Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) ve KÜLTEPE Ekonomi Platformu girişimiyle düzenlenen “Kültepe Ekonomi Zirvesi” Kültür Bakanlığı’nın himayesi ile üçüncü kez gerçekleştirildi. Zirvede konuşan Kayseri Valisi Şehmus Günaydın: “Silah sanayi de gelişmiş bir Kültepe’den bahsediyoruz. Bundan sonra Kültepe hem kentimize hem ülkemize önemli katkılar sağlayacak.” dedi.
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) ve KÜLTEPE Ekonomi Platformu girişimiyle düzenlenen “Kültepe Ekonomi Zirvesi” Kültür Bakanlığı’nın himayesi ile üçüncü kez gerçekleştirildi. Anadolu’nun ilk ticaret başşehri olan “Kültepe” teması ile üç oturum başlığı altında gerçekleştirilen Ekonomi Zirvesi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın ile birlikte iş ve ekonomi dünyasının temsilcileri bir araya geldi.
Toplantıda deneyimli gazeteciler Dr. Şeref Oğuz, Hakan Güldağ ve Celal Toprak’ın moderatörlüklerini üstlendiği ‘Türkiye’den dünyaya ihracat’ ,‘İş dünyası ve sivil toplumda kadın’ , ‘Ekonomide büyümenin yönü’ konulu oturumlar gerçekleştirildi. “Kültepe gibi önemli zenginliğimizi kültürel tarihimize sahip çıkmak ve geçmişten günümüze ticaret şehri olan Kayseri’de ulusal ve ilerleyen süreçte uluslar arası boyut kazanmasını hedeflediğimiz ASKON Kültepe Ekonomi Zirvesi ‘nin üçüncüsünü düzenliyoruz” diyerek sözlerine başlayan Kültepe Ekonomi Platformu ve ASKON Kayseri Şubesi Başkanı Ali Özcan , “Dünya ticaret tarihinin altın sayfalarında bir başlangıç olan Kültepe,şimdi de iş dünyasını bir araya getiren ‘Kültepe Ekonomi Zirvesi’ne ilham oluyor. Amacımız geçmişten günümüze ‘Kültepe’ adını korumak ve Kültepe Ekonomi Zirvesi ile daha geniş kitlelere duyurarak geleceğe taşımaktır. Kent insanının da genlerine geçen ticari yetenek , Kültepe tabletlerine baktığımızda ticarette kadınların da aktif rol aldığını bizlere söylüyor. Bugüne kadar çözümü yapılan çivi yazılı bu tabletler karşımıza; Nahşatum, Şimatsuen, Zapi Zapi, Akidia ve Madawada adlı kadınların girişimcilikleri ile dönemin en zengin kişileri arasında yer aldığını bizlere gösteriyor. Bu dönemde kadın ve erkek, ticarette tamamen eşit haklarla anılıyor. Bizler de Kültepe’nin ruhuna uygun olacağını düşündüğümüz Dünya Kadınlar Günü’nü de içine alan bu günde birbirinden değerli isimlerle toplantımızı gerçekleştiriyoruz ” dedi.
ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın , “Anadolu Arslanları olarak bizler de , Anadolu’nun cevherlerini ortaya koymayı ilke edindik. Bu bağlamda göreve geldiğimiz ilk aydan itibaren Anadolu’yu karış karış gezerek her ay bir şehrimizde aylık ekonomi değerlendirme toplantıları düzenledik. Ticari hayatta ilkelerin adı olan Kültepe isminin yaşatılması için de üç yıldır ASKON Kültepe Ekonomi Zirvesi adı altında bir araya geliyoruz. Güçlü ekonomi güçlü bir Türkiye’yi beraberinde getirir. Günümüz koşullarında katma değeri yüksek ürünler üretmek son derece önemli. Evet 2019’u her ne kadar ihracatta büyüme ile kapatsak da maalesef kilogram birim fiyatlarımızda gerileme yaşandı.Bu bağlamda ülkemiz son dönemlerde medarı iftiharımız olacak bir çok yeniliklerin önünü açmakta. Milli Savunma teknolojileri üzerine dünyaya parmak ısırtan gelişmeleri görüyoruz.
