25 Kasım 2024 Pazartesi

ÖTEGEN: “YERLİ SERMAYEYLE KURULAN SARAY HALI ESKİ GÜNLERE DÖNMELİ”

Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen, Ahde Vefa-2 başlıklı yazısında Saray Halı’nın ve Develi ekonomisinin durgunluğuna dikkat çekti. Yıllarca Saray Halı’da çalışan ve buradan emekli olan Ötegen, ekonomik destek kuruluşu desteğiyle Develi ekonomisinin eski günlerine döneceğini ifade etti.
Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen, Ahde Vefa-2 başlıklı yazısında Kayseri’nin Develi İlçesi’nin ekonomik durumuna ilişkin tespitlerde bulundu. Saray Halı Fabrikası’nın ekonomik anlamdaki durgunluğuna da dikkat çeken Ötegen: “İnsanlar doğdukları yerde doymalı ve kendi topraklarında geçimlerini sağlayabilmeli düşüncesiyle 1972 yılında kurularak faaliyete geçen Saray Halı, başta Develi ilçemiz olmak üzere, Yeşilhisar, Yahyalı, Bünyan,Tomarza, Pınarbaşı dan Sivas-Yıldızeli’ye kadar geniş bir coğrafyadan binlerce kişi yanında yurdun dört bir yanına kurduğu bayi ağı çalışanları, finans çevreleri, hammadde nakliyesi ve mamul olmak üzere lojistik hizmet ağı çalışanları sayesinde binlerce aileye yıllarca ekmek kapısı oldu. Büyük bir Saray Halı ailesi oldu. Saray Halı ve Saray Tarım işletmelerinin, istihdama, Bölge ve Ülke ekonomisine katkısı yanında gerçekleştirdiği büyük atılımlar sonucunda üretim kapasitesi ve ürün çeşitliliği, yaptığı ihracat ve teknolojik üstünlükleriyle Tekstil ve Tarım Hayvancılık sektöründe Türkiye’de ve Dünya’da yakından takip edilen lider bir kuruluş olarak yerini koruduğunu bütün ekonomi ve finans çevreleri de gördü” dedi.


Saray Halı’nın Anadolu topraklarında tamamen yerli sermaye ile kurulan ve Develi’nin adını Dünya’ya duyuran bir kuruluş olduğunu vurgulayan Ötegen: “Anadolu’nun bağrından doğan ve tamamen yerli sermaye ile kurulan,Yurt içinde ve yurt dışında Develi ilçesinin tek markası ve Kayserinin en önemli markaları arasında yer alan bu önemli sanayi kuruluşu, Tekstil yanında Tarim ve gıda sektöründe de çok kısa sürede kurumsallaşmak suretiyle ülke genelinde adını duyurmayı başarmıştır. Geniş bir yelpazede hizmet vermenin kolay olmadığı elbette bir gerçektir. Bu güne kadar bu müesseseye emek veren, fikirleri ile katkı sağlayan, çalışan, kurulma aşamasından bu güne kadar bu müesseseye emeği geçen, inşaat işçisinden teknik personele, kurucu ortaklardan şimdiki yöneticilere, yerli ve mülki idarelerde görevleri esnasında katkı sağlayan idarecilere varıncaya kadar emeği geçenlerden ahirete irtihal edenlerimize Allah’tan rahmet, hayatta olan herkese sağlık sıhhat ve afiyetler diliyorum. Saray Halı, tekstil sektörü yanı sıra 1998 yılından beri 40 bin büyükbaş hayvan sürüsü ve Günlük 60 ton dolayına ulaşan süt üretimi, et ve süt işleme tesisleri ile de gıda sektörünün önemli bir parçası olmayı başarmanın mutluluğunu yaşamış ve yaşatmıştır” ifadelerini kullandı.


Ekonomik anlamda zor günler geçiren Saray Halı’nın 2018 yılında konkordato süresi dolmadan tüm borçlarını öz kaynaklarla ödediğinin altını çizen Ötegen: ” Saray Halı, 2018 yılında ekonomik sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulunmasına rağmen Konkordato süresi dolmadan süreci başarı ile yöneterek ticari borçlarının tamamını öz kaynakları ile ödemiş veya yapılandırmak suretiyle bu yükten de kurtulmayı başarmıştır. Ancak bu süreç ister istemez ekonomik yorgunluğu da beraberinde getirmiştir. Görünen köy kılavuz istemez derler ya, bu günlere gelindiğinde bile bu köklü müessesenin yöneticilerinin bu çarkı yeniden eski günlerine döndürmeye çalışma azim ve gayretinin hala devam etmesi elbette çok önem arz etmektedir. Bizlerin de bir nebze katkı olması bakımından, geçmişten ders çıkartarak Ve gelecek kuşaklara karşı da görev ve sorumluluk bilinci içerisinde şimdiki yöneticiler sahip çıkmıyor gibi anlaşılmamak üzere bu müesseseye bizlerin de sahip çıkmamız gerektiği inancındayım.
Develi’nin ve Saray Halı’nın yeniden lokomotif ekonomi olabilmesi için yapılacakların tespitini yapan Ötegen: “Ulaşım,hammadde temini , pazarlama sorunları, kalifiye eleman temini, pazarlama gibi bir çok sorun göğüslenerek İç Anadolu’nun merkezinde tamamen yerli sermaye ile 70 li yıllarda kurularak bir dünya markası oluşturmanın ne kadar zor ve Çetin mücadeleler gerektiren bir girişim olduğunu her yatırımcı bilir. Develimizde Bir zamanlar küçük ve orta ölçekli işletmelerin yavaş yavaş çoğalması bizleri nasıl gururlandırdı ve sonrasında teker teker o müesseselerin de kapanması bizleri nasıl üzdüyse şimdi son ve büyük bir müessesenin de durgunluğu hepimizi üzmektedir. Vaktin hiç bir siyasi ve ikbal hesabi yapmadan, memleket sevdalısı olan herkesin Bu müesseseye sahip çıkmaya çalışma vakti olduğu düşüncesi ile önerim; Öncelikle ilçemizde bir heyet oluşturup, Kurum Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Necati Kurmel ziyaret edilerek Gayret ve çabalarıyla bölge ekonomisi ve dolayısıyla bölgedeki istihdama katkılarının artması için, Kayseri Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız, Kayseri Sanayi ve Ticaret odaları, Siyasi Partilerimizin İl ve İlçe Başkanlarından oluşan geniş bir katılım ile Devletimizin ilgili makamlarına bulunan Sayın Bakanlarımız, Bakan yardımcıları ve Finans kuruluş yöneticilerine sorunlarımız el birliği ile anlatılarak çözüm arayışı içerisine girilebilir. Bu aşamada Kayseri’de ve ülke çapında faaliyetlerini sürdürmekte ve sektöründe marka olan bazı kuruluşların kapanmasının üzüntüsünü hep birlikte yaşamakta olduğumuzu unutmamamız gerektiği düşünüyorum. Ülkemizin, Kayseri’nin ve ilçemizin bu önemli sanayi ve tarım kuruluşuna şu an yapılacak güçlü ve akılcı bir ekonomik destek bu kuruluşumuzu eski ihtişamlı günlerine döndürecek böylece üretim ihracat istihdam başta olmak üzere önemli ekonomik katkılarına devam edeceğini düşünüyor ve düşünmek istiyorum” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.