Amaçlarının Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu’nun yanlışlarını dile getirmek olduğunu belirten OSB’ne Sahip Çık Platformu tarafından bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Platform Başkanı Sanayici Bekir Okay Kiracıoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıya, çok sayıda sanayici ve gazeteci katıldı. Platformdaki sanayici sayısının 120’den fazla olduğunu belirten Kiracıoğlu, OSB yönetiminin birçok konuda müsrif olduğunu iddia etti.
OSB’ne Sahip Çık Platformu Başkanı Sanayici Bekir Okay Kiracıoğlu ve beraberindeki sanayiciler, bir basın toplantısı düzenleyerek, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan sorunları dile getirdi ve Başkan Tahir Nursaçan ve yönetimin bazı konulardaki davranışları hakkında eleştirilerde bulundu.
“OSB’DE MÜSRİFLİK VAR”
Toplantıda birçok konuya değinen Kiracıoğlu, OSB’nin borç batağında olduğunu ve şu ana kadar iyi yönetilemediğini söyledi. OSB’de yapılan teftişler hakkında bilgi veren Kiracıoğlu, “Bilindiği üzere OSB’de işten ayrılan 7 kişinin verdiği şikayet dilekçeleri neticesinde 2019 yılında bir teftiş geldi. Teftiş geçirmenin herhangi kötü bir yanının olmadığını düşünüyoruz. Ancak genel teftişte, bizim duyduğumuz ve ihtimal vermediğimiz birçok unsur çıktı. Bazı medya organlarında raporun kasıtlı olduğunu söyleyenler çıktı. Ancak biz bu raporun daha ağır olduğunu düşünüyoruz. Sanayi Bakanlığı’ndan bu raporun hafifletildiği yönde bize bilgiler geliyor. OSB, sadece şikayetler doğrultusunda incelenmiş. Muhasebe olarak herhangi bir inceleme yok. Hangi sanayici, hangi çalışan ne konuda şikayette bulunduysa sadece onlara bakılmış. Genel bir teftiş değil. Genel teftiş sonucunda kararı, teftiş raporu belirleyecektir. Biz OSB’de bir hırsızlık yolsuzluk vardır demiyoruz. Biz OSB’de müsriflik var, yönetememezlik var ve şu an çok ciddi bir şekilde borçlanmaya doğru giden Organize Sanayi Bölgemiz var” ifadelerini kullandı.
KİRACIOĞLU: İADLERİN BUGÜNKÜ DOLAR KURUNDAN YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ
İletişim alanında da sorunlar olduğunu belirten Bekir Okay Kiracıoğlu şu ifadeleri kullandı: Bilindiği üzere bazı telekomünikasyon şirketlerinin teklifleri oluyor. Diyorlar ki; ‘Siz bize taahhüt verin, ya faturanızı indirelim ya da size cihaz verelim.’ OSB yönetimi bu teklif sonrası cihaz alarak, aslında telefon faturalarını biraz daha yüksekten ödemiş oluyor. Raporda 59 adet telefon tespit edilmiş. Yalnız biz bunun 59 olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü bin 600 tane hat var. Bin tane hattın olduğu yerde, müfettişlerin sınırlı sayıda inceleme yaptığını düşünüyoruz. Raporda, bu cep telefonlarının OSB kasasına yönetim kurulu tarafından geri iadesi istenmiş. Biz bu iadelerin, bugünkü dolar kurundan yapılmasını talep ediyoruz.
“40 YILLIK SANAYİCİLERİN İSMİ DAHİ ANILMAMIŞ”
Bekir Okay Kiracıoğlu, “OSB’nin 40 Yılı” isimli kitap hakkında şu ifadeleri kullandı: Bu kitapta Rahmetli Mustafa Felekoğlu’nun ismi dahi anılmamış. 40 yıllık sanayici olan 8 kişinin de ismi dahi anılmamış. OSB’nin kurucularının başında yer alan biri kendisi. Ama aynı kitapta sanayici bile olmayan al-sat işleri ile uğraşan insanların isimleri yer alıyor. Ne kadar yalı bir kitap olduğu ortada. Bir tespih merakı var. Organize Sanayi Bölgesi, herkesin şahsi meraklarının giderildiği bir merkeze dönüşmüş. Burası sanayiden çıkmış, sanayicilikten başka her işi yapan bir merkez olmuş. Benim 70 bin liralık gümüş tespihle ne işim var? Ben bunun nereye alındığını biliyorum, ulaştırılamadığını da biliyorum. Bu alımları yaparken hangi sanayicimize sordunuz?
