Türkiye’de ilk defa Talas’ta hayata geçirilen Şeffaf Odada Başkanla Baş Başa uygulaması vatandaştan yoğun ilgi görüyor. Dikkat çeken ‘Şeffaf Oda’ projesinin kısa sürede ortaya çıktığını Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, vatandaşın projeden memnun olduğunu söyledi.
Türkiye’de ilk olan Şeffaf Odada Başkanla Baş Başa projesi vatandaşın yoğun ilgisini görüyor. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, çocuk, genç ve yaşlı her yaştan vatandaşın talep ve önerilerinin çözüme kavuşturulduğu Şeffaf Oda projesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlarına ‘vatandaşla iletişimde olunuz’ talimatı üzerine ortaya çıktığını söyledi. Şeffaf Odada her çarşamba vatandaşla birebir görüşen Başkan Yalçın; “Şeffaf Oda projesinin hikayesi önce Kızılcahamam’da başlıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Kızılcahamam’da 800’ün üzerinde belediye başkanı ile toplantı yaptığında ‘Mutlaka vatandaşla iletişimde olunuz’ diye bir talimat verdi. Bu talimat üzerine 85 Bin nüfusa daha yakın nasıl olabiliriz diye bir program yaptık. Böyle teknik ekip ile istişare sonucu küre şeklindeki şeffaf oda 2-3 gün içerisinde ortaya çıktı. Başka belediyelerden ‘nerden buldunuz, nasıl temin ettiniz?’ gibi sorular geldi. Burada 6. Haftamız ve öğleye kadar 26 grubu misafir ettik. Burası belediye hizmetleri ile ilgili her türlü konuyu dinleyip ilgili birimlerle paylaştığımız bir mekan oldu. Vatandaşlarımız çok memnun, yuvarlak masada vatandaşımızın sorunlarına çözümü noktasında katkıda bulunuyoruz hem de belediyemizi ve ilgili diğer kurumların bütün imkanlarını seferber ediyoruz. Her çarşamba sabah saat 9.00’dan akşam 17.00’ye kadar devam ediyoruz. Yine Kızılcahamam’daki toplantı sonrası yine bir proje başlattık, esnaflarımız ile her salı ve perşembe günü 20’şer kişilik gruplar halinde sabah kahvaltı sohbetleri yapıyoruz. Çok elverişli geçiyor. Bende haftada en az 2 kez köylere gidip kırsaldaki gençlerle sohbet ediyorum” dedi.
“NAKİT KIŞ DESTEĞİ PROJESİ BAŞLATTIK”
Şeffaf Odada vatandaşın taleplerini ve sosyal belediyecilik alanında çalışmalarını sıralayan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın; “Skandal niteliğinde bir öneri ya da talep yok biraz önce apartmanlarının önündeki mazgalın yetersiz olduğunu söyleyen vatandaşımızla görüştük. Başakpınar’dan gelen bir vatandaşımız imar barışından sonra yapı kayıt belgesini almış kendi evine yol istiyor. Bunlar belediyemizin yapmadığı ya da yapamayacağı hizmetler değil, biz programa uymamız gerekirken vatandaşımız için acil olabiliyor. Burada bizimle görüşmesi nedeniyle teşekkür ediyorlar. Sosyal desteğe ihtiyacı olanlar var, başkanı yüz yüze görünce söyleyebiliyorlar. Bizde bu kapsamda Nakit Kış Desteği projesi başlattık. Ocak, şubat ve mart ayına kadar yakıt desteğinde bulunacağız. Buna emeklilerde dahil, bir evdeki insan sayısına düşen gelir miktarı bin 400 TL’nin altındaysa o aileye destek verebileceğiz. T.C. kimlik numarası ile müracaat ettiği takdirde gerçekten ihtiyaç sahibi ailelerimize yardımda bulunacağız. Bugün itibariyle 504 vatandaşımız yakıt desteği almak üzere müracaat etmiş. Geri dönüşünü yapacağız. Vereceğimiz bir banka kartı ile elektrik, su, doğalgazını ödeyebilir, herhangi bir marketten alışveriş yapabilir. Son müracaat tarihimiz 31 Mart olacak. Bir diğer sosyal yardımlarımıza bakarsak Hayır Çarşımız var, vatandaşlarımız kıyafet, gıda vs. ihtiyaçlarını gideriyor. Engellilerimize farklı bir desteğimiz var. Akülü arabalarının tamirinin yapılacağı bir yer belirledik. 365 gün devam eden aş evimiz var. Özel günlerde de desteğimiz olacak” şeklinde konuştu.
TALAS’A 20 BİN METREKARELİK YENİ BİR PARK YAPILIYOR
Üniversite öğrencilerinin yoğunlukta olduğu Talas ilçesinde gençlere yönelik projelerin yanında emeklileri de unutmayan Talas Belediyesi, Mevlana Meydanı’na emeklilerinde vakit geçireceği zengin içeriğe sahip park alanı yapıyor. Parkın projesini hazırlatırken ulusal düzeyde yarışma yaptıklarını söyleyen Başkan Yalçın; “Mevlana Meydanı bölgesine emeklilerimiz ve gençlerimizin vakit geçireceği de bir park alanı yapıyoruz. İnsanımızın alışveriş yapacağı küçük dükkanlar, ATM, çocuk oyun alanı, amfi etkinlik alanı, Bilgi Kültür Evi olacak. Burası 18 Bin metrekare yeşil alandan oluşuyor, kapalı alan ise 2 bin metrekareden oluşuyor. Bu parkın adı ise Mevlana Cumhuriyet Meydanı Parkı. Bu parkı yaparken ulusal düzeyde bir yarışma başlattık. Türkiye’nin her tarafından 54 firma katıldı. İstanbullu bir firma kazandı, çok iyi bir çalışma yapmışlar” ifadelerini kullandı.
2022 YILINDA TALAS’A 4 TEMEL PROJE
Sosyal, kültürel ve belediye hizmetlerine ek olarak 2022 yılı için yapılacak projeleri sıralayan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın; “İlçemiz için yapacağımız 4 temel projemiz var. Bunlardan birincisi Millet Bahçesi. Projesi ulusal anlamda bir yarışma projesi olarak tespit edildi. Projede peyzajı konusunda şöyle bir iddia oldu; burada yapılan çalışmadan sonra dikilen ağaçlar ve diğer bitkiler 4 yıl sonra Mevlana Mahallesi’nin ozon ve monoksit üretimindeki zararlı maddeleri emecek. Millet Bahçesi 100 bin metrekareden oluşuyor ve 20 bin metrekaresinde okullar yapılacak. Bir kültür merkezi ve çok büyük bir kütüphane yapılacak. İkincisi Ali Dağı mesire alanı hem de finiküler sistemi birlikte planlıyoruz ve 2. İhalesi yapılacak. Üçüncü olarak Zincidere Mesire alanımız 55 bin metrekare alanın içerisine 22 bin metrekare havuzun etrafında bir mesire alanı olacak. Yani oradaki sulama göleti ile Talas’a deniz gelmiş gibi planlandı, kısmet olursa bu yazın sonuna yetiştireceğiz. Diğer bir projemiz ise Zincidere’de ki eski Ermeni Yetimhanesini Kayseri Üniversitesi ile birlikte mimari ve restorasyon okulu yapacağız” dedi.
HABER: SERAP KAYHAN