7 Mayıs 2024 Salı

PANDEMİ SÜRECİNDE ÇOCUKLARLA NASIL İLETİŞİM KURMALIYIZ?

Havaların ısınmasıyla birlikte ebeveyniler için çocuklarını evde tutmak zorlaşıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalar evde geçirilen zamanın artması, çocukların evde kapalı kalmasına, buna bağlı olarak sıkılmalarına neden oluyor. Ekran karşısında geçirilen zaman yerine ebeveynlerin çocuklarıyla evde etkinlik yapılabileceğini belirten Psikolog Cennet Burçin Çam, sokakta oynanabilecek oyunların eve uyarlanabileceğini söyleyerek dışarıya ilgilerinin azalabileceğini ifade etti.

Evde geçirilen zamanın çocuklar açısından verimli zamana dönüşebilmesi adına önerilerde bulunan Psikolog Cennet Burçin Çam, evde ilgi görmeyen çocukların pandemi sürecinde ebeveynlerin profesyonel olarak destek alması gerektiğini belirtti. Salgın sürecini resimlerle tasvir ederek çocuklara anlatılması gerektiğini vurgulayan Psikolog Çam; “Maalesef bu dönemde pandemi hayatımıza çok hızlı girdiği için hem yetişkinleri hem de çocukları özellikle söylediğiniz gibi ilgisiz büyüyen çocukları oldukça kötü etkiledi ve bu ilgisiz büyüyen çocuklarda öfke nöbetleri sıkça görülen ağlama krizleri sürekli görülen bağırma çığlık atma problemleri yaşanıyor. Bu dönemde çocukların psikolojik sağlığını korumamız için öncelikle ebeveynler olarak bizlerin içinde bulunduğumuz kaygıyı nasıl yöneteceğimizi bilmemiz gerekir. Ebeveynler olarak profesyonel olarak psikolojik destek almalıyız yani biz olmadığımız sürece çocuk rahatlamış hissedemeyecek. Ağlama krizleri yani öfke nöbetleri sevgi dolu ailelerde büyüyen çocuklarda da görülebiliyor. Bunun sebebi de içinde bulunan kaygıyı nasıl dışarı atacaklarını bilememeleri tabi ki çocuklar enerji dolu varlıklar sürekli hareket etme ihtiyacı hissedebiliyorlar oyun oynamak istiyorlar, fiziksel aktiviteye çokça ihtiyaç duyabiliyorlar ama malum pandemi nedeniyle bu imkan çok kısıtlı olduğu için evde kendini kapana kısıldıklarını hissettiklerine çokça ağlayarak enerjiyi dışarı atıyorlar. Bizim bunu sağlıklı olarak attırmaya ihtiyacımız var. Bunun atılabilmesi için de öncelikle çocuğa nasıl bir hastalık olduğunu resimler çizerek tasvirler ederek anlatabiliriz” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZA PANDEMİ GERÇEĞİNİ DİKKATLE ANLATMALIYIZ”

Çocukları pandemi gerçeğiyle tanıştırırken psikolojilerinin etkilenmemeleri için ölüm gerçeğini de dikkatli kelimeler seçerek anlatılması gerektiğini belirten Psikolog Çam, arkadaşlarına duydukları özlemi ise telefon ve bilgisayar aracılığıyla görüşmelerine izin vererek giderilebileceğini söyleyerek; “Çocuklarımızı bu aşırı belirsizliğin içinde kaybolmamaları için bizlerin maske, mesafe, temizlik kurallarına uyarak aslında hastalıktan korunabileceğimizi anlatmamız önemli. Bu sayede büsbütün belirsiz bir durumdan kurtulmuş oluyorlar. Çocuğun bir kenara çekilip zaten sıkça ağlamasına engel olmamız için de onu bilgilendirmemiz gerekiyor. İkinci önemli konu da çocukları çok fazla aşırı korkutucu haberlere maruz bırakmamaktır. Çocukların yanında çok fazla ölüm haberinden bahsetmemeliyiz, hayatın gerçeğini öğretmek için dikkatle anlatmamız gerekiyor. Bir diğer önemli unsur da çocuklar arkadaşlarını, akranlarını çok özlüyor bu dönemde ve bu özlem dolu günlerinde onlarla görüşemediklerinde çok yalnız hissediyorlar, arkadaşlarına ihtiyaç duyuyorlar. Belirli vakitlerde belli kısıtlamalar dahilinde onları telefon veya bilgisayar aracılığıyla arkadaşlarıyla görüşmelerine izin verebiliriz” ifadelerini kullandı.

“HEM FİZİKSEL HEM DE SAKİN ETKİNLİKLERE YER VERİLMELİ”

Çocuklarıyla evde etkili iletişim kurabilmeleri ve ailece evde yapabilecekleri etkinlikler için ebeveynlere önerilerde bulunan Çam; “Bu dönemde çocuklar fiziksel olarak hareket etmeye çok ihtiyaç duyuyorlar, bunun için evde veya çocukların dışarıya çıkmasına müsaade edildiği saatlerde bol bol fiziksel aktiviteli oyunlara yer verilebilir. Aileler çocukların oynamasına izin verebilirler ya da onlarla beraber oynayabilirler. Mesela evde birden fazla kardeş varsa kardeşler karşı karşıya geçip, yere uzanarak ayaklarını birbirlerinin ayaklarının üzerine koyup bisiklet sürercesine yani pedal çevirircesine hareket edebilirler. Böyle aktivitelerle fiziksel olarak hareket etme ihtiyacını karşılamış olur. Bu dönemde fiziksel aktiviteli oyunlara yer vermemizin yanı sıra sakin etkinliklere yer vermemizde önemli, çocuğun sakinliğini koruyabildiğini, sakin olduğunu hissedebildiği oyunları veya etkinlikleri gerçekleştirmemiz de önemli oluyor. Çocuk ebeveynleriyle beraber haftanın belli günlerinde belli saatlerinde hep birlikte kitap okuma etkinliği yapabilirler bu çocuğun sakinliğini koruyabilecek sağlıklı bir etkinlik olabilir” ifadelerine yer verdi.

“ÇOCUKLARIN DUYGULARINI YOK SAYMAMALIYIZ”

Ebeveynlerin çocuklarını evde tutabilmesi ve internet ortamından uzak tutması için oynayabileceği oyunlardan bahseden Psikolog Cennet Burçin Çam; “Çocukların dünyasını anlamak için yaratıcılıklarına bırakabiliriz. Yeni bir oyun üretemiyorsak hepimizin zamanında oynadığı saklambacı evde oynayabiliriz veya evde ebeveyn çocuklarıyla birlikte çocukların fiziksel durumlarına uygun olarak birlikte spor yapabilirler.  Hem bunun sağlıklı bir şey olduğunu hatırlatmış oluruz aynı zamanda onların enerjisini dışarı atmasını sağlayabiliriz. Sokakta oynanacak birçok oyun evde de uyarlanabilir, onların duygularını yok saymadığımız sürece ve onlara yanında olduğumuzu hissettirdiğimiz sürece daha sağlıklı günlerin bizi beklediğini düşünüyorum” dedi.

HABER: SERAP KAYHAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.