29 Nisan 2024 Pazartesi

KAYSERİ ŞEKER’DE HEDEFLER TUTTU

Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, kampanya sürecinden bahsederek hedeflerinin tuttuğunu ifade etti. Başkan Akay, “Bugün itibariyle Boğazlıyan Şeker Fabrikası kampanyasını tamamladı ancak Kayseri ve Turhal Fabrikalarımızda kampanyamız devam ediyor. Kayseri 31 Aralık, Tokat Turhal fabrikamız ise 3 Ocak’ta kampanyasını tamamlayacak. Kampanya döneminde 2 milyon 950 bin ton pancar işlemek ve bunun karşılığında da 435 bin ton şeker üretmek gibi bir hedefle başladık. Bu hedef doğrultusunda ilerliyoruz” dedi.


Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, kampanya sürecinden bahsetti. Hedeflerinin doğrultusunda ilerlediklerini ve bu hedeflerin de tuttuğunu söyleyen Başkan Akay, “Toplamda yüzde 87’lik bir üretimi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bugün itibariyle 376 bin ton şekerimiz üretildi. Çiftçilerimizin, yönetimimizin ve çalışanlarımızın mutlu olduğu bir kampanya döneminden geçiyoruz. Türkiye’de 32’si çalışan 33 şeker fabrikası var. Bu fabrikalarda da kampanyalar devam ediyor, muhtemelen ocak ayının sonuna pek çoğu devam edecek gibi görünüyor. Ocak ayında sonuçlar elde edildikten sonra kotaların tamamlanıp tamamlanmadığı daha net ortaya çıkmış olacak. Biz kotamızdan fazla üretim yaptık ama diğer fabrikalar bunu ne kadar başaracak bunu ocak ayının sonunda göreceğiz” diye konuştu.

‘BİN LİRALIK AVANS FİYATI ÇİFTÇİYİ YENİDEN PANCARA DÖNDÜRDÜ’
Başkan Akay, “Geçen seneki yaşanan sorunların yaşanmamasını umut ediyoruz. Özellikle şeker üretiminde azalma olunca fiyatlarda artıyor. Temin edemeyen kuruluşlar biraz panikledi. En sonunda bakanlık uzun aradan sonra ithalata izin vermek durumunda kalmıştı. Bu noktaya gelinmesinde yaşanan sürecinde unutulmaması gerekiyor. Geçen sene aralık ayında Türkiye şeker sektörü tarihinde ilk defa avans fiyat açıklaması yaptık. 400 liralık şeker pancar fiyatını ocak ayında 800-1000 lira olarak çıkarttık. Kampanya öncesinde de pancar fiyatları yeniden revize edildi. 1 milyon 450 artı 50 lira kota tamamlama primi şeklinde bir fiyat ortaya çıktı. Bin liralık avans fiyatı çiftçiyi yeniden pancara döndürdü. Bugün bir başarıdan bahsediliyorsa yaptığımız hamlenin katkısıyla olduğu inancındayız. Diğer fabrikalarda doğru algılayıp doğru kararlar aldılar. Türkiye genelinde pancara dönülmüş olundu. Dolayısıyla çiftçinin pancar üretimini sürdürebilmesi için mutlaka para kazanması lazım. Fiyatlarında buna göre düzenlemesi lazım. Fiyatların bu kadar yükselmesinde keyfi bir durum söz konusu değil. Maliyetlerdeki artışlardan dolayı zorunlu bir fiyat düzenlemesidir bu durum. Dolayısıyla bugün gelinen hamlenin çok önemli rolünün olduğu inancındayım. Bu senede yine tavırlarımızı ortaya koymaya başladık. Bu sefer Kasım ayında gelecek senenin avans fiyatını bin 800 liraya çıkardık. Şu anda bin 450 lira. Diğer fabrikalarda durumu değerlendirerek fiyat koymaya başladılar. Umarız gelecek sene ülkemizin ihtiyacı olan şeker üretimi garanti altına alınır. Türkiye’de bitkisel üretimde en zor, zahmetli üretim şeker pancarı. Üretimde kullanılan maliyetler sıkıntılı. Maliyetler toplam pancar maliyetinin yüzde 30’u enerji maliyeti. Bu ciddi bir maliyet. Mesela Avrupa’da böyle bir maliyet göremiyorsunuz. Dolayısıyla Türk çiftçisinin bu tür zorlukları var. Bizde bir çiftçi kuruluşu olarak çiftçilerimizin bu meselelerine sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.