KİRACIOĞLU’NDAN “OSMANLI ODASI” ELEŞTİRİSİ
OSB’deki Osmanlı Odası hakkında da konuşan Kiracıoğlu, “Sayın Başkan’ın Osmanlı Odası konusundaki savunması şu şekilde oldu; ‘Biz tarihimize sahip çıkıyoruz. Bunun karşısında olan vatan hainidir.’ Doğrudur, biz de tarihimize sahip çıkıyoruz. Ancak tarihimizin sadece Osmanlı’dan değil, Selçuklu ve Atatürk dönemlerinden oluştuğunu düşünüyoruz. O yüzden de madem Kültür Bakanlığı’nın görevlerine ulaşacaksak bunların da yapılmasını talep ediyoruz. Ancak zaten OSB’mizin görevi bu değil. Biz bu yüzden bunun karşısındayız. Bizim OSB’mizin görevi, sanayicimizin üretim yapabilmesini sağlamak ve maliyetlerini düşürmek. Sayın Başkan’ın teftiş raporlarında ‘Bu oda değer kazandı. Ben bu Osmanlı Odası’nı alırım’ şeklinde bir ifadesi var. Biz oluşum adına alındığı dönemdeki döviz kuru üzerinden şu anki değeri 560 bin dolar olan bu odayı satın alarak Kültür Bakanlığı’na hediye etmesini talep ediyoruz” dedi.
FUAR ALANININ YILLIK 370 BİN TL’YE KİRAYA VERİLDİĞİ İDDİASI
“Kayseri’de çok gündem olan bir konu daha var. O da fuar alanı. Kayseri’de daha iyi bir fuar alanına ihtiyacı var biz bunu söylüyoruz. Ama kamu kurumlarının yapacağı hizmeti, bin 200 sanayici olarak neden biz yapıyoruz?” ifadelerini kullanan Kiracıoğlu konu hakkında “Fuar alanında 2 tane fuar yapıldı. Orada tarım fuarı yapan bir şirket, 4 günlüğüne bu fuara 200 bin TL para ödedi. Ancak TÜYAP, yıllık 370 bin TL’ye orayı OSB’den kiraladı. Kiraladığımız fuar alanının bakım ve onarımını biz yapıyoruz. Bakım ve onarımları kiraya verdiğiniz TÜYAP mı yapıyor, biz mi yapıyoruz? Sayın başkana soruyorum. İnşallah biz yanılıyoruzdur. Bir fuar firması, Kayseri Dünya Ticaret Merkezi’ne 8 yıllığına 16 milyon TL kiralama bedeli teklif etmiş. Orası, 8 yıllığına 16 milyon TL teklif alırken bizim fuarı 8 yıllığına 30-40 milyon TL’ye vermemiz lazım. Ama biz, yıllığını 370 bin TL’ye vermişiz. TÜYAP ile yapılan sözleşmenin iptal edilmesini ve başka bir firma ile daha düzgün şartlarda sözleşme yapılmasını teklif ediyoruz” dedi
“DUBAİ PROJESİ’NDE ÇOK CİDDİ SIKINTILAR VAR”
Sanayici Bekir Okay Kiracıoğlu konuşmasının sonunda, “Bizim bu oluşumumuzun bir araya gelmesinde ana etkenlerden biri olan bir proje daha var. O da Dubai Projesi. Biz buna Dubai Projesi demiyoruz, ne idüğü belirsiz proje diyoruz. OSB’nin görevi, firmaların satış kanallarını artırmak değildir. Çünkü her firmanın satış kanalları ayrıdır. Benim yaptığım sektörün satış kanalı ayrıdır, mobilya sektörünün ayrıdır, plastik sektörününki ayrıdır. Şu an Dubai Projesi’nde OSB’deki bin 200 sanayiciden 14 kişi var. Dubai Projesi’nde çok ciddi sıkıntılar var” ifadelerini kullandı.