Bakan Sarıeroğlu, ‘450 bin çalışanımızın tamamını ‘amasız-fakatsız’ direkt kadroya alıyoruz. Hiçbir şartımız da yok. Mevcutta emekçi kardeşlerimiz hangi işi yapıyorsa o işi yapmaya, aynı sendikalarda, sözleşmeye tabii olarak kadrolu işçi olarak devam edecekler. Kafalarında hiçbir soru işareti olmasın’ dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun açıklamalarından satır başları;
– Uzun süredir çalışıyoruz, emekçilerin hakkını ve hukukunu koruyacak iyi bir düzenleme yapmanın gururunu yaşıyorum.
– 450 bin taşeron şartsız direkt kadroya alınacak.
– Mevsimlik işçilerin çalışma süresi 4 ay uzayacak.
– BİT’lerdeki taşeronlar kadrolu işçi olacak.
– Sözleşmeleri askıda olanları da kapsıyor.
– Taşeron şirketlerden devir şeklinde alacağız. Geçmişte kazandıkları kıdemleriyle birlikte devirler gerçekleşecek. Ücret dahil mevcut şartlarla devirler sağlanacak.
– Yeni bir statü getirmedik. İşçi olarak istihdamları gerçekleşecek.
-Hedefimiz taşeron çalışmayı kamunun gündeminden kaldırmak olduğu için ‘asıl iş – yardımcı iş’ ayrımı yapmadık. Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladığından itibaren bu kapsamın içinde olacaklar. Sürekli çalışma şekline sahip olanlar… Mesela askerde olanlar, doğum izninde olan veya hastalık nedeniyle rapor sebebiyle taşeronda çalışıp şu anda askıda olanlar olabilir, biz bu kardeşlerimizi de dahil ettik. Sözleşmesi askıda olanlar içi rahat etsin. Döndükten sonra kadrolu şekilde çalışmalarını sağlayacağız.
-En kısa sürede geçişi yapmak istiyoruz. Hedefimiz 3 ay içerisinde çalışmayı tamamlamak.
-Şehir hastanelerinde çalışanlar da bu kapsamda.
-Taşeronda çalışan bir çok işçi kardeşimizde, şehir hastanelerinde kurulan illerde çalışanların sağlık bakanlığı ile bağlantı kesiliyordu. Daha önce çalışanların bu şehir hastanelerine geçişi olmuştu.
-30 bin kişilik bir grubumuz vardı. Biz onların da geçişleri şehir hastanelerine geçmiş olsa da 30 bin kişilik sağlıktaki işçi kardeşlerimizi bu gruba aldık.
-Aynı iş yerinde aynı işi yapıyor olacaklar. Öyle bir şey olduğu zaman işin içinden çıkmamız mümkün olmaz. En ufak bir değişiklik yok.
-İlkokul mezunundan yüksek lisansa tamamını aynı şekilde geçişini sağladık. Biz ayrımsız, hiçbir sınırlama koymadan mevcutta neyse aynı şekilde… İşler aksamasın, süreç tamamen tamamlansın diyerek hep bakış açımız böyle oldu. Bu tarz talep gelirse olumlu bir cevap olmayacak. Çünkü 900 bin kişi olacak.