23 Kasım 2024 Cumartesi

“ÇOCUĞUNUZ SOLAKSA ONA BASKI YAPMAYIN”

Yaşam ve Yönetici Koçu NLP Uzmanı Mustafa Türkmen, solak olan gelen çocuklara, aile ve çevrenin etkisiyle zorla sağ el kullanma alışkanlığı kazandırılmasına yönelik oluşan baskı sonucunda çocuklarda ciddi psikolojik sorunların ortaya çıktığını söyledi.
çocuğunuz-solaksa

Kimimiz sağ elini kimiz sol elini kullanıyor. Ne yazık ki solak, çocuklar ilerleyen yaşlarda bazen ailenin bazen de çevrenin baskısına maruz kalıyor. Sağ elle yeme ve içmenin sünnet olması nedeniyle birçok solak çocuk sağ elle yemek yemeğe zorlanmaktadır. Yaşam ve Yönetici Koçu NLP Uzmanı Mustafa Türkmen, “Solak olan çocukların aileleri çocuklara sağ elle yeme-içme alışkanlığı kazandırmaya çalışırken çocukları aşağılıyorlar. Yanlış izlenen bu yöntem ile çocuklarda psikolojik sorunlar ortaya çıkıyor. Bunu yapmak yerine sağ elle yemek yemenin faziletlerini çocuklarına güzel bir dille anlatmalılardır.”diye konuştu.

Kimimiz neden sağ elimizi kimimiz neden sol elimizi kullanırız?

İnsan beynini incelediğimiz zaman şunu görüyoruz, üst yarım küre yani bilinç kısmını tekrar ikiye böldüğümüzde, sağ ve sol beyin olmak üzere ikiye ayırıyoruz, beynimizin sağ tarafı daha çok duygusal zekayı temsil eder yani motivasyon, duyguları kontrol etme, empati kurabilme, müzik becerileri gibi özelliklerimizi, beynimizin sol tarafı ise daha çok mantıksal, geometrik şekiller, bilim, matematiksel yeteneklerimizi yönetir. Bazı insanların sol beyni, bazı insanların ise sağ beyni daha gelişmiştir.

Çocukların sağlak mı yoksa solak mı olduğunu nasıl ve ne zaman anlarız?

Ellerin kullanımı da,büyük ölçüde beynin gelişimiyle ve sağ ve sol yarımkürenin baskınlığı ile ortaya çıkmaktadır.Beynin hangi bölümü baskın ise el kaslarının da biri diğerine göre daha yeteneklidir ki bu tamamen yaradılış ve yaradanın takdiridir.Toplum da ki insanların %90’ı sağ, % 10’u ise sol elini baskın kullanmakta. Bebekler doğumundan itibaren 3-4 yaşına kadar hangi elinin daha yetenekli olduğunu belli edemezler ve o döneme kadar her iki eli eşit derece de kullanırlar.Ancak 3-4 yaşından sonra kalem tutarken, topu atarken, yemek yerken hangi elini sık kullandığını tespit ederek solak mı yada sağlak mı olduğunu anlayabilirsiniz.Diyelim ki çocuğunuzun solak olduğunu tespit ettiniz peki bu sorun mu? Solak olmak asla bir sorun değil hatta sağlak insanlara göre birçok konuda daha yetenekli olmaktadırlar. Sol beyinleri daha gelişmiş oldukları için sporda, bilimde, matematik ve tıp alanında daha başarılı oldukları gözlenmektedir. Birçok başarılı ressamın, sporcunun ve matematikçinin solak olduğu bilinmektedir.Ayrıca solakların reflekslerinin daha hızlı olduğu bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir.

Peki, aileler çocuklarına sağ elle bir şeyler yapmayı öğretirken ne gibi yanlışlar yapıyor?

