Hunat TV ekranlarında yayınlanan,Serap Kayhan’ın sunduğu ‘Söz Sende’ programının konuğu Sivil Memurlar Sendikası Genel Başkanı Serdar Dursun oldu. Dursun, sendika hakkında bilgiler verirken, üyelerin yaşadığı problemleri dile getirdi.
Sivil Memurlar Sendikası Genel Başkanı Serdar Dursun, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milli Savunma Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, Sahil Güvenlik, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden üyelerinin olduğunu belirterek, sendikanın faaliyetleri anlattı. Bağımsız ve siyasetten uzak bir sendikal faaliyet yürüttüklerini belirten Dursun: “Sime-Sen, sendikal hakkı olan kurumlarda sendikal faaliyet yürütüyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti üzerinde memur sendikacılığı başladığında bir genelge ile bu hareket sağlanmıştı, sonrasında sendikalar ve konfederasyonlar kuruldu. Fakat Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Emniyet Genel Müdürlüğü içerisindeki sivil memurlar gibi guruplar unutulması dolayısıyla diğer memurlara göre sendikal faaliyet arayabilmek veya sağlayabilmek açısından 25 yıllık bir gecikme var. O boşluğu doldurmak için bağımsız, siyasetten uzak sendikal faaliyetin yapıldığı bir sendikal yapı içerisinde devam ediyoruz” dedi.
“EN FAZLA ÜYEYE SAHİP SENDİKAYIZ”
Genel Kurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan en fazla üyeye sahip olduklarını söyleyen Başkan Dursun “Her yıl mayıs ayında Çalışma Bakanlığı’ndan en fazla üyeye sahip sendika olmamız dolayısıyla yetkisini aldığımız kurumlar var. Adalet Bakanlığı, Valilikler, Nüfus İdarelerinden üye alabilme potansiyelimiz var. Buna rağmen 25 yıllık geç kalmışlığı kapatmak için yoğun bir çalışma ortamı olması, farklı kurumların farklı sıkıntılarının olması nedeniyle diğer kurumların özlük haklarıyla ilgili çalışmayı netleştirmek anlamında diğer kurumlardan sendikamıza gelmek istense bile şu ana kadar bu içerikte olumlu bir cevap gerçekleştiremedik” ifadelerini kullandı.
Sivil Memurlar Sendikası’nın genel problemlerinde sivil personele verilmesi gereken iyileştirmeyle ilgili çalışmaları olduğunu ve bu konuda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın sendikanın sesi olduğunu söyleyen Dursun: “ Asker kişinin almış olduğu tazminat, zam ve iyileştirmelerde orantısal olarak sivil memurların faydalandırılması, sosyal tesislere girişimiz çıkışımız, sosyal kamplardan diğer tesislerden faydalanmanın sivil memura da açılması, fiili hizmet zammının sivil memura verilmesi gibi kavramlarda net çalışmalarımız var. Kendi kurumumuzun içerisinde şube müdürlükleri, kariyer kadroları gibi statüler daha önce yoktu. Bunların oluşturulması, bunun içerisindeki denkliklerimizin statü olarak net belirlenmesi kavramları içerisinde birçok çalışma yapılmakta. Bizim kurumlarımızda nitelik araştırması yapılmasından, tedirginlikten veya nitelik kriter sıkıntısından dolayı 68/B dediğimiz bir alt kadrodan derecelendirme veya maaşlandırma çalışması yapılmamaktaydı. Şimdi yetkili olduğumuz kurumlarda yapılan istişareler sonucu netlik kazandı. Sivil personele verilmesi gereken iyileştirmeyle ilgili devlet memuru maaşının %40’ı oranında bir rakam belirlendi. Bir önceki dönem MSB tarafından; Maliye Bakanlığına, çalışma Bakanlığına ve Cumhurbaşkanlığımıza gönderildi. Maliye Bakanlığı tasarruf tedbirlerinden dolayı bu dosyayı geçen dönem onaylamadı. Fakat bu dönem Milli Savunma Bakanımız, Kuvvet Komutanlarımız ve Personel Başkanlarımızla yaptığımız istişareler, Kamu İdare Kurulu’ndaki net duruşumuz, ısrarlı tavrımızdan dolayı bu konu tekrar gündeme geldi ve tekrar çalışılmaya başlandı. İyileştirmeyle ilgili kurumunda bizim kadar istekli olması hatta bakanımızın kendi dilinden bu talebin dile gelmesi, olumlu olacak diye nitelendirdik ve Bakanımız Hulusi Akar, kurumumuzu çok iyi bilen bir insan olduğu için, bizim şu anda sesimiz oluyor. Bu da bizim için, TSK, MSB Jandarma ve Sahil Güvenlik için mutluluk verici bir gelişmedir” dedi.
