25 Kasım 2024 Pazartesi

KARAKÜKCÜ: “KANSERLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”

Her yıl yaklaşık 10 milyon insan dünya üzerinde kanserden hayatını kaybediyor. Kanserle mücadele her geçen gün artsa da maalesef kanserin yayılım hızı da ciddi oranda hız kazanmış durumda. 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle Erciyes Üniversitesi Hastahaneleri Başhekim Yardımcısı, Çocuk Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hemotoloji Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Musa Karakükcü, Hunat TV mikrofonlarına konuştu. Dünya üzerinde kanser vakalarının arttığını söyleyen Karakükcü, kanserin önlenmesine yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini kaydetti.

Dünya Kanser Günü, kanser hastalığına ve bu hastalıktan her yıl hayatını kaybeden insanların ölümlerine dikkat çekiyor. Dünya üzerinde her yıl 10 milyon kişi kanserden hayatını kaybediyor. Uzmanlara göre ise en büyük etken tütün mamulleri. Kanserle mücadelenin devam ettiğini kaydeden Erciyes Üniversitesi Hastahaneleri Başhekim Yardımcısı, Çocuk Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hemotoloji Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Musa Karakükcü: “Dünya’da kanser giderek artan bir hastalık. Son dönemlerde de artış hızında bir ivme var. Bunun pek çok sebebi var. Çok doğal olmayan ürünün besin olarak kullanılması, hava kirliliği, sigara kullanımı, tarım ilaçları kullanımı gibi sebeplerden dolayı kanser vakaları artıyor. Biz yoğunlukta olarak çocuk hastalara bakıyoruz. Çocukların kanser hastalığına yakalanma oranında da ciddi bir artış söz konusu. Biz de bu hastaların tedavisi için koşturuyoruz. Bugün özel bir gün. 4 Şubat Dünya Kanser Günü ve biz de kanserli hastalarımızın tedavisinde neler yapılacağını araştırıyoruz. Bizim şu an 30 yataklı bir servisimiz var ve artık yetersiz geliyor. Kansere Karşı Birlikte (KANKA) derneği tarafından sonrasındaysa Erciyes Üniversitesi’ne devredilecek bir hastane inşaatına da devam ediyoruz. Bunlara ihtiyaç var. Çünkü şu an da 30 yataklı ünite yetersiz geliyor. Pek çok hastayı başka illere sevk ediyoruz. Kayserili hayırseverlerin, halkımızın da desteğiyle daha ileri, daha modern hastaneler yapıp, bu hastalıkla mücadelemiz devam edecek. Günümüzde pek çok yeni ilaç bulundu. Fakat benim tavsiyem şu olacak, kanser tedavisi multi faktöriyel bir tedavidir. Hiçbir zaman tek bir ilaç verip onu yeneceğimizi düşünemeyiz. Kombine ilaçlarla kanserle mücadele ediyoruz. Kanser denildiğinde çocuklarda özellikle akla ilk lösemi geliyor. Ben çok iyi hatırlıyorum doktorluğa ilk başladığım dönemlerde lösemi hastalarının büyük bir kısmını kaybediyorduk. Şu an lösemi tedavisinde başarı şansımız %85. Kanser olan çocukların %85-90 oranında kurtulma şansı var. Bu iyi haber, fakat bir taraftan da kanserin artış hızına bakarsak orada da ciddi bir artış söz konusu” dedi.

Erciyes Üniversitesi olarak çalışmalarına devam ettiklerini ve halk sağlığı konusunda halkı bilinçlendirerek kanserle mücadeleyi sürdüklerini anlatan Karakükcü: “Erciyes Üniversitesi olarak öncelikle farkındalığı arttırmak lazım. Halkı, kansere neden olacak faktörleri arttırmak lazım. En başta tütün mamulleri akla geliyor. Sadece içmemek değil, çocukların yanında da içmemek gerekiyor. Pasif içicilikle çocuğun etkilenme süreci başlamış oluyor. Bu yüzden evlerde hiç sigara içilmemesini öneriyoruz. Hastaneler olarak da kanserli hastalara bizim yapabileceğimiz en önemli şey tanı, tetkik ve tedavi sürecinde katkı sağlamak. Bizim üniversitemizde kemik iliği dahil her türlü tedavi yapılıyor. Yurt dışındaki en son tedaviler neyse, Erciyes Üniversitesinde de aynı tedaviler kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

Kanserin başlamadan önce onun önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Karakükcü: “Kanser, başladıktan sonra hastanelerde tedavi süreci mümkün fakat en önemlisi kanser olmayı engelleyebilmek. Bu konuda bizler çalışmalarımızı yapıyoruz. Hava kirliliğinin önüne geçebilirsek, kanserle mücadelede önemli bir adım atmış oluruz. Yediğimiz yiyeceklerde, meyvelerde, sebzelerde kullanılan tarım ilaçlarıyla etkileşimini en aza indirmemiz gerekiyor. Çiftçileri bu konuda bilgilendirirsek, yiyeceklerden kanserin bize geçiş hızını azaltmış oluruz” diye konuştu.

HABER: SALİH ZEKİ ÇETİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.