22 Kasım 2024 Cuma

VAROL: “SERVİS ARAÇLARINDA, ARAÇ VE SÜRÜCÜ UYGUNLUĞU MUTLAKA ARANMALIDIR”

Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol, okul servis araçlarında güvenlik, mevzuat ve denetim noktasında eksiklikleri bulunduğunu söyledi. Başkan Varol, araçlarda bulunan eksiklerin kamusal denetim yaklaşımıyla giderilmesi gerektiğini belirtti.

Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol, okul servis araçlarında güvenlik, mevzuat ve denetim noktasında eksiklikler olduğunu ifade ederek dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı. Servis araçlarında hem araç uygunluğu hem sürücü uygunluğu mutlaka aranması gerektiğini belirten Başkan Varol, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Türkiye genelinde yüz binlerce okul servis aracı eğitim-öğretim döneminde trafiğe çıkmaktadır. Gözlemlerimiz ve yaşanan olayları göz önüne aldığımız zaman güvenlik, mevzuat ve denetim eksikleri bulunmaktadır ve bunlar mutlaka kamusal denetim yaklaşımıyla giderilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken hususlara bakılacak olursa;

  • Okul öncesi eğitim ve zorunlu eğitim kapsamında bulunan öğrenciler ile kreş, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerine devam eden çocukların güvenli ulaşımı için en son 25.10.2017 tarihinde yürürlükten kaldırılarak yeniden yayımlanan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ne göre; okul servislerinde araç takip sistemi, 3 noktalı emniyet kemeri ve sensörlü koltuk bulundurmak zorunlu tutulmuşken, 27.07.2019 tarihinde yapılan ikinci revizyondaki değişiklikle sensörlü koltuk kriteri “mali sebeplerden dolayı” ve her üç güvenlik önlemi de 03.09.2020 tarihine ertelenmiştir.  Okul servislerinde yaşanan kaza ve ihmallerin önüne geçmek ve en aza indirmek üzere yasal zorunluluk olarak getirilen araç takip sistemi, 3 noktalı emniyet kemeri ve sensörlü koltuk şartları, çocuklarımızın can güvenliği için uygulanmalıdır.
  • Araç Yaşı Üst Sınırı 10 Olmalı, Rehber Personel ve Sürücüler Teknik Eğitimden Geçirilmeli ve Psikoteknik Yeterliliğe Haiz Olmaları Sağlanmalıdır.
  • Okul servis araçlarının arkasında “OKUL TAŞITI” yazısı bulunması zorunludur. Servis araçların arkasında öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle “DUR” yazısı okunacak şekilde olmalıdır.
  • Okul servis araçlarının bakımları yetkili servislerce 6 ayda bir yapılmalı ve Servis hizmeti veren araçlar kanun ve yönetmeliklere uygun işaretler taşımalıdır.
  • Can ve mal güvenliğini sağlamak amacı ile gerekli önlemler alınmalıdır. Bu kapsamda taşıtın cam ve pencereleri sabit olmalı, iç düzenlenmesinde yaralanmaya neden olabilecek demir aksam yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır. Ayrıca bu araçlar temiz, bakımlı, güvenli durumda bulundurulmalı ve bakım ve onarımları altı ayda bir yetkili servislerde yapılmalı ve takip edilebilir olmalıdır. Araç Muayenesi yapılmamış okul servis araçlarının servise çıkmaları mümkün olmamalıdır.
  • Servis araçlarının kapıları iniş ve binişlerde güvenli ve emniyetli olmalı ve kapıların hâkimiyeti sürücüde olmalıdır.
  • Taşıtlarda her öğrenci için standarda uygun emniyet kemeri bulunmalı ve kullanımına dikkat edilmelidir. Servis için kullanılan taşıtlarda görüntü cihazları ve müzik sistemi taşıma hizmeti süresince kullanılmamalıdır.
  • Gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul, işyeri ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için araçlarda telsiz veya mobil telefon bulunmalıdır.
  • Bu araçların teknik özellikleri ile yerleşim şeması araç içinde görülür bir yere asılmalıdır.
  • Şoförler, E sınıfı sürücü belgesi için 3 yıllık, B sınıfı sürücü belgesi için 5 yıllık tecrübe şartına uygun olmalıdır.
  • Servis araçlarının teknik muayenelerinin yapıldığı resmi birimler; en önemli denetim noktası olmanın verdiği görev ve sorumluluk bilinci ile davranmalıdır.

Vatandaş olarak çevrenizdeki okul servis araçlarını dikkatle gözleyiniz. Trafik kurallarına karşı sorumsuz davranan, teknik donanımından endişe duyduğunuz araçların durumlarını en yakın trafik yetkilisine iletiniz. Araçların yaşının ve fiziki durumlarının uygun olup olmadığını, araçlarda bulunması gereken rehber eleman olup olmadığından emin olunuz.    Tüm halkımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor, gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarıyoruz. Yapılacak olan bu çalışmalara Makina Mühendisleri Odası olarak etkin bir şekilde katkı sağlamaya hazır olduğumuzu bildiririz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.