3 Mayıs 2024 Cuma

SALGININ YENİ TEDBİRLERİNE BAŞKAN ŞAHİN’DEN ÖZEL AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nda yeni korona virüs tedbirlerini açıkladı ve birçok yasak yeniden hayatımıza giriş yapmış durumda. Biz de bu konuyla ilgili Kayseri Tabip Odası Başkanı İlhan Şahin ile özel röportajımızda alınan tedbirlerin yeterliliğini ve korona virüs aşı çalışmalarını sorduk.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni korona virüs tedbirlerinin 10- 15 gün içinde salgının azalmasında etkili olacağını ifade eden Kayseri Tabip Odası Başkanı Mehmet İlhan Şahin, dikkat gerektiren süreçte tedbirlerin etkili olmaması durumunda da daha ağır kısıtlamalarla karşı karşıya kalınacağını söyledi. Salgının Kayseri’de yeniden yükselişe geçtiği dönemde kısıtlamaların gelmesine yönelik ilgili bakanlığa öneride bulunduklarını söyleyen Başkan Şahin; “Salgın süreci hala tüm ülkeler tarafından öğrenilme aşamasında. Çok farklı tedbirler uygulayan hatta hiç tedbir uygulamayan ülkeler oldu. Hangi tedbirin ne kadar etkili olduğunu ön görmek çok mümkün olmuyor ama şunu biliyoruz ki en etkili tedbir tam anlamıyla bir sokağa çıkma yasağıdır ama bunun bedeli ülkeye çok ağır oluyor biliyorsunuz. Sadece ülkemiz için değil dünyadaki diğer zengin ülkeler bile bu kısıtlamadan ciddi anlamda etkileniyorlar. Salgının sadece ekonomik boyutu yok, sosyolojik ve psikolojik yanları da var. Günlük kazanıp günlük yiyen insanlar var ve bizim ülkemizde de bu şekilde yaşan çok insan var biliyorsunuz. Dolayısıyla bu tam kapatmanın ülke açısından çok ağır bedelleri oluyor. Ülkemiz salgının ilk seyir gösterdiği dönemde tam kapatma denecek bir kısıtlama yaşamıştı. Yaz aylarına doğru bu tedbirler kaldırılmıştı ancak şu an ki kısıtlamalar ne tam bir kapatma ne de serbest bırakma ikisinin arasında bir yerde. Bunların dengeli olduğunu düşünüyorum ama bu alınan tedbirlerin faydasının 10-15 gün içerisinde görülüyor olması lazım. Eğer 10-15 gün içerisinde ciddi bir fayda görülemezse şu an hastanedeki doluluk oranlarında ciddi bir azalma görülemezse tahminimce daha ağır kısıtlamalarla karşı karşıya kalabiliriz. Şu an da biliyorsunuz tartışmalar iki yönlü sürüyor, birisi alınan bu tedbir ve kısıtlamaların hafif olduğunu dile getirenler var ‘Virüs sadece hafta sonu mu, sadece gündüz mü bulaşıyor, kısıtlamalar neden gündüz yok’ gibi eleştiride bulunanlar olduğu gibi birçoğu da tabi ekonomik nedenlerden olduğu gibi kısıtlamaların fazla olduğunu ileri sürüyor. Açıkçası kısıtlama olmasın diyenleri haklı bulmak mümkün değil. Sahada özellikle biz hekimler görüyoruz ki hiç tedbir uygulanmadığı dönemlerde salgında ciddi bir artış oluyor. Diğer taraftan ise bu tedbirler salgın için yeterli değil diyenleri de 10-15 gün içerisinde göreceğiz. Biz salgının çoğaldığı dönemde daha önce kısıtlamalarda bulunulması konusunda önerilerde bulunmuştuk. Bulunduğumuz öneriler şu an bakanlığın aldığı tedbirlere çok benzer önerilerdi. O yüzden şu an alınan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı bireylerin hareketlerinin kısıtlanmasını doğru buluyorum. Her zaman vurguluyoruz bu süreç çok dinamik takip edilmesi gereken bir süreç. Bununla beraber 10-15 gün içerisinde daha sıkı tedbirlerle karşılaşma ihtimalimiz de var” dedi.

“KAYSERİ’DE SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYİ DURUMDAYIZ”

