21 Mayıs 2024 Salı

ÖZEL GÜVENLİK HARÇLARI, KURSİYERLERİN KİMLİK KARTI ÇIKARMASINI GECİKTİRİYOR

Pusula 38 Özel Güvenlik Yönetim Kurucusu, Yöneticisi ve Genel Müdürü Abdullah Çelebi, özel güvenlik olabilmek için ödenen harç ücretlerinin yüksek olmasının kursiyerlerin kimlik kartını çıkarmasında gecikmesine neden olduğunu ifade etti. Çelebi, harç ücretlerinin düşürülmesi için ilgili kurumlardan destek beklediklerini söyledi.

Son yılların popüler mesleklerinden biri olan özel güvenlik görevliliği oldu. Pek çok alanda istihdam sağlanırken özel güvenlik olmak için belirli miktarlarda harç ödeniyor. Özel güvenlik maliyetlerinde yaşanan artışın kursiyerlerin kimlik kartı çıkarmakta gecikmesine neden olduğunu söyleyen Pusula 38 Özel Güvenlik Yönetim Kurucusu, Yöneticisi ve Genel Müdürü Abdullah Çelebi, harç ücretlerinin düşürülmesi için ilgili kurumlardan destek beklediklerini ifade etti. Harç ücretlerinin yeniden değerlendirmeye alınarak düşürülmesi konusunda çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Çelebi; “2004 yılına kadar 2495 sayılı yasa ile bekçilik usulü ile devam ederken 2004’te çıkan 5188 sayılı yasa ile Özel Güvenlik Teşkilatı kuruldu. Teşkilatın amacı genel kolluğa yardımcı olmak, özel sektör ve kamu kurumlarının güvenliğini sağlamaktır. Tabi son zamanlarda popüler bir meslek haline geldi. Buna bağlı olarak eğitim kurumları açıldı. Şu anda Türkiye çapında 500 civarında Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı özel güvenlik eğitim kurumu var. Kurs, rapor, harç ücreti derken 3 bin- 4 bin lirayı bulan maliyetler var maalesef. Son zamanlarda da harçlarla ilgili bir yükselme başladı. Yeniden değerleme oranlarına göre her sene harçlar yükseliyor. Bu sene için bin 350 lira gibi değer oldu. Bu da malum gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarına hitap eden bir meslek olduğu için zor toparlanan bir meblağ çıkıyor ortaya.  Üzerine bir de bin 350 lira gibi bir harç alınınca birçok kursiyerimiz kimlik kartını çıkarmayı erteleyebiliyor. Kimlik kartı olmadan da çalışamıyorlar tabi… mümkünse bu konunun yeniden değerlendirilip harçların en azından yarı yarıya düşürülmesi veya sıfırlanması konusunda devletimizden destek bekliyoruz. Devletimiz her aşamada her kademede istihdamı destekleyen projeler üretirken istihdam için çalışan bu şirketlerdeki, eğitim kurumlarındaki çocukların da harçlar konusunda desteklenmesi gerekiyor” dedi.

YILDA 120 BİN GENÇ ÖZEL GÜVENLİK OLMAK İÇİN BAŞVURUYOR

Özel güvenlik olmak için Türkiye genelinde 120 bin gencin başvuru yaptığını ifade eden Çelebi; “Özel güvenlik görevlisi olabilmek için birkaç tane kaynak var bunlardan bir tanesi genel kollukta 5 yıl boyunca çalışmış olanlar ayrıldıktan sonra veya emekli olduklarında, ikincisi ise Türkiye çapında yaklaşık 60 tane üniversitede bulunan Özel Güvenlik Meslek Yüksek Okulları var. Bir de Özel Güvenlik Eğitim Kurumları var. Türkiye çapında 500 tane eğitim kurumu var. Yılda 6 kez Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sınav düzenleniyor. Toplam yıllık 120 bin civarında gencimiz bu mesleğe sahip olabilmek için başvurup sınavlara giriyorlar” şeklinde konuştu.

HARÇLAR YÜZDE 36 ARTIŞ İLE BİN 342 TL OLDU

Ödenen harçları geçen yıla göre kıyaslayan Özel Güvenlik Yönetim Kurucusu, Yöneticisi ve Genel Müdürü Abdullah Çelebi, yüzde 36’lık bir artış yaşandığını ifade ederek; “Harçlar yılbaşında açıklanan yeniden değerlenme oranına göre artıyor. Geçtiğimiz yıl 980 TL civarındaydı. Yüzde 36’lık bir artış ile bin 342 TL oldu. Buna bağlı olarak tabi ki kursiyerlerimiz kimlik kartının çıkarılmasında zorluk yaşıyorlar. Ayrıca Özel Güvenlik Eğitim Kurumları, İçişleri Bakanlığı’na bağlı ancak diğer sürücü kursları gibi eğitim kurumları ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı, bu sebeple Özel Eğitim Kurumları yüzde 8 KDV öderken, istihdamı destekleyen, personel yetiştiren bu kurumlar Özel Güvenlik Eğitim Kurumları yüzde 18 KDV ödemekte. Bu olumsuz etkiler yaratıyor, fiyatları tetikliyor” ifadelerini kullandı.

HABER: SERAP KAYHAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.