25 Kasım 2024 Pazartesi

KAYSERİ ŞEHİR KÜTÜPHANESİ AÇILDI

Kayseri Şehir Kütüphanesi gerçekleştirilen törenle açıldı. Kiçikapı’da bulunan Tarihi Meryem Ana Kilisesi binası, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek 50 bin kitaplık bir kütüphaneye dönüştürüldü. Programa Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda konuşan Kayseri Valisi Şehmus Günaydın: “Kayseri olarak sahip olduğumuz kültürel varlık ve değerler olarak önemli bir haftayı yaşıyoruz. Çünkü gerek Bakanlıklarımızın gerek yerel yönetimlerimizin, Belediyelerimizin ve Valiliğimizin çalışmalarıyla halkımızın ihtiyaç duyduğu konularda Kültürel varlıklarımızı profesyonel hale getiriyoruz ve getirmeye devam ediyoruz. Dünde olduğu gibi vatandaşlarımızın büyük bir heyecanla beklediği “Etnografya” müzesini dün itibariyle hizmete açtık hayırlı uğurlu olsun, emeği geçenlerden Allah razı olsun. Aynı zamanda bugün yine Bakanlığımızın Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle önemli bir eseri Kayserimize kazandırıyoruz. Kayserili gençlerimizin istifadesine sunuyoruz. Bugün burada sabah saatlerinde gençlerimizin kuyruğa girip ders çalışmak için sırada beklediklerini görünce büyük gurur duyduk. Anladık ki doğru yoldayız yapılan işin ne kadar doğru olduğunu fark ettik. Yeniden emek veren herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Biz Kayseri olarak Bakanımızdan söylediği gibi biz Kültür şehriyiz, turizm şehriyiz ve sanayi şehriyiz. Sahip olduğumuz KÜLTEPE KANİŞ-KARUM çok önemli bir bölge. Zamanında dünyanın en zengin şehri olarak bilinen KÜLTEPE’nin ayağa kalkması için “Erciyes Anadolu Holding” ile birlikte yaptığımız anlaşmayla bundan sonra kazılarımız Kültür Bakanlığımızın da desteğiyle on iki ay boyunca devam edecek. Cümlemlelerimi Sayın Bakanıma teşriflerinden dolayı yeniden teşekkür ederek, bu eserin ilimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Kayseri’nin bir turizm şehri olduğunu ve buradaki enerjiden çok etkilendiğini dile getiren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan: “Kayseri bir medeniyet şehri, Kayseri bir kültür şehri, Kayseri bir  sanat şehri, Kayseri bir turizm şehri işte Erciyes bir marka olma yolunda. Belediye Başkanım gerçekten çok güzel özetledi aslında söylenmesi gereken birçok şeyi söyledi. İşte bu heyecanla sayın Valimin önderliğiyle Kayserinin geleceği gerçekten çok parlak görünüyor. Ben bu anlamda emeği geçen hizmet gösteren herkesi tebrik ediyor alkışlıyorum. Çünkü İstanbul’dan, Ankara’dan bakarken Kayseri’ye gıpta ederek umutla bakıyoruz. Kayserinin yükselişinden iftihar ediyor ve gurur duyuyoruz. Emek veren herkesten Allah razı olsun. Bugün iki mutluluğu bir arada yaşıyoruz. Biliyorsunuz ki Kültür bakanlığının iki temel vazifesi var birincisi somut mirasımızı korumak, yaşatmak, gençlerimizi onlarla buluşturmak ve yeni eserlere ilham kaynağı yapmak. Nedir somut mirasımız öncelikle tarihi binalarımız, camilerimiz, medreselerimiz, kervansaraylarımız, çeşmelerimiz ve niceleri. Asıl amacımız onları yaşatmak ve korumak. İşte bugün somut mirasımızın en somut örneklerimizden bir binanın ihyası gerçekleştirilmiş. Emin olun ki şu binanın önünde durup bakan, şu binanın büyüsünden etkilenen gençlerimizden bazıları restoretör olmaya, mimar olmaya karar verecek ve buradan aldığı ilhamla belki dünyada yarışacak yeni binalar yapacak işte kültür mirası böyle bir şey. Bu tür binaların önünden geçerken ilham alıp kendisine bir yol haritası çizecek. Kültür bir yaşam tarzıdır” dedi.

Demircan, Kültür Bakanlığı’nın bina restorasyonlarını bizzat yaptığını ifade etti. Gençlerle ortak çalışarak yol kat edeceklerini vurgulayan Demircan: “Bu yapılan iş basit bir iş değil bu binanın restorasyonun öneminin ve anlamının altını iyi çizmek lazım. Demek ki somut mirasımız binalarımız çok önemli. Bir diğer önemli konu soyut mirasımız o nedir tatbikî de dilimiz güzel Türkçemiz, Şiirlerimiz, Şarkılarımız, Edebiyatımız, Hikayelerimiz, Masallarımız onlar her şey aslında geleceğimizi onlar oluşturmuyor mu çocuklara anlatacağımız hikayeler, hayaller gerçeğe dönmeyecek mi. O halde her şey kültürün temelidir. Binlerce yıllık tarihimizden bugün bize kalan mirasımızı taşıyanda kitaplarımız. İnsanoğlunun bir noktadan sonra araştırması, keşfetmesi gerekiyor. İnsanlar tam kütüphanelerin, kitapların fonksiyonları azalıyor mu diye düşünürken bir de bakıyorlar ki öğrencilerimiz, gençlerimiz bu mekanları ders çalışmak için kullanıyor önemli bir ihtiyaç olduğunu bu noktada anlıyoruz. Gençlerimizin burada bu binalardan alacağı ilham geleceğimiz açısından gerçekten çok önemli. İnsan çevresinin etkisinde olan bir varlıktır. Kayserinin her anlamda enerjisi çok güzel ben bugün bunu çok yakinen hissettim ve zaten gelirken de eşim ve küçük kızımla beraber geldim ki Kayseri’yi yakından tanıyalım. Kayseri’yi çok seviyoruz Kayserinin başarılarından ancak mutlu olabiliriz. Bu kütüphanenin Kayserimize, gençlerimize, evlatlarımıza, geleceğimize, güzel tesadüflere, hayallere aracılık etmesini temenni ediyorum. Emeği geçen herkesi sizlerin huzurunda tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Büyükkılıç: “Kütüphane yatırımlarımız sürüyor. Beşinci kütüphaneyi Beyazşehir Sosyal Yaşam Merkezi’nin son katında açacağız. 800 kişilik kütüphane olacak. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız da kitapların sözünü verdi” dedi. Şehir Kütüphanesi’nin 15 Ocak’tan itibaren hizmet vermeye başladığını da hatırlatan Başkan Büyükkılıç, kütüphaneyi 6 günde 60 bin kişinin ziyaret ettiğini açıkladı. Başkan Büyükkılıç, kütüphanede 25 bini basılı, 22 bini elektronik, 3 bini de sesli olmak üzere 50 bin kitap bulunduğunu dile getirdi. Geçen yıl 800 bin kişinin ziyaret ettiği Kitap Fuarı’nın kütüphane yatırımlarının ne denli ihtiyaç olduğunu gösterdiğini de vurgulayan Başkan Memduh Büyükkılıç, Şehir Kütüphanesi’nin Kayseri’ye hayırlı olması dileklerinde bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, sözlerinin sonunda Kayseri’nin kültürün, turizmin ve kadim medeniyetlerin merkezi olduğunu dile getirdi.

HABER: SALİH ZEKİ ÇETİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.