Sendika üyelerinin haklarını savunmak için yapılan çalışmalardan bahseden Dursun, üye problemlerini kişinin kendisi dilekçe yazarak dile getirdiğini, netlik kazanmadığı durumlarda ise gerekli kurumlara sendika olarak bilgilendirme yazısını yazdıklarını ve çözümüne yardımcı olduklarını belirtti.
“SİVİL MEMURLARADA İDARE KADROLARI VERİLMELİ”
Sendikal faaliyetler başladıktan sonra kurumlarda yönetici olunacak kadrolar ve sivil memurlarında idareci olabileceğine dair kadroların açılmasının sendika üyelerini mutlu edeceğini söyleyen Dursun, “Milli Savunma Bakanlığı, 2015 yılında 1310 onaylanmış, Maliye Bakanlığı tarafından vizelenmiş kadroya sahip oldu ve 15 Temmuz darbesinden sonra kariyer kadroları MSB’ye sınavla alınabilmesi, geçiş yapılabilmesi için bir kararname çıkarıldı. Bu kadroların ‘%20’si TSK içerisinden yani MSB’den ve %20’si de dışarıdan bakanlıklardan gelmek suretiyle seçilir’ dendi. Yazılı sınavlar Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde yapıldı. Mülakat safhasına gelindiğinde ‘Görevde yükselme ve unvan değişikliği’ olan Kamu Çerçeve yönetmeliği var ve bu yönetmelikten daha farklı değerlendirmeler yapıldığı ile ilgili üye üzerinden davaya gidildi. Burada kurum içinden mülakata girenlerle, dış bakanlıktan kurumumuza gelenler aynı mülakat sistemine göre kariyer kadro olmasına rağmen mahkemede konu edilen kısım sadece TSK ve MSB’den gelen arkadaşlarımız oldu. Sınavı kazanan arkadaşlarında hakları şu anda tam olarak halledilmiş, kazanılmış hak olarak geçmeyecek ve sınav mülakatının yenilenmesi söz konusu olacak. Sendika olarak istediğimiz kurumumuz içerisinde Cumhuriyet tarihinde ilk defa idareci konuma gelmesi için kadroları, seçilecek arkadaşlarımızla ilgili yeni hatalar yapılmaması, kamu çerçeve yönetmeliğine uygun hareket tarzı sergilenmesi mağdur olabilecek arkadaşlarımız konusunda hassas davranılıp buradaki olumlu bakış açısının kurumumuz tarafından sergilenmesidir” ifadelerine yer verdi.
4+4 memur sözleşmelerinin memurları memnun etmediğini söyleyen Dursun, elden gelen çabanın sonuna kadar, devletin olumlu kaynaklarını bu yönde değerlendirmesi ve konfederasyonda bu konunun arkasında ölçülü şekilde olması beklendiğini belirtti.
