Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevzat Özer, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde açıklamalarda bulundu. Özer, dezavantajlı bireyler için çalışmaları sürdükdüklerini ve herkesin toplumda eşit haklarla yaşayana kadar mücadele edeceklerini belirtti. Özer, sosyal devlet anlayışıyla hareket ettiklerini ve özellikle engelli bireylerin devlet tarafından korunduğunu dile getirdi.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevzat Özer, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde açıklamalarda bulundu. Ülkemizde bir çok engelli vatandaşın yaşadığının altını çizen Özer: “Bugün önemli bir gün 3 Aralık dünya engelliler günü. Bugünü bir ‘gün’ olarak kutlamaktan ziyade asıl amacı farkındalık oluşturmak toplumda. Bizler Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak hedef kitlemiz, kadın, çocuk, engelli, şehit, gazi, aile ve yaşlılar olmak üzere dezavantaj dediğimiz önemli kesime hizmet eden bir bakanlığız. Temel felsefemiz bizim bakanlık olarak ve devlet olarak kim darda kalmış kim yolda kalmış dara düşmüş ise onun ailesi olmayı şiar eden bir felsefeyle hareket etmekteyiz. Saymış olduğumuz alanların hepsi naif ve hassas alanlar. Devlet olarak bakanlık olarak engellilere sunmuş olduğumuz çalışmalarda, açtığımız alanlarda lütuf olarak değil bir hak eksenine yaklaşım olarak bakıyoruz. Onların hakkıdır yaklaşımıyla ele alıyoruz” dedi.
Eşinin kardeşinin de engelli bir birey olduğunu ifade eden Özer: “Birçok engelliyle bir aradayız. Engelli STK’larla bir aradayız. Aslında onların en çok istediklerinden bir tanesi kimselerin kendilerine acıyarak yaklaşmaması. Toplumsal sistem içerisinde, sosyoloji içerisinde kabul görmeleri değer görmeleri ve onların herhangi bir engel türüyle negatif bakış açısı sergilemeler üzerine kuruluyor. Kayseri’de 7648 olması lazım ağır engelli vatandaşımız var. 7648 engelli vatandaşımıza 2018 yılında ödediğimiz rakam 99 milyon. Devletin verdiği rakamlar üzerinden konuşmak ziyade eğitimci, bir psikolojik danışman olarak öncelikle engelli çocuğu olan anneleri ve babaları gerçekten anlamak gerek. Onlar eli öpülesi insanlar. %80, %90 ağır engelli çocuğuna annelik babalık yapıyorlar, otistik çocuklara bakıyorlar ve bunu her gün yapıyorlar. Onlara bakanlık olarak biz psiko-sosyal destek hizmeti sunmak için çabalıyoruz. Onların deşarj olmaların, rahatlamalarını, burada sosyal hizmet merkezlerinde psikolog sosyolog sosyal hizmet umanı arkadaşlarımızla belli periyotlarla vatandaşlarımızı il müdürlüğümüze davet edip bunlara bir anlamda deşarj olmalarını sağlıyoruz. Kayseri’de %40 ve üzeri engelli kimlik verdiğimiz 40 bin kişi var. En kötü çarpı dört dediğimizde 160 bin kişiye ulaşan bir bakanlığız. Sorumluluğumuz çok fazla bu anlamda işimiz çok önemli. Ben il müdürü ve ekibimle birlikte bu sorumlulukta hareket ediyoruz. Bu anlamada çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek” diye konuştu.
Engelli bireylerin toplum tarafından anlaşılması gerektiğini vurgulayan Müdür Özer: “Bu insanların anlaşılmaya ihtiyacı var. Empati kurulmaya ihtiyacı var. Sevgiye ihtiyacı var. Engelli çocuğu olan anneleri babaları ben buradan görevlerinin kutsiyeti ve sorumluluklarının ne kadar ağır olduğunu hatırlatmak istiyorum. Biz bakanlık olarak devlet olarak, il müdürlüğü olarak kapımız her zaman onlara açık ve her zaman yanlarında olduklarımızı bilmelerini istiyoruz. Onlar he türlü ilgi ve alakayı hakediyorlar. Biz de elimizden n geliyorsa devlet olarak il müdürlüğü olarak onların yerindeyiz. İl müftümüz de daha önce bu konuda fetva vermişti. Kendilerine bir caza olarak görmesinler. Bir lütuf ve imtihan olarak algılamalarını istiyoruz. Üzülüp strese girmesinler biz her an yanlarında olmaya çalışıyor ve çalışacağız” diyerek sözlerini noktaladı.
HABER: SALİH ZEKİ ÇETİN- DİLEK BİLGİ