslan: “Her ne kadar gündemimize olan CORONA VİRÜS’ün gıdalar kanalıyla yayılması söz konusu değilse de; vatandaşlarımıza gıdaların üretimi, tüketimi sürecinde uyulacak hijyen kurallarını bir kez daha hatırlatmayı bir görev olarak değerlendirmekteyiz. Yiyecekleri; Temizle/Temiz tut. Çiğ ve pişmişi, gıda olan ile olmayanı, temiz ile kirliyi ayır, doğru pişir, uygun sıcaklık derecesi uygula , pastörize et , güvenli sıcaklıkta tutmak ile ilgili kuralları takip etmek önemlidir. Her zaman olduğu gibi, bu süreçte de ilk önerimiz gıda ve gıda ürünleri alırken ambalajlı iyi hijyen uygulamaları ve gıda güvenliği yönetim sistem uygulamalarına üretim tekniklerinde uygulayan Gıda Mühendisi veya ilgili meslek mensupları tarafından denetim ve kontrole tabi kayıtlı veya onaylı işletmelerde üretilen gıda ürünlerinin tercih edilmesidir. Özellikle merdiven altı diye tabir edilen kayıtdışı ve denetim mekanizmasından uzak gıda işletmelerinin üretmiş olduğu gıda ürünlerinin tüketilmemesini halk sağlığı açısından önermekteyiz. Özellikle iyi hijyen uygulamaları kurallarına uyularak üretilen gıda ürünlerinde COVID-19’un bulunması mümkün görülmezken gıda üreten işletmelerde çalışanların ve gıda tüketicilerinin önemli hususlara uyması çok büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
Vücut temizliğini de önemine değinen Türkaslan: ” Ellerimizi; üretim öncesinde, sonrasında ve süresince gerektiğinde, çiğ bitkisel ve hayvansal gıdalarla temastan sonra, yemekten önce ve sonra , tuvaletten sonra, evcil ve yabani hayvanlara temas sonrası gibi şeyleri yaptıktan sonra yıkamalıyız. Yiyecekleri işleyen, hazırlayan ve servis eden tüm kişilerin, daima ellerini ve yüzeyleri sık sık yıkamak gibi güvenli gıda işleme prosedürlerine uyması gerekmektedir.
HACCP kriterlerine ve iyi hijyen uygulamalarına uyarak risk ve tehlike analizi temelli gıda üreten ve bu koşullara uyan gıda işletmeleri personel hijyenine bu dönemde daha da dikkat etmeli , çalışanların eldiven , bone, maske gibi kişisel donanımlarının kullanımı sağlanmalı , hijyen hatları kontrolden geçirilmeli aktivasyonu artırılmalı, gıda güvenliğine ve hijyene yönelik eğitimleri tekrarlanmalı, farkındalık artırılmalıdır. Gerek halkımızın, gerekse restoran ve diğer hizmet sektörü ve gıda işletmelerinin ve çalışanlarının Sağlık Bakanlığınca açıklanan önlemlerle dikkatle uyması gerekmektedir. Bu noktalarda akut solunum yolu hastalıkları belirtisi gösteren ve 37 derece ve üstünde ateşi olan çalışanların iyileşinceye dek çalıştırılmamaları gerekmektedir” dedi.
Virüsün yayılım sürecindeki yiyecek alışkanlıklarımıza da dikkat etmemizi söyleyen Türkaslan: “Tüketicilerimiz bol su tüketilmeli ve özellikle bağışıklık sitemimizin normal fonksiyonunun korunmasına yardımcı olan gıdaları tüketilmeye özen gösterilmelidir.Proteinlerle kimi vitamin ve mineralleri dengeli biçimde bünyesinde barındıran hayvansal gıdaların ( et, balık, süt, yumurta vb.) Probiyotik içeren gıdaların ( yoğurt, kefir gibi) , A,C,D, B6 ve B12 yönünden zengin taze meyve ve sebzelerin (sarımsak,soğan,kivi,brokoli,maydanoz,ıspanak,limon,karalahana,enginar vb. ) ve mineral yönünden zengin kuruyemişlerin ( susam,ceviz , fındık ,fıstık,badem)ve prebiyotik/lifli gıdaların ( tam buğday, yulaf,arpa,kepekli pirinç) ve kurubaklagillerin ( fasülye, mercimek,nohut) tüketimi faydalı olacaktır. Dengeli beslenme esasları ve kuralları kapsamında beslenmemize , uyku düzenimize dikkat etmemiz de bağışıklık sitemimizin normal fonksiyonunun korunmasına yönelik faydalı olacaktır” diyerek sözlerine son verdi.

HABER: SALİH ZEKİ ÇETİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.