2 Mayıs 2024 Perşembe

SORUMLULUK DÜŞÜNCESİYLE YAPILAN PAYLAŞIMLARA DİKKAT!

Sosyal medyada kişinin adına açılmış sahte hesaplarda terörü destekleyici paylaşımlara karşı ‘avukat tavsiyesi’ başlığı altında ve uyarı niteliğinde yazılar paylaşılıyor. Hukukçu Niyazi Ünalmış, kişiye ait hesapta ‘teröre destek çıkan paylaşımlar bana ait değildir’ şeklindeki paylaşımın yapılmasına gerek olmadığını ve kişinin yazıyı paylaşmaması nedeniyle oluşabilecek sorunlarda sorumlu tutulmayacağını söyledi.

Sosyal medyada terörü destekleyen kişilere soruşturma açılacağı haberleri sonrası son günlerde ‘avukat tavsiyesi’ başlığı altında yazılmış bir yazı, kullanıcılar tarafından paylaşılmaya başlandı. Hukukçu Niyazi Ünalmış, konuya ilişkin Hunat TV mikrofonlarına yaptığı açıklamada sosyal medyada dolaşan yazıyı paylaşmamasından kişilerin sorumlu olmayacağını söyledi. Söz konusu propagandanın yapılmış olması halinde sosyal medya hesabının IP adreslerinden kişiye ulaşılabileceğini belirten Ünalmış; “Son günlerde çok sıkça insanların paylaştığı benim de denk geldiğim şekilde ‘avukat tavsiyesidir’ adı altında bir terör propagandası yapılması için bizim fotoğraflarımızla ya da bizim bilgilerimizle sahte hesap açılabileceği, bu paylaşılmazsa eğer yapılan paylaşımlardan dolayı sorumlu olacağı şeklinde yazıları bende gördüm. Bu yazılar çok sıkça gruplarda da paylaşılmakta ve bu yazıyı insanların paylaşması ya da paylaşmaması insanların sorumlu olacağına ya da olmayacağına bir işaret, bir delil olmaz. Ondan dolayı insanlar bundan sorumlu kılınmaz, bir şekilde cezalandırma yönüne gidilmez. Dolayısıyla bir mesajı paylaşarak sorumluluktan kurtulma düşüncesiyle kişisel verilerimizi paylaşmamamız gerekiyor. Söylenilen yazı içinde bahsedildiği şekilde bir fotoğraf ya da kişisel bilgilerle sahte bir hesap açılması durumunda da eğer o suçu biz işlemediysek o suçtan sorumlu kılınmamız mümkün olmaz tabi ki. Emniyet birimlerinin suçluların işlemiş olduğu suçlara yönelik tespitleri olacaktır. Örnek veriyorum eğer bir Facebook üzerinden ya da bir Instagram üzerinden ya da herhangi bir mecra üzerinden bir yorumla ya da bir paylaşımla terör propagandası yapılmışsa bunlar bir şekilde paylaşım yapan kişilerin IP’lerinden ya da paylaşım yapan kişilerin internet bilgilerinden bir şekilde tespit edilebilir. Ama zaten siz yapmamışsanız o yazıdaki gibi de bir yazı paylaşmamışsanız siz zaten sorumlu olmazsınız. Yani bir şeyde sizin fotoğrafınızın olması ya da sizin isminizin yazıyor olması doğrudan sizin sorumlu olacağınız anlamına gelmez. Dolayısıyla emniyet birimleri doğrudan böyle bir görselin ya da böyle bir bilginin olduğu kişiyi gözaltına almak sorumlu kılmak yerine araştırma yapacaktır. Bu araştırma sonucunda eğer gerçekten o suç o kişi tarafından işlendiyse işlem yapılacaktır. Dolayısıyla soruna gelirsek o yazının paylaşılması ya da paylaşılmaması insanı sorumlu kılmaz” dedi.

Hukukçu Niyazi Ünalmış, sosyal medya kullanıcılarının şahsi hesaplarında yaptıkları terör propagandasında ise Terörle Mücadele Kanunu’na göre 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağını sözlerine ekledi.

HABER: SERAP KAYHAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.