25 Kasım 2024 Pazartesi

HASGÜL; “ÖNCELİĞİMİZ HİZMETİ AYAĞA GÖTÜRMEKTİR”

SGK Kayseri İl Müdürü Hacı Ali Hasgül, Hunat TV ekranlarında Kürşat Açıkgöz’ün sorularını yanıtladı. Hasgül, kişilerin haklarından ve SGK sistemlerinden bahsetti.

SGK Kayseri İl Müdürü Hacı Ali Hasgül, SGK sistemlerini, kişilerin haklarını, sorunlarını ve taleplerini Hunat TV izleyenlerine anlatarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun insanın ana rahmine düşmesiyle başlayıp, ölümünden sonraki süreci de kapsayan bir durumu ihtiva ettiğini belirtti.  Hasgül, “Kayseri’de yaşayan bilaistisna herkesin bizimle işi var, bizim onlarla işimiz var. Biz kişilerin sağlık finansmanı sağlamaktan tutun çalışma hayatındaki istihdamı, iş sağlığı güvenliği gibi hususları denetim ve kontrol ile sorumlu olduğumuz gibi aynı zamanda emekli maaşını da dağıtırız. Kişiler vefat ettikten kalan hak sahiplerine de maaş ödemek suretiyle ölümden sonraki süreci de yönetiyoruz, bu anlamda tamamen hizmet üreten bir kurumuz ve insan odaklı çalışıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu reformu ile birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu merkezleri hayatımıza girdi. 2008 yılından itibaren hizmeti ayağa götürmek amacıyla, Pınarbaşı, Bünyan, Yahyalı, Develi, Organize Sanayi gibi yerlerde müdürlükler açtık. Şu an da Türkiye’nin en büyük unvanına sahip SGK İl Müdürlüğü binası Kayseri’de ve biz burada hizmet vermekteyiz. Tabi ki bizim önceliğimiz hizmeti ayağa götürmektir” ifadelerini kullandı.

“SGK SİSTEMİNDE BİSMARCK MODELİ KULLANIYORUZ”

SGK sisteminde Alman modeli olan ‘Bismarck Modeli’ kullandıklarını ve sistemin sürdürülebilirliğinin önemini belirten Hasgül;

Sürdürülebilirlikte bir altın oran vardır, bu da almış olduğumuz primlerin emekli maaşına ve sağlığın finansmanını karşılayabilme oranıdır. Bunun Türkiye Bismarck yöntemini kullanır yani Alman modeli bir SGK sistemine sahibiz. Bismarck sistemi de primli sistemdir, yani aldığımız primlerle finansman sağlarız, harcama yaparız bunda 4 çalışanın bir emekliyi finans etmesi durumunda sistem sürdürülebilirdir. 2006’da bu oran 1.7 idi şu an 1.9. Yani 1.9 çalışan bir emekliyi finans edebiliyor şu an. Bu da tabi ki şuandaki sistemi pek sürdürülebilir kılmıyor. 4 çalışanın bir işçiyi finans etmesi gerekiyor, 4 çalışan 1 emekliyi finans etmesi gerekiyor. Bunun sebebi de daha önceki yıllarda verilmiş olan bazı haklar vardı yani 5 bin gün dolduran herkes burada emekli edildi. 37 yaşındaki hanımefendiye ,40 yaşındaki beyefendiye biz maaş bağladık. 37 yaşındaki bayanın ve 40 yaşındaki erkeğin emekli olduktan sonra çalışma hayatın içerisine çıkması mümkün değil” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, ERKEN EMEKLİLİKLE ALAKALIDIR”

Vatandaşların en iyi şekilde hizmet alması için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Hasgül, “Biz prim toplamak suretiyle ancak finansman yapabiliyoruz ve topladığımız primlerde ciddi manada taslak sıkıntısı yaşıyoruz.  Bu sıkıntı ister istemez yaptığımız harcamalara yansıyor. Geçen ay sadece 250 milyon TL, sağlığın finansmanı için SGK isteği bölümüyle çıkan para var. Vatandaşlarımız özel veya kamu herhangi bir hastaneye gittiğinde kapıda kalmayacak şekilde en iyi hizmeti alabilmesi için biz sağlık finansmanını bir saniye geciktirmeyiz. Bizim finansmanı yapabilmemiz için de prim toplamamız gerekiyor. Dolayısıyla bu sürdürülebilirlik kavramı bir erken emeklilik ile alakalıdır 1.9 oranımız iki kayıt dışı oranıdır. Bir de bağımlı nüfus diye bir şey vardır, 0-18 yaş ila 65 yaş üzeri bağımlı nüfustur. 18 yaşından küçük çocuklar ile 65 yaş üzerindeki yaşlılar çalışma hayatının içerisinde yer almadığı için bunlar bağımlı nüfustur” ifadelerini kullandı.

“KAYSERİ’NİN İŞ POTANSİYELİ KİMSEYİ İŞSİZ BIRAKMAYACAK KADARDIR”

Genç nüfusun hizmet sektöründe çalışmak istediğini ifade eden Hasgül, “Genç nüfusun olması bizim için önemli, işsizlikten bahsediliyor. Kayseri için konuşursak İşkur’a kayıtlı yaklaşık 15 bin iş başvurusu yapmış vatandaş var ancak birçok işveren özellikle genç ve nitelikli işçi istiyor. Genç nüfusumuz iş beğenmiyor ve hizmet sektöründe çalışmak daha kolay geliyor. Kendi işlerini yapmak yerine bir AVM de veya hizmet sektöründe bulunmak istiyorlar bunlar bence toplumsal bir sıkıntıdır. Emin olun Kayseri’nin iş potansiyeli kimseyi işsiz bırakmayacak kadardır” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.