Bugün tüm dünya hayranlıkla ihalarımızı,sihalarimizi ve yerli otomobilimizdeki yüksek teknolojiyi konuşuyor. Sayın Bakanımızın bakanlığı döneminde bir çok yeniliği yasıyoruz. Bakanlığımızın bir sloganı var ‘Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi’. Bu slogan çok yerinde ve aslında bakanlığın hedeflerini de özetleyen bir slogan. Yine kendileri döneminde ‘Uçtan uca yerlileştirme programı’ ile Türkiye’yi yüksek teknoloji üreten lige terfi ettirecek çalışmaları iş dünyası olarak büyük bir heyecanla takip ediyoruz. Bu konuda atılacak her türlü adımın destekçisi olacağız. Zira programın nihai hedefi, dünyanın teknolojik dönüşüm sürecinde Türk Sanayicilerin de en önde yer almasını sağlayabilmektir. Yine Sayın Bakanımızın sağlıklı, dengeli ve istikrarlı bir ekonomi için, güçlü bir makine sanayine sahip olmamız gerekiyor.” Tespitini de çok yerinde buluyor bu alanda atılacak adımların ülkemiz Türkiye’yi teknoloji alanında bir üst lige taşıyacak unsur olduğunu da ifade edebiliriz” diye konuştu. Kadının toplumda ve ekonomideki yerine değinerek eşitliğin sağlanması adına yapılacak düzenlemelerin toplum yararına çok önem arz ettiğini vurgulayan Sümeyye Erdoğan Bayraktar, “ Kültepe Ekonomi Zirvesi’nin ülkemizin kalkınmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Böyle bir organizasyonda kadınlara özel bir başlık açtıkları için de teşekkür ederim. Kadının kurumsal hayattaki yeri ile ilgili bazı konulara değinmek istedim. Kadın ve erkeğin toplumda ve iş dünyasında eşit haklara sahip olması önem arz ediyor. Kadını sadece aileden sorumlu , çocukları ile ilgilenen bir argüman olmaktan çıkararak iş hayatı ile de bütünleştirmemiz gerekiyor. Kadının sesini duyurmasında ,iradede etkili olmasından bahsediyoruz.” şeklinde ifade etti. Kültepe’deki değerlerin daha hızlı gün yüzüne çıkması adına önemli imzalar attıklarını belirten Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Bizler Kültepe ile ilgili 70 yıldır kazı yapılan ve bir türlü gündeme getirilmeyen değerimizi Kültür Bakanlığı’mızın yardımı ile gün boyu kazı yaptırmak adına karar aldırdık. Bunun yanında Şanlıurfa’ nın Göbeklitepesi gibi Kayseri’nin Kültepe’ si olması için 2020 yılının ‘Kültepe yılı’ olarak ilan edilmesi için Bakanlığımızdan desteklerini rica ediyoruz.Kayseri’nin endüstri merkezi olarak geçmişte de önemli başarılara imza atmış ; uçak yapmış ve ihracat yapmış savunma sanayinin kalbi olan bir şehir konumundadır. Dört üniversitesi ile eğitimin sporun kültürün merkezi. Turizmin merkezi. Turizmde de hak ettiği yere geleceğini umuyorum . Kültepe teması ile yapılan bu program önemli anlamlı bir çalışma. Kayserimizi dışarıda temsil eden misafirlerimize de hoş geldiniz diyoruz. Onlar Kayserimizin gönül elçileri olacaktır” dedi.
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanıTaner Yıldız, “Yaklaşık 50 ilden ilimize teşrif eden misafirlerimizi saygıyla selamlıyorum. Yaşadığımız coğrafya içerisinde bu önemli programı geleneksel hale getiren ASKON’a ve değerli ekibine bir kez daha teşekkür ediyoruz. Kayseri gerek siyaset gerek ekonomik aktiviteleri ile beraber yükselen bir şehrimiz. Gereken desteklerin de verilerek Sanayi Bakanlığının sanayinin kalkınmasına katkı sağlanacağını biliyoruz.” Diye konuştu.
