18 Mayıs 2024 Cumartesi

TURAL: “YA TARİHİ BİLGİLERİ YOK YA DA HAFIZALARININ KAYBI SÖZ KONUSU”

Ak Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ahmet Tural, İyi Parti Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Kazım Yücel’in Kayseri Kalesi restoresi hakkında söylediklerine cevaben bir basın toplantısı düzenledi. Tural, kale hakkında kötü yorum yapanların ya tarihi bilgisi olmadığını ya da hafıza kaybı yaşadıklarını söyledi.

Tural: “Kayseri Kalesi’nin Büyükşehir belediyesi tarafından Kültür sanat merkezine dönüştürülmesine yönelik bazı olumsuz değerlendirmeler yapıldığını görmekteyiz. Katkı sağlayacak değerlendirmeleri her zaman önemsenir ancak hiç kabul edilmeyecek tarzda, eleştiri bile diyemeyeceğimiz önyargılı ve gerçekle örtüşmeyen açıklamalara üzülerek şahit oluyoruz. Böylesi yatırımlar ancak takdir edilebilir. Hele hele bir takım açıklamalar da tarihin yok edildiğinin ifade edilmesi bakıp görmemekle, görüp görmezden gelmekle açıklanabilir. Kayseri Büyükşehir belediyesi, bugüne kadar şehrin 4.01 köşesindeki tarihi değerleri koruyarak fonksiyon yüklenmiş ve yüklenen fonksiyonlarla tarihin geleceğe taşınmasını sağlamıştır. Gevhernesibe medresesi, hunat hatun medresesi, Kayseri Lisesi, Meryemana kilisesi, saat kulesi gibi pek çok tarihi değer, restore edilmiş ve kültür sanatla bütünleştirerek şehre kazandırılmıştır. Bu çalışmaların son örneği Kayseri’nin simgelerinden olan Kayseri kalesi olmuştur. Kayseri kalesi nde yapılan restorasyon çalışmaları ve kalenin kültür sanat merkezine dönüştürülmesine ‘tarihin yok edilmesi’ şeklinde yorumlayanların ya tarihi bilgisi yetersizdir ya da hafıza kaybı sorunu söz konusudur” dedi.

Kayseri kalesini değerlendirirken hafızaları tazelemekte fayda olduğunu söyleyen Tural: “Tarihi Kayseri kalesi 17. yüzyıla kadar askeri üs Konumunda olmuş, bu yüzyıldan sonra iç kaleye mahalleler kurulmaya başlanmıştır. 1925 yılına kadar yerleşim yeri olarak kullanılan İçkale 1939 yılından sonra da hâl olarak hizmet vermiştir. Daha sonra da ticari mekanlar kurulmuş ve alışveriş merkezi haline dönüşmüştür. 1970 li yılların sonunda Kale içinde yer alan niteliksiz yapıların kaldırılarak müze binası inşa edilmesi fikri doğmuştur ancak bu amaçla kamulaştırma işlemi tamamlansa da 12 Eylül darbesinin ardından o günkü idareciler maliyetlerin yükseldiği gerekçesiyle sarraflar Çarşısı olması fikrini benimsemiştir. Kayseri kalesi böyle bir tarihe yolculukdan günümüze gelinceye kadar pek çok kez tamir ve tadilat görmüştür. Ancak yapılan tamir ve tadilatlar yetersiz olduğu için zaman zaman acı olaylarda yaşanmıştır. 1999 yılında kalenin sorularında yaşanan çökme sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımız olmuştur. Kale içindeki sağlıksız ortam ve soruların zayıflaması şehrimizin simgelerinden olan bu tarihi de yarın yeniden ele alınmasında kaçınılmaz hale getirmiştir. Bu anlamda 2008 yılında Kayseri Büyükşehir belediyemiz tarafından ‘Kayseri iç kalesi ulusal mimarlık yarışması’ açılmış, görüşme sürece 2011 yılında tamamlanarak birinci olan proje ile sözleşme imzalanmıştır” ifadelerini kullandı.

2011 yılında İç Kale Avam projesi onaylanmış ve  2012 yılında İç Kale Sismik ve Radar ölçümü yapılmış, Jeoteknik sondaj çalışmaları gerçekleştirilmiş ve kale içine yapılacak olan arkeoloji müzesinin projesinin onaylandığını söyleyen Tural: “2013 yılında Kale içerisinde bulunan ve hiçbir tarihi değeri bulunmayan 1983-86 yılları arasında yapılmış betonarme yapılar yıkılarak Kasım 2013’te Arkeoloji Müzesinin yapımına başlanmıştır. Bu arada iç kale restorasyon projeleri hazırlanmış ve projelerin onay süresi 2016 yılında tamamlanarak hiç kalori restorasyon çalışmalarına başlanmıştır. Restorasyon çalışmaları bilim insanlarından oluşan beş kişilik bir ekibin kontrolünde yapılmış ve bu çalışmalarlas zamanlı olarak Kayseri Kalesi’nin kültür sanat merkezine dönüştürülmesine yönelik projeler hazırlanmış ve bu projeler hayata geçirilmesi için çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Elbette bu süreç kalenin bir süre kapalı kalmasına neden olmuştur; ancak bilinmelidir ki söz konusu olan küçük bir binanın restorasyonu değildir. Heybetli ve haşmetli Kayseri kalesi restore edilmiştir. Bu restorasyonda eşzamanlı Kayseri kalesi’ne modern bir arkeoloji müzesi kazandırılmış ve müzenin yanı sıra kütüphane, konferans salonu, sanatçılar sokağı, sanat galerileri gibi birimleri ile dünyanın en değerli kültür sanat merkezlerinden birisi ortaya çıkmıştır. Tarihi Kayseri Kalesi, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile şehrimize, ülkemize ve geleceğimize kazandırılmış muhteşem bir eserdir. İçerisine yapılan Arkeoloji Müzesi ile şehrimizin Kültepe’den çıkarılan 6000 yıllık tarihi eserler artık şehrimizde sergilenir hale gelmiştir. Sanatçılar Sokağı’nda ressamlarından ebru sanatına, çömlekçisinden deri sanatçısına, ahşap oymacılığından fotoğraf ve tespih sanatçılarına kadar 28 farklı sanat dalı kendisine burada yer bulmuştur. Çok farklı sergilerin yer aldığı sanat galerileri oluşmuştur. Velhasıl, Kültür ve sanat severler burada saatlerce kalabilir, sanata ve kültüre doyabilirler. Kültüre, sanata ve tarihi yüzeysel bakanlar ise hiçbir şey görmeyip yarım saat bile kalmayabilirler. Oysa, sadece KAYMEK tarafından açılan ve Tarih boyunca Türk kadınının kahramanlığını anlatan ‘Seferden Zafere Türk Kadını Sergisi’ bile Kayseri Kalesi’nde saatlerce kalmanın bir gerekçesi olabilir.  Sözlerime son verirken Kayseri Büyükşehir belediyesi ne tarihi Kayseri kalesi Kültür sanat Merkezi’ni şehrimize, ülkemize ve dünya insanlarına kazandırdığı için bir kez daha teşekkür ediyorum. Ve herkesin bu güzelliği takdir etmesini bekliyorum, saygılarımı sunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

HABER: SALİH ZEKİ ÇETİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.