Kayseri’deki korona virüs durumunu değerlendiren Kayseri Tabip Odası Başkanı Mehmet İlhan Şahin, enfekte sayısında artış olmasına rağmen sağlık hizmetleri noktasında Kayseri’nin iyi durumda olduğunu söyledi. Sağlıkçıların canla başla çalıştıklarını ifade eden Şahin: “Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi şehrimizde de salgın yayılmış durumda. Vatandaşlar Hayat Eve Sığar uygulamasından da gözlemleyebilirler. Şu an rengin kırmızı yanmaya başladığı dönemlerden geçiyoruz. Şükürler olsun ki Kayseri’mizin sağlık kapasitesi yüksek bundan dolayı sağlık kapasitesini aşacak konumda değiliz. Türkiye üzerinde alınan tedbirlerin şehrimiz içinde çok yararlı ve salgını azaltacak derecede olacağını düşünüyoruz. Sağlıkçılar canla başla çalışmaya devam ediyor ama her geçen gün enfekte olan sağlık çalışanı sayısı giderek artıyor” ifadelerine yer verirken salgının en çok bulaşma riski olduğu alanlara değinerek; “Bu virüs tabi ki toplu durulan alanların hepsinde bulaşıyor. Alınan tedbirlerin geneli sokaklara yönelik alınıyor lakin misafirlik anlayışı, evlerde görüşülme olayı da bu salgının yayılmasında çok büyük bir engel. Restoran ve kafelerde maskenin indirilip bir şeyler yiyip içilmesi de bu alanların salgının yayılmasında önemli merkezlerden birisi haline getiriyor. Bunların haricinde maske ne kadar takılı olsa da toplu taşıma araçları ve okullarda da salgının bulaşma hızı çok yüksek ki bu günlerde okullarda ciddi ölçüde salgının bulaşmasını görüyoruz. Okullar hiç açılmasın da demiyoruz tatbiki alınan bu tedbirleri yerinde ve doğru buluyoruz. Devletimizin elinde çok daha sağlıklı veriler bulunmakta kime nereden bulaştı ne kadar yoğunlukta olduğunu daha iyi bilirler. Biz hekimlere göre ve bu doğrultuda bu tedbirleri alıyorlar. Bu salgın herkesi ciddi anlamda etkileyecek özellikle asgari ücretle geçinen aileleri fakat şu şekilde düşünmekte fayda var. Ekonominin geri dönüşü var fakat sağlığın yok, salgından dolayı biz çok insanımızı kaybettik. Daha birkaç saat önce eşimin dedesini Covid’den dolayı kaybettiğimizi öğrendik. Olay çok ciddi insan sağlığının telafisi yok” dedi.

“AŞIDA ÜMİTLİYİZ AMA TEMKİNLİDE OLMAMIZ GEREKİR”

Sağlık bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada artık maskenin hayatımızdan çıkacağını söyledi ve bunun sebebinin ise açı çalışmaları olduğuna değindi. Aşı çalışmalarındaki son durumu değerlendiren Başkan Şahin: “Günden güne güzel haberler geliyor. Dünya çapında düşündüğümüzde birkaç ilaç firmasının ve araştırmacının aşı çalışmalarının başarılı olduğu duyuruldu. Türkiye’ de de özellikle Erciyes Üniversitesi’nde çalışmalar başarıyla devam ediyor. Başarıya ulaştığı ve yakında kullanıma gireceği açıklanan aşıların belki 3-5 ay gerisinde olsa da çok güzel gelişmeler oluyor. Bazı şeylerin müjdesini verirken yanlış algılamalar oluyor. Aşı bugün ruhsatlansa bile ki daha ruhsatlanmadı, tamamlansa bile bunun üretim süreçleri, ülkelere dağıtım, uygulama süreçleri uzun bir zaman alacak yani önümüzde bir yıla yakın bir süre var. O zamana kadar uzunca bir süre böyle yaşamak zorundayız. Aşı konusunda ümitliyiz elbette ama temkinli de olmamız gerekir. Ülkemizde ne zaman uygulanacak kaç kişiye uygulanacak bunlar henüz belli değil” ifadelerine yer verdi.

“REHAVET SALGININ DÜŞMANIDIR”

Bakan Koca’nın aşı çalışmalarını duyurmasının ardından vatandaşların rehavete kapılmasına neden olmaması gerektiğini ifade eden Başkan Şahin, salgının ciddi bir konu haline geldiğini hatırlattı. Şahin, vatandaşların salgının fiziksel ve psikolojik kontrolünü iyi sağlaması gerektiğini belirterek; “Rehavete neden oluyordur mutlaka. Olayın iki cephesi var aslında bu cepheler nedir, tedbirler genişledikçe, kısıtlamalar kaldırıldıkça vatandaşlar rehavete kapılıyor. Rehavet salgının düşmanıdır. Bu işin fiziksel kontrolü kadar psikolojik kontrolü de çok önemli. İşin ikinci boyutu da rehavetin tam tersi kaygı ve depresyon buda çok tehlikeli bir şey. Bazı insanlar ya bu salgından kurtulamayacağız ömrümüz böyle geçecek düşüncesiyle psikolojik olarak kendini yıpratmakta. Bu iki düşüncenin arasında durmak gerekiyor. Rehavete kapılan vatandaşları elimizden geldiğince uyarıyoruz bu salgın ciddi bir konu haline geldiğini belirtiyoruz. O yüzden aşı konusunda bugün yarın geliyor kurtuluyoruz düşüncesine kapılmasınlar ve asla rehavete düşmesinler ama ümitsiz olacak bir konuda yok. Bu salgın eninde sonunda bitecek ve bunun aşıyla olacağını ön görüyoruz. Kaygısı olan insanları da bu yönde yatıştırmak lazım” dedi.

Kayseri Tabip Odası Başkanı Mehmet İlhan Şahin, vatandaşları maske- mesafe ve hijyen kurallarına uymaları konusunda uyarılarda bulunurken tedbirlere uyarak evden çıkmamaları gerektiğini de hatırlattı.

HABER: SERAP KAYHAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.