Cam filmi taktırmış olanlar ve cam filminin ruhsata işlenip işlenemeyeceğini merak edenler bu konulara dair aramalarını sürdürüyorlar. Cam filminin yasaklanmasıyla birçok kişi cam filmlerini söktürmek için yöntemler arıyor. İşte gündemeki cam filmi hakkında detaylar…
Cam filmi karmaşası sürüyor, cam filmini ruhsata işletip işletemyeceğini merak eden vatandaşlar bu konuda aramalarını sürdürürken cam filminin nasıl söküleceğini merak edenler de yöntemler hakkında bazı konuları merak ediyor. Peki hangi cam filmleri serbest?
SADECE R43 CAM SERBEST! R43 CAM NEDİR?
R43 cam, araçların fabrika çıkışında takılan karartılmış cam uygulamasıdır. Yeni yasaya göre yalnızca bu camlar serbest bir şekilde kullanılabilecek.
R43 cam yönetmeliğinin amacı, camın yolcularda fiziksel yaralanmalara yol açtığını doğrulamak için hangi test türünün gerçekleştirileceğini ve hangi test sonucunun alınması gerektiğini tanımlamaktır. Cam, normal trafik koşullarında ve kullanım sırasında ortaya çıkabilecek yaralanmaları önleyecek kadar güçlü bir direnç göstermelidir. Atmosferik ajanlara, hava şartlarına ve aşınmaya karşı direnmelidir.
CAM FİLMİ RUHSATA İŞLENİR Mİ?
Cam filminin ruhsata işlenmesi mümkün değildir. Yalnızca fabrika çıkışlı karartılmış camların (R43 cam) ruhsata işletilmesi mümkündür. Sonradan takılan cam filmlerinin muayeneden geçmesi mümkün olmadığı gibi ruhsata işlenmesi de olanaksızdır.
TAKTIRMAK DA SÖKTÜRMEK DE AYNI PARA
Atatürk Oto Sanayi’sinde yedek paça satan Kaan Başgöze ise Sozcu.com.tr’ye yaptığı konuşmada, “Şuan cam filmi satışlarımız standart hatta bugün bir tane sattım. Ortalama 4 cam filmi taktırmak 200- 250 TL arasında değişiyor. Bunun çıkarılması ise yine minimum 200 TL çünkü çıkarmasına da sökmesine de aynı emek veriliyor. Aslında cam filmi çok para değil işçiliği uzun sürüyor.” ifadelerini kullandı.
CAM FİLMİ MUAYENEDEN GEÇER Mİ?
Periyodik muayenelerde cam filmi, “Camlar: sonradan boyanmış/sonradan film yapıştırılmış/folyoların montaj izni yok” kusur teksti ile “hafif kusur” olarak değerlendirilmektedir. Bilindiği üzere, hafif kusurlar muayeneden geçmeye engel teşkil etmemektedir. Bununla birlikte aracın muayeneden hafif kusur ile geçmiş olması, trafik birimleri tarafından ceza yazılması, filmin söktürülmesinin istenmesi gibi durumları ortadan kaldıran bir unsur değildir. Cam filminin ruhsata işlenmesi mümkün değildir. Yalnızca fabrika çıkışlı karartılmış camların (R43 cam) ruhsata işletilmesi mümkündür. Sonradan takılan cam filmlerinin muayeneden geçmesi mümkün olmadığı gibi ruhsata işlenmesi de olanaksızdır.