Günaydın: “Silah sanayi de gelişmiş bir Kültepe’den bahsediyoruz”
Kayseri Valisi Şehmus Günaydın,“Kültepe Ekonomi Zirvesi’nde önemli konuları ortaya koyacak değerli konuşmacılara da verecekleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Kültepe çok önemli bir merkez. Ortaya çıkan buluntuların 6 bin 500 yıl evvele dayandığı biliniyor. Kültepe kazılarında maalesef şu ana kadar üstlendiğiniz noktada değiliz. Daha da ileri taşınması adına çok önemli imzalar atıldı. Biz ilimizin sahip olduğu tüm kaynakları verimli kullanarak sürdürülebilir kalkınma hedefliyoruz. Son yıllarda yapılan çalışmalarla belediyenin Stk’ların desteği ile turizm gelirlerinde önemli bir artış kaydettik. Bunların kalıcı olması için Kültepe , Kapuzbaşı, 2000 yıllık bozulmamış mozaikler de bulduk. Bunu da yakında sizlerle paylaşacağım. Beşik kertmesi tableti, kervan masraf dizisi, tabletlerin önemli kısmı ticari hayatla ilgili ama sosyal anlamda da önemli katkıları var. Silah sanayi de gelişmiş bir Kültepe’den bahsediyoruz. Bundan sonra Kültepe hem kentimize hem ülkemize önemli katkılar sağlayacak.” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Dünya tarihinin en eski ticaret ve ekonomi yerleşkesi olan Kültepe’ de bulunmaktan mutluluk duyuyorum.Ticaret bu topraklarda doğdu gelişti ve tüm dünyaya yayıldı dersek yanlış olmaz. Geçmişimize ışık tutan bu coğrafya önümüzdeki dönem politikaları şekillendirmekte de etkili olur. Türkiye her gün yeni bir sınav ile baş etmek durumunda. Suriye de Irak’ta Libya’da verdiğimiz mücadeleler malum. Ülkemizin güvenliğinden ödün vermeden milletimizin refahını yükseltmek için çalışmaya devam edeceğiz. Siz değerli iş insanlarının bu mücadelede verdiği desteği hepimiz biliyoruz. Bize düşen sizin önünüzü açacak politikaları hayata geçirmek size düşense istihdam yaratmak ,ülkeye güvenmek ve işlerinizi büyütmek. Dünya zorlu bir süreçten geçiyor. Gelişme ve gelişmekte olan ülkeler bir çok sorunla karşı karşıya .Corona ‘da ekonomik etkileri de belirsizlikleri artırıyor. Çin global oyuncu. Rekabet zincirlerinde stratejik boyuta sahip. Çin’deki daralma bir çok ülkeyi ciddi anlamda zora sokabilir. Hava trafiğinde ciddi bir düşüş var. Tedarik yetersizliğinden ,Hammadde ve yarı mamul de olağan üstü daralmalara karşın önlemlerimizi almaya başladık. Sanayicilerin de global piyasa dinamiklerini yakından takip etmesi gerekiyor. İşin sağlık ekipmaları boyutu var. Üreticilerle iletişim halindeyiz. Türkiye’nin ihtiyacın çok çok üzerinde üretim var. Bu konuda karaborsa oluşmasına asla izin vermeyeceğiz. Üreticilerle Ar-Ge merkezlerini bir araya getiriyoruz. Bu vesile ile daha maliyeti düşük ürünlerin üretimlerinin de önünü açacağız. Bakanlık olarak milli teknolojide güçlü sanayi ile yolumuza devam ediyoruz. Teknoloji odaklı sanayi hamlesi. Burada ithal edilen teknoloji seviyesi yüksek ürünleri Türkiye’de üretelim. Programı tasarlarken sanayiye baktık sektörleri inceledik. Alıcı ve satıcıyı aynı anda desteklemeye karar verdik.İlk çağrımızı makine sektöründe yaptık. 5 milyarın üzerinde bir yatırım talebi var. Sonuçları önümüzdeki ay ilan edeceğiz.Otomotiv raylı sistem ilaç tıbbi malzeme gibi alanlarda da çağrımıza çıkacağız. Gelin sizler de bunun bir parçası olun” dedi.Varank, “8-14 mart tarihleri bilim haftası ülkemizin 57 yıllık bilim kuruluşu TÜBİTAK ilke imza atacak. Kapıları 7’ den 70 ‘e herkese açık olacak. 14-15 Mart tarihinde isteyen tüm vatandaşlarımız TÜBİTAK’ı gezebilecekler.” diye sözlerine ekledi. HABER: SELMA KÖSEDAĞ