27 Nisan 2024 Cumartesi

REHBER ÖĞRETMEN ÖZER, YKS ADAYLARINA TAVSİYELERDE BULUNDU

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 26-27 Haziran tarihlerinde Temel Yeterlilik Test (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere 3 oturumda tamamlanacak. Rehber Öğretmen Durna Özer, adaylara sınav stresinin önüne geçebilmeleri için sınav öncesi tavsiyelerde bulundu.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu, “Temel Yeterlilik Testi” yarın yapılacak. 2 milyon 600 bin adayın gireceği sınava bir gün kaldı. Rehber Öğretmen Durna Özer, adaylara ve ebeveynlere sınav öncesi tavsiyelerde bulunarak ‘rutinin dışına çıkılmaması’ konusunda uyardı. YKS adaylarına sınavda başarıyı artıracak taktikleri veren Özer; “Gece uykuları çok önemli, kendi biyolojik yapılarına göre yeterli uyku ne kadarsa o kadar uyumaları gerekiyor. Sabah uyandıkları zaman hafif bir kahvaltı yapılmalı. Sonrasında zihninde sınav yerini canlandırmalılar, sınav süresi ve içeriği gibi konuları hatırlamalılar. Önceden girdikleri deneme sınavlarından sınavın nelerden oluştuğunu ve ne kadar süresi olduğunu zaten çok iyi biliyorlar. Ancak, ‘Bu sınav benim için başarı yolunda sadece bir adım’ diyebilmeleri çok önemli. Aynı şekilde ebeveynlerinde ‘Sınav bizim için çok önemli ama hayatın sonu değil, sadece bir basamaktır. Bu basamak doğrultusunda sen geleceğini nasıl şekillendirmek istiyorsan, hangi bölümü istiyorsan, nerede mutlu olacaksan, orada ol biz senin arkandayız’ diyebilmeli. Çocukları kendi hayallerimize sıkıştırmadan onlara o huzuru ve güvenceyi vermemiz çok önemli. Çocuklarımızı daha mutlu ve daha huzurlu bir şekilde sınava girmelerini sağlamalıyız. Sınav esnasında çocuğun yaşayacağı birtakım durumlar olabilir. Sınavın ilk 5-7 dakikası kadar çok yüksek stresle geçebilir, bu sırada nefes egzersizleri yapmaları stresleriniz azaltmaya yardımcı olacaktır. Öğrenci yine gözlerini kapatarak o ortam uzaklaştığını hayal edebilir. Bunları yapmaları işe yarayacaktır. Her zaman söylediğimiz gibi insanoğlunun sahip olduğu bir süper güç varsa orada da düşüncelerini yönlendirebilmesi, hayal kurabilmesi ve bunu sonrasında gerçekleştirebilmesidir. Bunların her birini düşündüğü zaman kendini yapamama düşüncesinden uzaklaştırması gerekiyor ki asıl sahip olduğu performansı sergileyebilsin ve başarıyı elde etsin. Yapabileceği soruları sınav stresi ile yapamaz hale gelebilmektense başta yapacağı egzersizler ve düşünceler ile stresi hafifletebilir. Yapabileceği soruları bu şekilde yapabilir ve üniversite hayaline ulaşabilir” dedi.

“ZAMANI KONTROLLÜ GİTMELERİ ÇOK ÖNEMLİ”

YKS adaylarını sınav sırasında yaptıkları hatalar konusunda uyarılarda bulunan Rehber Öğretmen Durna Özer, zamanı doğru kullanmaları gerektiğinin altını çizdi. Deneme sınavlarında yapılan sıralamayı YKS’de de yapmalarının faydalı olacağını vurgulayan Özer; “Çocuklarda zamanı doğru kullanamama gibi sorunlar var. Paragraf sorularında kaçırdığı kelimeler, matematikte problemleri çözerken gözden kaçırılan yerler olabilir. Özellikle TYT sınavı bilgi ve yorumlamaya dayalı olduğu için bilgiyi zihinde doğru kodlayamadığı için hatalar yapabiliyorlar. Zamanı kontrollü gitmeleri çok önemli. Deneme sınavlarında derslere kaç dakika ayırıyorsa bunu göz önüne alarak YKS’de de bu şekilde yapmaları gerekir. Ya da deneme sınavlarında önce hangi dersten başlıyorsa sıralama yapıyorsa yine YKS’de de o dersten başlamalı ve sıralamasını öyle yapmalı. Sıralamasını farklı yaparsa zamansal açıdan sorun olarak öğrencinin karşısına çıkabilir” ifadelerine yer verdi.

“EBEVEYNLER NORMALİN DIŞINDA BİR DAVRANIŞ GELİŞTİRMESİNLER”

Çocuklarının hayatında önemli bir dönem noktası olan YKS için ebeveynlerin de öğrenciler kadar kaygılı olabileceğini söyleyen Özer; “Çocuklara strese en çok kim sokuyorsa anne ya da babadan hangisi daha evhamlı davranıyorsa öğrenci ile sınava gitmemelerini tavsiye ediyorum. Rutin kahvaltıda neler hazırlanıyorsa yine aynı kahvaltı hazırlanmalı ve çocukların sınav esnasında ihtiyaçlarını gideremeyeceğini göz önünde bulundurarak fazla yemek yemeleri konusunda ısrarcı olunmamalı. Normalin dışında bir davranış geliştirmesinler” şeklinde konuştu.

Rehber Öğretmen Durna Özer, öğrencilere sınava girerken; İlgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi (SGB), Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport, Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat
15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklarını da hatırlattı.

HABER: SERAP KAYHAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.