“KAYSERİ’DE BİRTAKIM SORULAR VE İSTİŞARE KONULARI BELİRLEDİK”
Kayseri’nin Hava Kuvvetleri, Jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanlıklarının olduğu bir şehir olduğunu belirterek Sivil Memurlar Sendikası Kayseri İl Başkanı Kenan Kayhan ile birlikte makam ziyaretlerini gerçekleştirerek, üyelerle buluşma fırsatı yakaladıklarını belirten Dursun: “Bir sınıf mücadelesi veriliyorsa üyemiz olun ya da olmayın bizden destek göreceksiniz. Desteğiniz ile kuvvetli ve bir o kadar da net oluruz. Sahaya indiğimiz zaman arkadaşlarımız ile istişareler edip, problemlerini alıyoruz ve gelişmeleri onlara aktarıyoruz. Kayseri İl Başkanımız Kenan Kayhan, arkadaşlarımızla beraber istişare gerçekleştirdi. Bizim buradan genel merkeze ve komutanlıklarımıza götüreceğimiz birtakım sorular ve istişare konuları belirlendi. Bugün komuta katında sohbetimiz iyi olacaktı ama şehit haberleri aldık ve acılıyız. Allah rahmet eylesin. Her şehit bizi hizmet vermek için daha çok ateşliyor. Allah hepsinin sevenlerine sabırlar versin” dedi.
Kurumları daha donanımlı, sivil memurlarını özel hizmetin istenebileceği ve karşılığının verileceği veya kurum, memurunda nasıl donatılar istiyorsa devlet tarafından eklenecek bir ortamın sağlanması gerektiğini söyleyen Sivil Memurlar Sendikası Genel Başkanı Serdar Dursun: “657 sayılı devlet memurları kanununda savunma ve güvenlik sınıfı memuru tanımı altında eğer bir memur oluşturulursa, birçok mevzuatın düzenlenmesinde sadece o sınıflandırma dahi yardımcı olabilecektir. Biz bu çalışmayı yaptık. Cumhurbaşkanlığına, Çalışma Bakanlığı ve diğer muhataplarına da ulaştırdık. Bu sınıf çalışmasını kurumumuz da destekliyor. Bu hizmet koluyla ilgili 20 Nisan 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığımıza, Çalışma Bakanlığımıza, Milli Savunma Bakanlığı teklifi olarak hizmet kolu çalışmamızı gönderdik” ifadelerine yer verdi.
“YARDIMCI HİZMET KOLUNUN SESİ OLUYORUZ”
Aşçılık, berberlik, bahçıvanlık, terzilik gibi TSK, MSB veya üye alınan ve diğer kurumlarda yardımcı hizmet kadrosunda bulunan memurlar olduğunu belirten Dursun, bu görevde bulunanların yardımcı hizmet sınıfından olmadıklarını söyleyerek: “Sendika olarak ilk yaptığımız 3795 sayılı daha öncesinden de mesleki ve teknik eğitim almış olanların kurumlara diplomalarını ihdas ettiklerinde bunların yardımcı hizmet sınıfından çıkartılarak kendi diplomasının niteliğine göre sınıflara geçirilmesini istemekti. 9 Aralık 2016’da yasa çıktı ve ‘Mesleki ve teknik eğitim almış olanlar Teknisyen olarak alınırlar’ dedi. Nasıl yapılacağı belli olamadığı için sonrasında içeride hali hazır çalışan arkadaşlarımızla ilgili geçişlerin yaptırılması söz konusu olamadı. Yardımcı hizmet sınıfının kaldırılmasıyla ilgili TBMM’de çalışmalarımız var. Çünkü Avrupa Birliği ülkelerinde YHS dediğimiz kavram artık sadece kapının önünün temizliğini yapan niteliksiz personele verilen isim ve bence bu insanların bu konuyla ilgili tepkisini olumlu değerlendirmek lazım. 657 sayılı devlet memurları kanunu 2. Maddesinde de ‘aidiyet ve kariyer’ söylüyor. Bu insanlar haklı yere bağırıyorlar biz de onların haklı yere sesi oluyoruz” dedi.
Türkiye’nin bağımsız, siyasetten uzak en büyük sendika olduklarını söyleyen Dursun, sivil memurların kurumlarına olan bağlılığını artırmak açısından ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi. Türkiye’nin gelecekte beklediği sendikal yapının sınıf mücadelesi veren bir sendikayı üyeliklerle desteklemesi olduğunu belirterek sözlerine son verdi.
HABER: SERAP KAYHAN