Yerli aşıyı geliştiren ekibin başındaki isim Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Turkovac aşısının Omikron başta olmak üzere diğer korona varyantlarına karşı koruyuculuğunun araştırıldığını duyurdu.
Kayseri Ticaret Odası Ocak ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Mustafa Çalış, Turkovac aşısını geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarandeli, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Adnan İncetoprak ve üyeler katıldı.
Toplantıdada aşı çalışmalarını anlatan Prof. Dr. Aykut Özdarandeli, aşı çalışmalarına ilk koronavirüs vakasının ortaya çıkmasıyla başladıklarını anlattı. Bütün süreçte, ERÜ rektörü ve Sağlık Bakanlığının büyük desteğini gördüklerini aktaran Özdarendeli, “2020 Martının sonunda ilk klinik öncesi çalışmalar, laboratuvar çalışmaları başladı. Ağustos ayının sonu Eylül gibi bitirdik ve faz-1 çalışması için Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunduk. 2020 Kasım’ında faz-1 çalışmaları başladı. Normal bir aşının ortaya çıkarılması çok uzun yıllar alan bir süreç. Neden bu kadar uzun süre alıyor? Sebebi aşıyı gönüllü ve sağlıklı insanlarla yapıyoruz. Bütün kontrollerin çok uygun bir şekilde yapılması gerekiyor. Yan etkinin olmaması çok önemli. Pandemiyle birlikte Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile birtakım adımların bir arada yapılmasıyla hızlı çalışmalar yapıldı. Faz-1 çalışması 2020 Kasım’ında başlamasıyla Şubat ayında faz-2 çalışmaları başladı. DSÖ’ nün koyduğu kurallar çerçevesinde çalışmalarımıza devam ettik. Faz-2 çalışmaları 2021 Nisan ayında bitirildi ve 2021 haziranında faz-3 çalışmaları başladı ve devam etti” diye konuştu.
“OMİKRON ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR”
Salgının başladığı günden itibaren çalışmalarının devam ettiğini söyleyen ve Turkovac aşısıyla birlikte salgınla mücadele edecek insan gücünün de oluşmaya başladığını belirten Özdarandeli, “Şu an varyantlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şu sıra Omicron varyantıyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Alfa ve Beta’ya karşı Turkovac’ın koruyuculuğu ile ilgili ve Omicron varyantıyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Acil kullanım onayı alıp ülkemizin hizmetine sunulan ve daha geniş ölçekte üretilip aşıya ihtiyaç olacak ülkelere de verilecek olan aşı da emeği geçen bütün insanlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
ERÜ Rektörü Mustafa Çalış da, yerli aşı Turkovac ile 50 yıldır yapılmayan bir iş başardıklarını söyledi. Çalış, “Bunu biz ekip olarak yaptık. Her gün yeni başarılarla karşılaşıyoruz. Üniversite olarak Akreditasyon aldık. Akreditasyon ne demek? Siz kaliteli bir üniversitesiniz demek. Eğitim, hizmet, araştırma birçok alanda gerçekten kalitemizi ispat etmiş bir üniversitesiniz demek. Turkovac aşısında çok şükür bu aşamaya geldik. 50 yıldır yapılmayan bir iş başarıldı. Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle tamamen yerli tamamen milli aşı geliştirdik” ifadelerini kullandı.
Toplantıda, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gürsoy, Turkovac aşısını geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarandeli’ye plaket ve sertifika takdim etti.