Dinimizde de ellerin kullanımı ile ilgili tavsiyeler verilmektedir, sağ el yemek için sol el taharet için. Çocukları solak olan anne babalar maalesef daha küçük yaşta çocuğa baskı yapmaya başlamaktadır. Sağ elini zorla geliştirmeye çalışırlar, sanki ayıp yada günahmış gibi çocuğu aşağılamaya başlarlar ki bu durum çocukta psikolojik sorunlara yol açabilir.Siz ne kadar zorlarsanız zorlayın solak insanı sağlak yapamazsınız, ona eziyet etmekten başka bir şey yapmamış olursunuz, baskı, zorlama,aşağılama sonucunda “çocuk kendine güvenini yitirir,ben beceriksizim duygusuna kapılır ve bütün hayatı boyunca bunun sıkıntılarını yaşar.” Aslında çocuk yetiştirirken çocuğun yeteneklerini tespit edip ve o yeteneklerini daha da geliştirmesine yarımcı ve destek olarak daha başarılı ve yetenekli bir birey haline gelmesi sağlanmış olur. Ancak biz anne babalar çocukların beceremediği,zayıf kaldığı konularda ısrar edip çocuk üzerinde baskı kurmaya başladığımız anda bireyi kaybetmeye başlıyoruz. Her dezavantaj gibi görünen bir çok durumun bizlerin ilk anda tespit edemediğimiz avantajları vardır. Ama bizler bilinçaltımızdaki olumsuz düşüncelerden ve önyargılardan dolayı birçok şeyi yanlış veya eksiklikmiş gibi görüyoruz. Çocuğunuz solaksa belki daha şanslısınız, mutlaka onun bazı konularda üstün olduğu meziyetleri vardır, onları tespit etmeye çalışın ve kendini geliştirmesine yardımcı olun, bu desteğin sonuçlarını çocuk büyüdükçe almaya başlayacaktır, başardığını gördükçe kendine olan güveni artacak, yeteneklerini kullanmayı öğrenecektir ki daha mutlu ve başarılı bir insan yetiştirmiş olursunuz.

Ailelere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Çocuğunuzu hiçbir şartta solak olduğu aşağılamayın,bu durum onun kendi seçimi değil.Siz ne kadar çabalasanız da onun sol eli daha yeteneklidir,sağ elini sağlaklar gibi kullanamazlar,empati yapmaya çalışın, diyelim ki siz sağlaksınız sol elinizi sağ eliniz gibi kullanamıyorsunuz, o da sağ elini sol eli gibi kullanamaz. Bazı ailelerin şöyle kaygıları oluyor, dinimizde sol elle yemek yenmez ne yapmalıyız? Çocuğu zorlamak yerine ona örnek olmaya çalışmalıyız, sağ elle yemek yemenin faziletini tatlı dille ona anlatmalıyız, mutlaka çaba gösterecektir, başarabilirse sağ elle yesin ancak başaramıyorsa zorlamayın, onu küçük düşürüp ezmeyin, dinimiz asıl buna müsaade etmez. Dinimizde solaklık yasaklanmamıştır ve mecburiyet yoktur. Diğer durumlarda ise asla zorlamayın, sol eliyle yazsın, oynasın , istediği gibi kullansın hiçbir sorun olmaz hatta ona solak olmanın ayrıcalık olduğunu çok az insanın solak olduğunu ve bu durumun birçok yeteneği de beraberinde getirdiğini ona hissettirin.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Bizlerin çocuklarımızı yetiştirmekte ki amacımız, daha mutlu, sağlıklı, kendisine ve topluma faydalı, ahlaklı ve başarılı insan olmasını sağlamak. Toplumun %10’u solakları dışlayıp küçümsemek yerine onların yeteneklerini faydalı bir şekilde kullanmalarını sağlayalım, şunu göz ardı etmeyelim ki onların birçok yeteneğine sağlaklar sahip değiller. Başarılı liderler ekibindeki insanların yeteneklerini ortaya çıkarmasını sağlayacak imkanlar ve şartlar oluşturur, sizde ailenizin lideri(reisi) iseniz çocuklarınızın yeteneklerini keşfetmesini sağlayacak ortamlar sağlayın ki mutlu bir gelecek çocuklarımızın hakkı.

GÜLDEN ÇOKTAN-RÖPORTAJ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.